Co je kuskus? Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky, která slouží jako výchozí surovina pokrmu. Dá se připravovat naslano i nasladko. Kuskus je zároveň výživný i lehounký, můžete ho mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.
Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál: jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem, ve kterém klokotají kousky masa dušené s cizrnou či zeleninou. K tomuto účelu byl přímo vynalezen "kuskusér", hrnec se zabudovaným cedníkem v horní části a pokličkou nad ním. V Evropě jej však vlastní málokdo, a tak i šéfkuchaři jednoduše zavěšují cedník nad hrnec. Trocha historie Kuskus je arabský pokrm, který se rychle zabydlel v Evropě a získal si přízeň mnoha labužníků. Jeho původ je ale značně nejistý. Nejspíš pochází ze Súdánu a odtamtud přicestoval do severní Afriky.
Důležité upozornění: Když zajdete do obchodu pro kuskus, možná narazíte na cosi, co vypadá podobně, ale na šáčku je napsáno Burgul. Můžete ho v klidu vzít, na chuti jídla se moc nezmění. Rozdíl spočívá v tom, že burgul je samotná pšeničná lámanka, tedy surovina pro výrobu kuskusu. Zatímco zrnka kuskusu nesou stopy po zpracování, zrnka bulguru jsou větší a nepravidelného tvaru. Chuťové proměny Kouzlo kuskusu je také v tom, že z něj můžete připravit celou škálu jídel: od jednoduchých až po složité labužnické kreace. Pokud ho pojmete jako hlavní jídlo, pak stačí vmíchat kousky masa, které dusíte v páře, nad níž se vaří kuskus, někdy i zeleninu. No řekněte, není to geniální způsob přípravy? Jestli byste ráda vyzkoušela "kuskusový salát", inspirujte se libanonským taboulé. Připravený kuskus osolíte, opepříte a vmícháte do něj olivový olej, šťávu z limetky, petrželku a mátu. Přidáte rajčata a jemně nakrájenou cibulku, šoupnete do ledničky a po hodině je hotovo! Pokud vás honí mlsná a dala byste si něco sladkého, pak do kuskusu přidejte máslo, moučkový cukr, ovoce, oříšky a podle chuti okořeňte vanilkou a skořicí. Tady jsou tři způsoby, jak si připravit základ: Po evropsku v horké vodě Vodu (ověřený je poměr sklenice vody ku slenici kuskusu) se špetkou soli přiveďte k varu, následně sundejte z ohně a vmíchejte kuskus. Přikryjte a nechte 5 až 7 minut odpočívat. Přimíchejte lžičku másla či olivového oleje. Načechrejte vidličkou, aby se zrnka od sebe oddělila. Má-li být kuskus podáván teplý, prohřejte ho za stálého míchání na mírném ohni a před podáváním ještě promíchejte. Expresně v mikrovlnce Do nádoby nasypte kuskus a zalijte ho studenou vodou (opět poměr jedna ku jedné). Přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte a nechte 3 až 4 minuty stát. Potom nádobu přikryjte a vložte na pouhou minutu do mikrovlnné trouby. Servírování Příprava kuskusu je opravdu neskutečně jednoduchá to však neznamená, že odbudete jeho servírování. Načechrejte ho vidličkou (zrnka jsou pak provzdušněná a křehká) a navršte na nahřátý talíř do kopečku, v jehož středu vyhloubíte kráter. Do něj položíte maso (zeleninu, ovoce, ), kolem další zeleninu a jiné ingredience. Pokud máte připravenu ještě omáčku, servírujte ji ve zvláštní misce. Kam pro něj? Kuskus seženete dnes skoro v každém supermarketu, případně v prodejně se zdravou výživou. Cena za 500 g obyčejného kuskusu se pohybuje okolo 30,- Kč. Existuje i kuskus BIO či celozrnný nebo již předvařený a ochucený.