Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Anežka,
zítra Kamil.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Elixíry života – Rooibos (1)  
 
 
Pojďme společně hledat elixíry života. Znáte-li nějaký nápoj, který je možné označit jako elixír života, určitě nám o něm napište (info@seniortip.cz). Rádi ho do tohoto seriálu zařadíme.
 
 
Přesto, že je tento čaj - nečaj oblíben nejvíce v Japonsku, pěstuje se výhradně v Cedar mountains asi 200 km severně od Kapského města. Pro moderní svět objevil rooibos Benjamin Ginsberg, když pozoroval křováky při jeho přípravě. Požádal o šálek, a čaj ho tak zaujal svým výrazným arómem tak, že se ho rozhodl prodávat. Se stoupající poptávkou byly okolo roku 1930 založeny první plantáže v blízkosti města Clanwillliam. Za druhé světové války se z důvodů nedostupnosti čajů z Cejlonu jeho spotřeba stále zvyšovala. Po válce však nastal pokles ceny a tím i krach mnoha pěstitelů. Proto byla roku 1954 založena organizace Redbos tea control bord, podporující pěstování rooibosu. Ta byla v roce 1993 zprivatizována na Rooibos International, která je nyní výhradním vývozcem čaje.

Rooibos  - neboli červený keř patří do čeledi bobovitých. Roste na kyselých písčitých půdách chudých na živiny a vyžaduje sucho. Rostlina je 1 až 1,5 metru vysoký keř se zelenými jehlicemi, chránícími ji před sluncem. Rooibos se pěstuje jen na malé části pozemků. Nejprve se kultivuje v záhonech 4 až 5 měsíců (10 -15 cm), a pak je přesazován na plantáž. První sklizeň je půl roku po vysazení a probíhá v lednu až březnu (počátkem afrického podzimu). Sklizeň probíhá výhradně ručně. Keře se sekají 30 cm nad zemí, poté nařežou na 2 až 3mm a vyteče z nich šťáva. Pak dochází k fermentaci pod širým nebem při teplotách mezi 45 až 50°C po dobu 8 až 24 hodin. V průběhu fermentace se jehlice kropí, aby nedošlo k jejich vyschnutí. Po fermentaci se rooibos prosívá a poté se spařením odstraní cizorodé organizmy. Pak se čaj již jen třídí, balí, distribuje a prodává.

Čaj se luhuje po dobu 3 až 5 minut (nebo i déle). Šálek je při luhování dobré zakrýt, aby neuniklo výrazné a právě tolik ceněné aróma čaje. Při přípravě čaje není vhodné používat čajové vajíčko, poněvadž jehličky propadají otvory do nálevu. Z jedné dávky čaje je možné připravit až 3 nálevy, přičemž druhý a třetí nálev stačí luhovat po dobu 1 minuty. Rooibos je výborný jak studený, tak teplý a díky jeho sladkému aroma si ho nemusí sladit ani zapřísáhlí odpůrci neslazeného čaje.

Rooibos však není oblíben pouze pro svoji chuť a aróma, ale také pro své výrazné blahodárné účinky na naše zdraví podobné čaji zelenému. To potvrzuje nejen tradice, ale výzkumy prováděné v Japonsku, USA a Jihoafrické Republice. Rooibos obsahuje vysoké množství vitamínu C. Ten posiluje imunitu a napomáhá syntéze kolagenu. Ten je důležitý pro zdravý vývin pokožky, chrupavek, kostí, šlach, vazů a dásní. Vitamin C také povzbuzuje produkci hormonů a  tím zlepšuje naši duševní pohodu. Rooibos též obsahuje antioxydanty (patří sem i zmiňovaný vitamin C), které pohlcují volné radikály, jež jsou hlavní příčinou rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění jako je arteroskleróza, infarkt myokardu a mozková mrtvice. Pomáhá i při alzheimerově nemoci, šedému zákalu a artritidě. Díky příznivému vlivu na centrální nervovou soustavu pomáhá udržet mentální svěžest i ve stáří. Rooibos obsahuje i mnoho minerálů jako železo, zinek, mangan, měď, draslík, vápník, hořčík a fluor, který posiluje zubní sklovinu. Čaj rooibos je vhodný i při prevenci alergií a střevních onemocnění. Tlumí koliky, působí proti bolestem břicha, žaludečním potížím, pálení žáhy, zvracení, proti střevním infekcím, tlumí senou rýmu, astma a alergie na potraviny (na to má velký vliv aspalatin, který se nalézá jen rooibosu). V rooibosu se vyskytuje málo tříslovin a tak je vhodný i pro lidi s citlivým žaludkem. Při zevním použití pomáhá při potížích s očima, dásněmi, kůží, omlazuje pleť a působí proti exémům, akné, opruzeninám a aftám.
 
Příště si povíme něco o čaji „honeybush“, který patří do stejné skupiny jako „rooibos“.
Lenka Látalová


Komentáře
Poslední komentář: 12.05.2011  18:11
 Datum
Jméno
Téma
 12.05.  18:11 venca
 12.05.  08:34 KarlaA
 12.05.  08:19 MILENA
 12.05.  08:00 LenkaP