Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Gabriela,
zítra Františka.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Cuketové potěšení
Právě v této době řešíme tradiční nerudovskou otázku při pohledu na úrodu cuket. Hospodyňka si s nimi pomalu v kuchyni neví rady, protože rodina už odmítá jíst cuketové řízky, nákyp, ba i cukeťák jako variantu bramboráku. Pravda, výživná hodnota cuket není nijak ohromující, vždyť také obsahují spoustu vody, ale jsou vynikající dietetickou zeleninou, která má sice málo vitaminu A a C, ale obsahuje vitaminy řady B. Mají jemnou chuť, takže každou krmi zjemní, ale vyžadují také výraznější ochucení. Dají se přidat do všech jídel z míchané zeleniny, ale koluje i řada zajímavých receptů. Pro milovníky cuket ovšem není receptů na jejich úpravu nikdy dost, takže přispívám i svojí vlastní troškou do cuketového mlýna.
Těstoviny s omáčkou
400 g bezvaječných těstovin, 200 g kuřecí šunky, 200 g hlívy ústřičné (nebo jiných čerstvých hub), 400 g cukety, kousek pórku, 75 g lučiny, 1 lžíce oleje, zázvor, bílý pepř, mletý kmín, sůl. Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na oleji necháme zpěnit jemně na nudličky nakrájený pórek, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, houby a opečeme. Nyní přidáme na nudličky nakrájenou cuketu, osolíme, okořeníme a dusíme ve vlastní šťávě asi patnáct minut. V případě potřeby podlijeme nepatrně vodou. Šťávu zjemníme lučinou, kterou necháme rozpustit, a přelijeme na porce těstovin.
Guláš zvaný cukeťák
300 g hovězí kližky, 200 g uzené krkovičky, 500 g cukety, 2 velké cibule, červený paprikový lusk, lžíce pasty Harissa, lžíce oleje, 3 lžíce strouhaného chleba, gulášové koření, sůl. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Okořeníme, osolíme a mírně podlité zvolna dusíme téměř doměkka. Pak přidáme na kostky nakrájenou cuketu, nudličky papriky a harissu. Jakmile cuketa pustí šťávu, vmícháme strouhaný chléb a na mírném plameni zvolna za občasného míchání podusíme asi deset minut. Podáváme s chlebem.
Cuketové řízky plněné nivou
Cuketa, sýr Niva, vejce, česnek, kari, sůl, mouka, vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení. Dávky upravíme podle množství cukety a strávníků. Cuketu příčně nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru a osolenou necháme odpočinout půl hodiny. Mezitím si nahrubo nastrouháme nivu, smícháme s utřeným česnekem a špetkou kari a spojíme vejcem. Z cukety slijeme vodu a vždy dvě kolečka slepíme k sobě sýrovou nádivkou, obalíme v trojobalu a smažíme v oleji. Výborné k bramborové kaši.
Cuketové placičky
400 g cukety, 200 g libových párků, 200 g eidamu, 100 g sezamových semínek, 2 vejce, grilovací koření s česnekem, sůl, olej na smažení. Cuketu nahrubo nastrouháme a osolenou necháme vypotit. Pak slijeme vodu. Oloupané párky a sýr nahrubo nastrouháme, promícháme s cuketou a spojíme vejci. Osolíme a okořeníme. Pokud je směs příliš řídká přidáme trošku škrobové moučky. Lžící tvarujeme v rozpáleném oleji placičky a hned posypeme jejich syrovou stranu hustě sezamem. Obrátíme a zvolna smažíme na druhé straně. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Cukety plněné kuřecími játry
2 větší cukety, 400 g kuřecích jater, 125 g (varný sáček) rýže, malý pórek, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, lžička oleje, bazalka, pepř, sůl. Cukety podélně rozkrojíme a vybereme jádra. Utřeme česnek se solí a bazalkou a vytřeme vydlabané vnitřky cuket touto směsí. Játra nadrobno nakrájíme, smícháme s vařenou osolenou rýží, oloupanými, nakrájenými rajčaty, nasekaným pórkem a bazalkou. Směsí naplníme vrchovatě cukety a urovnáme je do vymazaného pekáčku. Zapékáme zakryté v troubě půl hodiny, na závěr zapečenou směs osolíme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.
Kuřecí řízky v cuketách
4 kuřecí řízky, 800 g mladé cukety, větší cibule, 2 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, 1 dl smetany, 100 g strouhaného eidamu, lžíce oleje, sladká paprika, zázvor, chilli, sůl. Kuřecí řízky jemně naklepeme a prudce opečeme z obou stran na oleji. Výpek slijeme do pekáčku. Cuketu nakrájíme na tenčí kolečka, osolíme, okořeníme a urovnáme do pekáčku. Navrch urovnáme kolečka cibule a plátky česneku, na ně pak opečené osolené a okořeněné řízky. Vše zalijeme bílým vínem a dáme do trouby péci. Po půlhodině zalijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem a odkryté dopečeme, až sýr zezlátne. Rozdělíme na porce, podáváme bez přílohy.
Cuketové roládky
600 g mladých cuket, 200 g játrové paštiky, 2 smetanové tavené sýry, 100 g zelených oliv, lžíce oleje, 2 dl bílého jogurtu, vejce, sůl. Cukety nakrájíme podélně na půl centimetru silné plátky a prudce je z obou stran opečeme na oleji. Prochladlé je osolíme a potřené náplní z rozetřené paštiky, sýra a nadrobno nasekaných oliv je stočíme do závitků a sepneme párátkem. Výpek nalijeme do pekáčku, urovnáme do něj roládky a dáme do trouby odkryté zapékat. Po pěti minutách je zalijeme jogurtem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Podáváme s bramborem nebo celozrným pečivem.
Milada Kopečková


Komentáře
Poslední komentář: 03.09.2005  08:50
 Datum
Jméno
Téma
 03.09.  08:50 Gertruda Cuketové potěšení.
 10.08.  18:10 VěraK joo
 10.08.  09:42 Pavel nee
 09.08.  22:20 VěraK Cukety jsou Ňam
 09.08.  13:38 Pavel brrrr
 09.08.  11:45 Vlastimil cukety
 09.08.  10:02 Milada skvělé
 09.08.  07:59 Vlasta bezva recepty
 09.08.  07:08 Zuzka Bezva