Říká se, že jaro má magickou moc. Při probouzení přírody a zrození nových životů lidé symbolicky spojují i nové naděje na splnění svých plánů a snů. V moderní době však již málokdo vynáší bohyni zimy Moranu či otevírá studánky. Lidé by ale měli kráčet vstříc jaru s radostí, plni energie a elánu. Zasloužíme si to. My za to, že jsme přežili zimu a jaro za to, že zase přišlo.
Jak předejít jarní únavě?
Nesmíme jarní únavu prožívat jako nemoc. Co ale dělat, když nás únava přesto nepouští ze spárů? Zvýšíme přísun vitamínů a nerostných látek, především vitamínu B1 (thiamin), který je vitamínem „dobré nálady“. Potřebují ho hlavně naše nervy. Jeho nedostatek vede ke „krátké paměti“, apatii a neschopnosti soustředit se. Jeho největším zdrojem jsou kvasnice, obilné klíčky, pohanka, játra, listová zelenina, chřest a květák.
Vitamin C je zase důležitý pro imunitu vůči infekcím, pro zdravé cévy, kůži, sliznice i pro správnou funkci srdce. V časném jaru lze získat vitamin C například i z kapusty, česneku, mladé cibule s natí, křenu, pórku, celeru, petrželky, kopru a pažitky.
Na probuzení se ze zimního spánku potřebujeme zvýšit také příjem železa, zinku, hořčíku a jódu. Hodně minerálů a stopových prvků (vápník, hořčík, železo), vlákniny, silic, ale hlavně vitaminů (vitamín C a karoten) se nachází také v planě rostoucích bylinách: šťovíku, kontryhelu, kopřivě, pampelišce, řebříčku, jitroceli a dalších.
A tak vzhůru do toho, vkročme s chutí a plni energie vstříc přicházejícímu jaru, které „je konečně tady“! Poděkujme za každé nové ráno.
Zahajme den tím, že si dáme příjemné osvěžení ve sprše chladnou vodou, ranní masáž celého těla, tím povzbudíme krevní oběh a pak již s chutí do všedních dnů.
To ostatní je již jenom na nás, vnímejme plnými doušky vlahý jarní větřík a celý přírodní hodokvas se zpěvem ptáků, bzučením včel, všeobecným pučením a vůní prvních jarních květů.