Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Gabriela,
zítra Františka.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Dort k výročí republiky připravila Asociace kuchařů a cukrářů ČR


V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.


V den výročí vzniku samostatného státu, státního svátku České republiky nakrojil prezident Václav Klaus se svou chotí svůj poslední slavnostní dort v prostorách Španělského sálu na Hradě při této příležitosti. Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předali zástupci AKC ČR šestipatrového obra.

 

 

Manžele Klausovy doprovázela i jejich vnoučata. Poté, co pan prezident Klaus vyslechl blahopřání a jedno patro dortu symbolicky nakrojil, obě děti upřímně a přitom velmi vzorně požádaly pouze o “malý kousek”, “ale určitě s marcipánovou ozdobou lvíčka”.


Slavnostní dort upoutal svou nejen svým vzhledem, mohutností, ale posléze i chutí; hosté si mohli vybrat – postupně byla rozkrájena patra - čokoládové, vanilkové, ovocné a mix. Někteří hosté se přišli s dortem pouze vyfotit, někteří – i přesto, že již byli syti, ochutnali “vzoreček”, aby se poté ke stolu vrátili s žádostí o přídavek. Zvláštní pozornost si zasloužily marcipánové ozdoby – ty si chtěla na památku odnést většina hostů.


Někteří hosté viděli práci mistrů kuchařů AKC ČR poprvé, mnoho hostů vyhledalo dort na základě kulinářského zážitku z l
oňského roku.

Tým pěti šéfcukrářů (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.


Dort:
• váha 87 kg
• příprava 3 dny
• počet cukrářů na přípravu 5
• 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec
• ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x český lev
• lipové větvičky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
• trikolóra - provázek z marcipánu 25m

 

Suroviny:
• 10kg mouka
• 70ks vejce
• 12kg cukr
• 8kg máslo
• 23l smetana
• 3kg čokoláda tmavá 70% kakaa
• 2kg čokoláda bílá
• 0,5kg želatiny
• 1kg limetek a citrónů
• 30kg modelovací marcipán
• 10kg ovoce - jahody, banány, broskve
• 0,3kg Zlatý a bronzový prach, červená a modrá potravinářská barva

 

Personál zpracoval a zkonzumoval:
• 70 párů rukavic
• 6 rolí papírového programu
• 66x kávu Expreso s mlékem
• 21x čaj s citronem
• 36l minerální vody a nealko nápojů

 

Příprava v restauraci Aureole pod vedením šéfkuchaře Aureole group a člena představenstva AKC ČR Jiřího Krále, šéfcukrář Tomáš Krofta a cukrářka Zuzana Růžičková

Piškotové korpusy: Vladimír Krofta, šéfcukrář Corinthia Hotel Prague
Dekorační ozdoby z marcipánu: připravil víceprezident AKC ČR pro cukrářskou sekci
František Buchal s manželkou Jarmilou, firma Dekorační ozdoby z cukru s.r.o.



Zuzana Albrechtová, AKC ČR



Komentáře
Poslední komentář: 30.10.2012  16:54
 Datum
Jméno
Téma
 30.10.  16:54 ferbl