Prostřeno
aneb vaříme na SeniorTipu
Kolem nás se všude vaří a vaří. Vaří Kluci, vaří Ital, své nápady přidává Babica, nemluvě o tom sprosťákovi, vaří a prostírá lid obecný, vaří a prostírají celebrity, jinak VIP neboli mimořádně důležité osobnosti. Někdy to probíhá v klidu, jindy si hlavně necelebrity řádně vjedou do vousů, konec konců, nervozita se objeví i mezi těmi „Důležitými“ (proč by pan Harapes si malinkou nekousl). Jindy je to laskavé, Květa Fialová vaří málem mezi květinkami, kolem Nadi Konvalinkové to voní… Je to inspirující, občas mám za povinnost některé recepty stáhnout, vytisknout. V naší kuchyni se ujala dršťkovka z kuřecích žaludků, měšec z krkovičky plněný jablky, včera jsem měl dokonce na stole krémovou polévku z dýně Hokaido!
Tak mě napadá, proč bychom nemohli na ST malinko, ne-li vařit, tak alespoň přispět nějakými recepty. Abych ukázal cestu, rozhodl jsem se k činu. Nebudu původní, nechám se pouze inspirovat, vždyť těch senzačních nápadů je kolem habaděj, dokonce několik „habadějů“.
Začnu námětem méně častým, co na svačinu? Možná si podobnou otázku občas kladete podobně jako já. A možná si podobně jako já, koupíte nějaký ten lahůdkový salát. Že by to byl vrchol gastronomie, to určitě ne, ale jíst se to dá a s jistou dávkou odvahy mohu tvrdit, že si někdy dokonce i pochutnám. Napadlo mě, že potřebný recept nastuduji, možná malinko zdokonalím a popíši, inspirací může být poučení na zadní straně obalu salátu, který s oblibou kupuji.
Je to popsáno písmem dosti drobným, možná proto, aby recepis nebyl kraden a bez povolení produkován. Vzal jsem si ty nejsilnější brýle, jaké jsem doma našel, potom ještě lupu a dal se do díla. Možná i vás bude návod zajímat, a kdybyste podobnou pochoutku chtěli vyrobit doma, pokusím se postup výroby stručně reprodukovat.
Tak to se vezme něco sojové bílkoviny, přidat se může kuřecí kůže a hovězí lůj. Potom se přimíchá něco zahušťovadla E401 a E412, něco stabilizátorů E450, E451 a E452, jakož i něco konzervantu E250. Nesmíte zapomenout na podíl vlákniny a na antioxidanty! Vyhoví E300 a E301, důležitý je regulátor kyselosti E575 a (aby to vypadalo) barvivo E120. Kdyby se výrobek zdál příliš tekutý, přidá se něco zahušťovadla E4122, stabilizátor xanthan a guma guar, antioxidant E385 a závěrem něco konzervantů E202 a E211. Potom ještě několik nepodstatných složek jako kousek salámu, bramborový škrob, hrášek, mrkev a krapet dextrózy. (Dobrou chuť!) (Povzbuzení mých chuťových buněk jsem přísně vzato příliš neočekával, ale výsledek mě přece jen trochu překvapil).
Musím se přiznat, byl jsem připraven na leccos, ale výsledek mě přece jen trochu zarazil a své neteřince, znalkyni a zaryté odpůrkyni „éček“ jsem se rozhodl raději zamlčet, co jsem to vlastně opakovaně bezstarostně konzumoval. Pro jistotu jsem ale změnil výrobek a výrobce, koupil jsem jiný, první pohled na popis složení napovídal, že tu žádná éčka nebudou. Opravdu, žádná éčka, druhý pohled už byl méně povzbudivý, poučil, jak pomocí potravinářské chemie vyrobit cosi zaručeně stravitelného…
Takže suma sumárum, tady je návod zaručeně bez éček.: Bramborový škrob, něco uzenin, vepřový tuk, hovězí lůj a kůže to vše zůstává, potom už jen něco di- a tri-fosforečnanů ke stabilizaci, ke konzervaci dusitan sodný a maltodextrín, glutaman sodný ke zvýrazněný chuti, dextróza a vepřový kolagen. Nezapomíná se opět na antioxidant jako je askorban sodný, na modifikovaný acetylovaný pšeničný škrob a košenilu jako barvivo. Ke konzervaci postačí něco benzoanu sodného…(omlouvám se, jestliže jsem všechny složky nepostřehl). Vskutku, žádná éčka, ale že bych byl nadšen…
Takže ode dne mých poučení a pochopení vzniku prodávaných hygienicky balených pochutin už žádné pokusy tohoto druhu. Raději ukrojím kousek chleba, namažu sádlem, pokryji jemně nakrájenou cibulí – svačinka je od té doby snad zaručeně bez éček a chemie! Na krabici od sádla jsem alespoň žádná éčka ani chemii nenašel.
Že by na něco zapomněli???
Pro jistotu nověji kupuji sádlo syrové, osobně vyškvařím… Ale, pro boha, co ta prasata dnes vlastně žerou?