Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Tomáš,
zítra Gabriela.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

NAKUPUJTE VEJCE (NEJEN NA VELIKONOCE)

Zanedlouho nás čekají svátky jara - Velikonoce. A právě Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Jsou obdobím, kdy vítáme příchod jara a probouzení přírody. Jejich symbolem jsou vejce a tak nás čeká období, kdy se v hojné míře konzumují.
 
Jakými doporučeními a radami bychom se měli řídit při jejich nákupu? Čeho si máme všímat? Kde by měla být uložena a jak jsou označena balení a co vše nám o kupovaném vejci prozradí kód na skořápce?
 
Primárně je potřeba zmínit, že vždy nejdříve provedeme vizuální kontrolu nabízených vajec. Tedy otevřeme krabičku s vajíčky a rozhodně si nekoupíme vejce rozbitá nebo znečištěná na skořápce.
 
Co nám řekne obal?
Na spotřebitelském obalu vajec musí být uvedeno datum minimální trvanlivosti, doporučení pro uchovávání vajec v chladu, slovně vyjádřený způsob chovu nosnic, vysvětlení významu kódu producenta, číslo balírny/třídírny se značkou státu. Pozor údaj o balírně nevypovídá nic o původu vajec! Ten zjistíme až z údajů uvedených přímo na konkrétním vajíčku.
Vejce se třídí podle jakosti do tříd A a B. Pro maloobchodní prodej jsou určena jen čerstvá vejce třídy A. Vejce třídy B jsou určena pro průmyslové zpracování.
 
Označování vajec na skořápce
Každé vejce zakoupené v obchodě obsahuje kód řídící se vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., přičemž první číslice kódu označuje metodu chovu nosnic, následuje písmenný kód země, kde byla vejce snesena a nakonec čtyřmístný alfanumerický kód, který vyjadřuje číselnou složku registračního čísla hospodářství.
 
1) Chov slepic 0 – nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím (BIO)m 1 – nosnice ve volném výběhu, 2 – nosnice v halách (na podestýlce), 3 – nosnice v klecích
 
2) Příklady původu vajec (nejčastější u nás) CZ – ČR DE – Německo PL – Polsko LT – Litva NL – Nizozemí LV – Lotyšsko
 
3) Registrační číslo hospodářství (resp. poslední čtyři číslice registračního čísla chovu)
Spotřebitelé se při koupi vajec orientují také podle jejich udávané hmotnosti. Vejce S (small) by měly mít do 53 g, M (middle) váhu v rozmezí 53 až 63 g, L (large) 63 až 73 g a XL (extra large) by měla vážit nad 73 g.
 
Např. tedy vejce velikosti M s kódem 3CZ 1234 značí, že naše modelové vajíčko je od nosnice chované v kleci, pochází z České republiky a mělo by mít váhu mezi 53 až 63 g. Číslo uvedeného chovu je fiktivní, ta skutečná si můžete vyhledat na webu státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.
 
Vyhláška dále stanovuje, že vejce třídy jakosti A by se měla přepravovat a uchovávat při nekolísavé teplotě do 18 °C. Pokud vejce nakupujeme na trhu, je potřeba si řádně prověřit uskladnění vajec při uvedených teplotách. Spotřebitel by se tak měl zajímat např. o to, zda kupovaná vejce nejsou uskladněna na přímém slunci.
 
Další údaje a vysvětlení
„EXTRA“ čerstvá vejce Tato vejce byla zabalena nejpozději 4 dny po snášce a smí se prodávat pouze 9 dnů od data snášky, jinak musí být páska nebo etiketa s tímto označením odstraněna.
 
Marcela Reichelová, Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska z.s.


Komentáře
 
 Datum
Jméno
Téma