Po zimním období je lidské tělo vyčerpané. Nemá dostatek přírodních zdrojů vitaminů a pohybu. O tomto stavu se hovoří jako o jarní únavě. Jak ji lze co nejlépe zvládnout a překonat?
Žádné převratné rady a novinky nelze v tomto směru očekávat. Každý by se měl především zamyslet nad tím, zda organismu svým životním stylem spíše pomáhá, či naopak škodí. Alespoň v tomto, pro tělo nepříznivém období, je třeba řídit se známými pravidly: Jezte více ovoce a zeleniny a začněte se hýbat. Jídelníček bohatý na tučné maso a sladkosti by měla vystřídat racionální strava. Zdaleka nejlepší je sestavit si krátký "očistný" program. Koneckonců smysl takového počínání podporují historické i náboženské tradice. Očista by se měla držet nejméně týden, samozřejmě ale platí - čím déle, tím lépe. Doporučuje se začít s pitím džusů. Lepší jsou však na hrubo rozmixované ovocné drtě z čerstvého ovoce. Ty totiž dokážou odstranit z těla škodlivé látky, obsahují vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu. Nejlepší jsou čerstvé šťávy, které pročistí zažívací ústrojí. Citrusové plody, jako pomeranče a grepy, mají vysoký obsah vitaminu C, což je antioxidant zpomalující stárnutí. Mrkvový džus i čerstvá syrová mrkev jsou bohaté na vitamin A, dále vitamin B, C, D, E a K. Džus z brokolice obsahuje i minerály podporující kvalitu kostí. Šťávy z brusinek a borůvek zase mají antibakteriální účinky, zejména na močový systém, a brání vzniku močových kamenů. Jablečný extrakt obsahuje vitaminy a látky snižující cholesterol.
Co na takové vitaminové hody říká samotné tělo? Vitaminy lidský organismus po zimě určitě potřebuje, zejména vitamin C. Je ale třeba nutné uvědomit si, že pomeranče obsahují sacharidy. Navíc mohou výrazně okyselit organismus. Nadměrné množství vitaminu C se v těle mění na kyselinu šťavelovou, ze které mohou vzniknout ledvinové kaménky. Při ovocné kúře je tedy nutné přidat i čisté tekutiny, například vodu. Velké množství ovocných šťáv může podráždit sliznici a u citlivých jedinců vyvolat alergii či vyrážku. Samotná konzumace ovoce organismu dlouhodobě určitě nepostačí, proto je vhodné ji doplnit celozrnným pečivem či těstovinami. Někteří odborníci se shodují na tom, že je dobré začít jaro jednodenním půstem. Tedy s pitím pouze ovocných šťáv a zeleninových zředěných džusů. Půst je i součástí náboženských svátků na začátku jara. Mají připomínat potřebu očištění těla po zimě a přípravu na další rok. I zde však existují skupiny lidí, kterým se držení půstu nedoporučuje. Jsou to zejména těhotné ženy, lidé s onemocněním žaludku, zejména se žaludečními vředy, a opatrní by měli být i lidé s nízkým krevním tlakem. Naopak pro lidi, kteří chtějí na jaře zhubnout své zimní zásoby, je půst častým začátkem redukčního období. Není však vhodné držet půst více dní. Je také důležité den po půstu začít jíst opatrně, nepřejíst se ihned, aby se nedostavily žaludeční a jiné potíže.
Častým problémem končící zimy jsou různá nachlazení, rýmy, virózy, angíny a další onemocnění horních cest dýchacích. Lékař často předepíše pacientovi proti těmto nemocem antibiotika, která ale zničí nejen bakterie angíny, ale i pro naše zdraví velmi důležitou střevní mikroflóru. Proto by mělo být prvotním úkolem dodat do těla tyto "přátelské" bakterie, aby trávicí systém začal opět kvalitně fungovat. Nejméně náročnou cestou je konzumace živých jogurtů a zakysaných mléčných výrobků, jako jsou například kefír, podmáslí, jogurtové nápoje. Tyto výrobky obsahují bakteriální kultury živých bakterií řady Lactobacillus. Někteří odborníci doporučují i konzumovat kapsle naplněné těmito bakteriálními kulturami, ale pokud netrpíte alergií na mléčné výrobky, je to dost možná nadbytečná investice.
Neměli bychom zapomínat ani na bylinky. Pro jarní očistu organismu jsou vhodné například máta, bazalka a další. Jasnou hvězdou, která svými účinky ční nad ostatními, je česnek. Byl zařazen na úplnou špičku pyramidy koření a bylinek pro své léčivé, antibakteriální a antivirové účinky. Do jídelníčku je ale také dobré zařadit rozmarýn, zázvor, šalvěj i tymián.