Dort k výročí republiky připravila Asociace kuchařů a cukrářů ČR
V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.
V den výročí vzniku samostatného státu, státního svátku České republiky nakrojil prezident Václav Klaus se svou chotí svůj poslední slavnostní dort v prostorách Španělského sálu na Hradě při této příležitosti. Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předali zástupci AKC ČR šestipatrového obra.
Manžele Klausovy doprovázela i jejich vnoučata. Poté, co pan prezident Klaus vyslechl blahopřání a jedno patro dortu symbolicky nakrojil, obě děti upřímně a přitom velmi vzorně požádaly pouze o “malý kousek”, “ale určitě s marcipánovou ozdobou lvíčka”.
Slavnostní dort upoutal svou nejen svým vzhledem, mohutností, ale posléze i chutí; hosté si mohli vybrat – postupně byla rozkrájena patra - čokoládové, vanilkové, ovocné a mix. Někteří hosté se přišli s dortem pouze vyfotit, někteří – i přesto, že již byli syti, ochutnali “vzoreček”, aby se poté ke stolu vrátili s žádostí o přídavek. Zvláštní pozornost si zasloužily marcipánové ozdoby – ty si chtěla na památku odnést většina hostů.
Někteří hosté viděli práci mistrů kuchařů AKC ČR poprvé, mnoho hostů vyhledalo dort na základě kulinářského zážitku z loňského roku.
Tým pěti šéfcukrářů (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.
Dort:
• váha 87 kg
• příprava 3 dny
• počet cukrářů na přípravu 5
• 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec
• ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x český lev
• lipové větvičky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
• trikolóra - provázek z marcipánu 25m
Suroviny:
• 10kg mouka
• 70ks vejce
• 12kg cukr
• 8kg máslo
• 23l smetana
• 3kg čokoláda tmavá 70% kakaa
• 2kg čokoláda bílá
• 0,5kg želatiny
• 1kg limetek a citrónů
• 30kg modelovací marcipán
• 10kg ovoce - jahody, banány, broskve
• 0,3kg Zlatý a bronzový prach, červená a modrá potravinářská barva
Personál zpracoval a zkonzumoval:
• 70 párů rukavic
• 6 rolí papírového programu
• 66x kávu Expreso s mlékem
• 21x čaj s citronem
• 36l minerální vody a nealko nápojů
Příprava v restauraci Aureole pod vedením šéfkuchaře Aureole group a člena představenstva AKC ČR Jiřího Krále, šéfcukrář Tomáš Krofta a cukrářka Zuzana Růžičková
Piškotové korpusy: Vladimír Krofta, šéfcukrář Corinthia Hotel Prague
Dekorační ozdoby z marcipánu: připravil víceprezident AKC ČR pro cukrářskou sekci
František Buchal s manželkou Jarmilou, firma Dekorační ozdoby z cukru s.r.o.
Zuzana Albrechtová, AKC ČR