Před časem byl na Seniortipu zajímavý článek o bylinkách a o vitamínech, tedy o těch přírodních, co jsou obsaženy v našich potravinách, v zelenině, ovoci a tak. V diskuzi, k článku připojené se pak hovořilo také o tom, že lze vitamíny předávkovat. Autorka článku Magdalena slíbila, že o tom něco napíše, ale doposavad se k tomu nedostala a nebo mi to možná ušlo (dovolená). Protože jsem si jen tak pro sebe začala shánět informace, chci se o ně s vámi podělit. Našla jsem pod alarmujícími titulky velmi varovné texty, jak v tisku, tak na internetu. Také jsem vyslechla jednu přednášku – a všichni odborníci se shodují na tom, že umělé vitamíny, tedy v kapslích a pilulích je lepší vůbec nebrat. A když, tak jen na lékařské doporučení. Není pochyby, že vitamíny jsou důležitou součástí potravy a potřebná zbraň proti různým nemocem, či dokonce dokáží zabránit předčasné smrti. Důležité jsou zejména tak zvané antioxydanty, které prý zachycují v těle agresivní molekuly kyslíku a tím zabraňují rakovinným onemocněním a předčasnému stárnutí.
Skutečně jen málo lidí si uvědomuje, že tyhle spásné elementy je možné předávkovat. Našla jsem zprávu o dlouhodobém testu, který probíhal na universitě v Kodani. Vedoucí výzkumu Dr. Goran Beljakovic zkoumal za pomoci 68 studentů celkem 230.000 osob, dobrovolných účastníků testu. Dobrovolníci dostávali vitaminy A, E nebo C, Betakarotén a Selen Jedna z kontrolních skupin, která o tom pochopitelně neměla tušení, dostávala tak zvané placebo, čili zcela nic nezpůsobující pilulky. Výsledek výzkumu je dost dramatický: z pokusných osob, které dostávaly vitamin A, E nebo Betakarotén, zemřelo značné procento, nezávisle na to, zdali dostávali preparáty jednotlivě, nebo v kombinaci s jinými účinnými látkami. Vitaminy A, D,E a K, které jsou rozpustné jen v tuku, je velmi nebezpečné brát v koncentrované formě. Ukládají se v lidském těle v tukových tkáních a mohou po delší době poškodit játra, a nebo negativně ovlivnit srážlivost krve.
Vitamin A je, zdá se, zvlášť problematický. Mezi dobrovolnými účastníky testu ze skupiny, která brala různé preparáty, obsahující vitamín A se zvýšila úmrtnost o neuvěřitelných 16 % ! Betakarotén zvýšil úmrtnost o 7%. Z pokusných osob, které užívaly vitamín E zemřelo o 4 % víc, než ve skupině kontrolní, užívající placebo. Jen Vitamin C a Selen neskrývají zřejmě žádná risika předčasné smrti. Selen dokonce může délku života lehce prodloužit. Časopis „Ökotest“ testoval začátkem tohoto roku řadu vitamínových preparátů, určených dětem. Z 22 testovaných preparátů byla jen třetina „uspokojivá“ a třetina dokonce „nedostatečná.“ Hodnocení „dobré“, nebo „velmi dobré“ se ve výsledcích testů neobjevilo vůbec. Většina preparátů obsahovala ještě ke všemu příliš mnoho cukru.
Vitamíny nemůže naše tělo sice samo produkovat, ale přes reklamou vnucovanou dramatickou představu, že nám vitamíny chybí, nepanuje u lidí v Evropských zemích žádný kritický nedostatek vitamínů. Příroda nás lidi uzpůsobila tak, že dokážeme svojí potřebnou dávku vitamínů velice snadno čerpat z normální potravy. Pokud ovšem je naše strava vyvážená a obsahuje dostatek zeleniny a ovoce. Nedostatky mohou dočasně nastat u vitamínů skupiny B a K, nebo právě u těch lidí, kteří se živí jednostranně a nemají na svém jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce a jiných důležitých potravin, obsahujících například kalcium, nebo mořských ryb. Můj manžel s uspokojením zjistil, že zdravé jsou i sardinky a tuňák v oleji a ještě jiné rybí konservy. A rajčata vařená jsou také dokonce zdravější, než čerstvá. I ten rajský protlak je o.k. Jen v kečupu je většinou moc cukru, jinak je také v pořádku. Vitamíny v tabletách je možno užívat skutečně jen po poradě s lékařem a ne podle reklamy, která na nás naléhá na každém kroku, v drogeriích i v lékárnách a dokonce někdy i v supermarketech. Spolu s čerstvým ovocem a zeleninou dostává naše tělo současně i uhlohydráty a důležité vlákniny. Také kombinace s tuky, zejména s „extra vergine“ olivovým olejem, je pro účinnost některých vitamínů nepostradatelná. Žádné pilulky a tekutiny z lékárny či drogerie tomu nemohou konkurovat.
Ale i v přírodě existují vitamínové bomby. Jsou to především ovoce a zelenina, zejména v tmavých, intensivních barvách. Například zralá, temně zelená brokolice, červená paprika a opravdu na slunci uzrálá rajčata. Stejně tak maliny, jahody, ostružiny a zejména borůvky. Kuřáci nemají zvýšenou potřebu vitamínů, dočetla jsem se. Manžel, nahlížející mi přes rameno, zajásal. Také kuřáci prý mohou svojí potřebu vitamínů čerpat z normální stravy, z obyčejného jídelníčku, ovšem rozumně sestaveného. Potřebu vitamínů pokryje prý už i jedno jablko denně navíc. Ovšem u ne příliš silných kuřáků. Manžel začal podezřele rychle chroustat jablko. K tomu chroustání jsem mu ještě dodala informaci o tom, že příliš velké množství vitamínu A, získaného z nějakých pilulí, je pro něj dost nebezpečné, protože spolu s nikotinem zatěžuje jeho srdce a krevní oběh.
Přesto, že jsou tyhle skutečnosti každému volně dostupné v tisku a na internetu, užívá víc než 15% dospělých v Evropě i v USA různé doplňky výživy, které mohou mít velmi nepříznivý vliv na jejich zdravotní stav. I ty domněle tak zdravé antioxydanty zvyšují riziko úmrtí. Hleďme.
Náš domácí lékař radí: Červené, zelené, žluté ovoce a zeleninu, nejraději pět malých porcí denně. Kdo nesnáší syrovou zeleninu, může jí klidně povařit či podusit. Manžel přestal být odmítavý k brokolici. Nenamáhala jsem se nadarmo. Možná, že to i někomu z vás pomůže při sestavování jídelníčku a především v boji s klasickými výroky, jako: „Nejsem králík“, a nebo „Nejlepší vitamíny B jsou v buřtech“.