Než vejdete do lékárny
Již starověké vědmy a kořenářky věděly, která z rostlin dělá člověku dobře a která mu škodí. Moudrosti věků, vyjádřené moderní mluvou, nám říkají:
Prevence pomocí přírodních zdrojů je lepší a levnější než léčba chemickými preparáty. Než se k vám dostaví nemoci zkuste jim předcházet.
Prevence kornatění tepen, potažmo infarktu a mrtvice
Doporučuje se jíst stravu chudou na tuky, z olejů se používá slunečnicový, bodlákový, z pšeničných klíčků, kukuřičný, rybí. V boji organismu proti volným radikálům pomáhá selén, obsažený např. v játrech, mase, luštěninách a obilninách, dále vitamín C, E a beta-karoten (najdete ho ve špenátu, kapustě, zelených fazolkách, polním salátu, rajčatech, mrkvi).
Prevence proti poruchám štítné žlázy
Tělu je třeba dodávat jód v soli či chlebě s touto solí, hodně jí je v mořských rybách (halibud, losos, makrela).
Boj se zácpou a chorobami tlustého střeva
Potravu výborně obohatíme množstvím balastních látek, obsažených v celozrnném pečivu, ovoci (hlavně v jablkách), bramborech, mrkvi.
Předcházení osteoporóze
Je obecně známo, že v tomto případě je třeba dodávat tělu kalcium, a to buď v drahých lécích, nebo v mléčných výrobcích, kapustě, špenátu, brokolici, sezamových semenech, dále vitamín D (smetana, tučné ryby - uzenáče, sledi, herinky).
Chudokrevnost
Nedostatek železa můžeme vyrovnávat požíváním masa, vnitřností, sóji, špenátu, žitného chleba.
Horečnatá onemocnění
Při uvedených chorobách zvýšíme příjem tekutin na tři litry denně a dbáme na přísun minerálních látek; kromě minerálek pijeme ovocné šťávy, jíme slazené krupicové kaše a ovesné vločky.
Čerstvé ovoce, zelenina byliny jsou významným zdrojem vitamínů, minerálií, balastních látek. Mimoto má téměř každý druh své poslání:
• Bazalka, kopr, libeček se používají proti nadýmání.
• Brokolice obsahuje komplex obranných látek proti zánětům a nádorům.
• Celer odvodňuje, je dobrý na kašel a proti nervovým poruchám.
• Cibule povzbuzuje chuť k jídlu, upravuje trávení, v kombinaci s cukrem potlačuje kašlání.
• Čekanka má projímavý a močopudný účinek.
• Červená řepa obecně posiluje organizmus, její působení je i protinádorové.
• Červený mangold posiluje obranyschopnost organizmu.
• Česnek platí za protisklerotický prostředek.
• Dýně má protinádorové a protiinfarktové účinky.
• Lilek pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
• Máta peprná se používá při špatném trávení tuků a při kolikách.
• Okurka je močopudná.
• Paprika podporuje chuť k jídlu tím, že vyvolává tvorbu žaludečních šťáv.
• Petržel odvodňuje a uklidňuje slabý žaludek, zasyrova jedená "čistí" krev.
• Růžičková kapusta podporuje tvorbu potu.
• Řeřicha je bohatá na vitamíny a minerální látky
• Špenát pročišťuje střeva, dodává železo.
• Tymián zmírňuje potíže dýchacích cest.
Miluše Daňová
Další články bylináře: