Když jsem prožívala dětství, rodiče vlastnili zahradu, a na té zahradě bylo šest záhonů jahod, byla to pohroma. Když začaly keříky rodit, byla to otrava chodit denně a sbírat a sbírat! Jahody vždycky zešílely najednou, a denně vyrazily další a další plody. Připadala jsem si jako nevolník, když maminka zavelela ke sběru – a bože můj, každý den! Pak zavařovat, dělat džemy, marmelády! Měla jsem jahod plné kecky!
Dneska, kdy jahody „kupuji“ na tu dobu vzpomínám s nostalgií.
Dělím tedy lidi na ty, co jahody sbírají, a na ty, kteří je kupují. Byla jsem v obou táborech, a raději bych se vrátila do doby sběračské.
Jelikož za dveřmi je sezóna jahod, kdy už nemusíme v obchodech kupovat na kusy (prosím, tři jahody, 25 Kč, děkuji…), můžeme se trošku velkoryseji rozmáchnout a z jahod vyrábět dobrůtky. Pokud jahody kupujete, asi kromě několika náhodných „výprodejů“ neoceníte nápady, co s nadbytkem, protože při dnešních cenách drtit jahody v mixéru je zločin. Pokud ale máte nadúrodu, sousedy, kamarádky, rodina je též přesycena vašimi dary, nabízím pár receptíků, co kromě marmelád a zavařenin lze kouzleného vytvořit. Doufám, že se přidáte, a do naší „Kuchařky“ napíšete svoje recepty a podělíte se o své zkušenosti!
Asi nejjednodušší a nejznámější je jahodová pěna. Dále nabízím jahodovou pomazánku i náplň, jahodovou polévku, a na další recepty se těším od vás!
Dvě třetiny omytých jahod prolisujeme do misky, přidáme cukr a bílky, a šleháme do zhoustnutí, až se vytvoří špička, která se neohýbá. Pěnu podáváme v kompotových miskách ozdobenou zbytkem jahod, případně ještě šlehačkou, nebo ji plníme do košíčků, oplatkových trubiček nebo ji ozdobně upravíme jako kopečky na kulaté sušenky.
Jahodová pomazánka i náplň
250 g jahod, 250 g jemného tvarohu, lžíce cukru, citrónová šťáva, 2-3 lžíce sladké Smetany nebo neslazeného kondenzovaného mléka.
Tvaroh s cukrem, citrónovou šťávou a sladkou smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem ušleháme na hladký jemný krém. Nakonec vmícháme nakrájené jahody. Pomazánku můžeme i s ovocem umixovat. Podáváme ji na bílém pečivu k snídani nebo ke svačině. Můžeme s ní spojovat sušenky, plnit košíčky, piškoty, upravit ji na plátky jablek.
Jahodová polévka
250 g čerstvých jahod, nebo jahodový kompot, ½ l vody, lžička škrobové moučky, ½ l mléka, cukr podle chuti
Do vařící vody zavaříme v části mléka rozkvedlanou škrobovou moučku, necháme povařit, odstavíme, přidáme zbytek mléka a prolisované jahody nebo kompot. chladnou polévku podáváme se sušenkami.