Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Františka,
zítra Viktorie.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Silvestrovská dlouhá noc


Nabídka silvestrovských lahůdek by měla být pestrá a lákavá, ale pestře a lákavě by měl vypadat svátečně prostřený stůl. Neměly by chybět květiny, ubrousky a třeba i vonící svíčka.

Mnozí z nás právě teď pilně přikládají do kamen a krbů, aby se chalupa nebo chata řádně vytopila a přivítala pozvané silvestrovské hosty ve své nejpřívětivější podobě. Ještě máme dost času pohrát si nejen s přípravou dobrého jídla a pití, ale také výzdobou i efektním, ale také praktickým uspořádáním všeho, co nás bude provázet po dlouhou noc.


Silvestrovská tabule


Nejlepší je udělat na dobře dostupném místě co nejprostornější bufetový stůl. Základ mohou tvořit skříňky či police sražené k sobě, přes které ještě položíme větší desku nebo několik prken, jež zespodu spojíme třeba jen kousky přitlučených řemínků. Budou-li v blízkosti bufetu police, ještě lepší. Po vyklizení poslouží na umístění dalších věcí. Na pokrytí plochy se hodí třeba starý závěs či prostěradlo, které nám nebude líto zničit. Ozdoby se dají namalovat fixkama, vystříhané z barevně odlišného textilu nebo papíru lehce přistehujeme, popřípadě přichytíme sešívačkou. Okraje upravené do obloučků nebo různých cípů působí obzvlášť efektně. Mezi tradiční silvestrovské ozdoby patří konfety, pěkná je ale i spousta pestrobarevných balónků. Neocenitelným materiálem na výrobu mašlí, obalů na láhve, ozdob na stůl i stěny je krepový papír. Právě z něj může být i transparent, na který přišpendlíme z jiného papíru vystřižený pořádně velký nový letopočet. Pravda, je to trošku práce, ale příjemné, a pohrát si při ní může celá rodina.

Pohoštění, kterým bufet naplníme, by mělo být pokud možno takové, aby k jeho konzumaci stačil královský příbor, tedy ruce, maximálně různá napichovátka nebo pouhá vidlička. Rozhodně stojí za to investovat do papírových tácků, na mnohé lze použít pouze vrstvené ubrousky. Počítejme s tím, že během noci jich bude zapotřebí dost, ale v celkovém rozpočtu se takový výdaj docela ztratí. Tím ovšem příprava na výjimečný večer posledního dne v roce nekončí. Problém může nastat rovněž s kuřáky, těžko je budeme s každou cigaretou vykazovat na zápraží nebo na balkon. I na to je třeba myslet a vyhradit jim nějaký příhodný, snadno větratelný kout.


Teď už nezbývá nic jiného, než začít odpočítávat hodiny, dobře se bavit a nezapomenout na přípitek...


Co takhle třeba míchané nápoje?


Koktejly - jak se říká míchaným nápojům, jsou nejen módní, ale hlavně dobré. A Silvestr je příležitostí, vyzkoušet je. Koktejlem se dá nazvat každé pití, které je směsí alespoň dvou ingrediencí. Je to tedy i whisky se sodou. Na míchané nápoje existují dnes receptury dodržované v barech všude na světě. Je však možno experimentovat a vaší fantazii se meze nekladou. Fantasy drinks, nebo také fantazijní nápoje, jsou ty, které nemají pevnou recepturu.
Dříve existovaly zásady pro přípravu koktejlů, které určovaly ingredience, které lze smíchat a které ne. Dnes se respektují pouze u klasických směsí. Fantazijní styl dovoluje míchat vše podle chuti - ta je hlavním kritériem.


Prý nejstarší a nejznámější školou v míchání koktejlů je škola kubánská. Jako první začala do nápojů používat rum. Dnes představuje klasiku, kterou zná celý svět. Koktejly, jako je daiquiry, jsou prý i v Čechách stále nejoblíbenější. Připravují se především z rumu a přírodních surovin, a proto se dobře pijí. Většinou je v nich máta, citrusová šťáva, čerstvé jahody, a různé další druhy ovoce, a proto jsou velmi osvěžující.


Koktejly je třeba se naučit pít a také ocenit. Pro chuť i pro fakt, že je vlastně obrovská výhoda konzumovat alkohol, a přitom ho vypít málo. Koktejly můžete popíjet celý večer a neopijeme se.


Vždycky se tradovalo, že pít koktejly je nebezpečné. Jak to tedy je? V koktejlech, díky přísadám, což jsou většinou čerstvé ovocné šťávy, je spousta vitamínu C a ten snižuje hodnotu alkoholu v krvi.


Některé zásady při pití koktejlů však přece jen existují.
Například během jednoho večera míchat koktejly pouze na stejné bázi. Míchat například kyselé dohromady se smetanovými může být zrádné. A co doporučuje speciálně na Silvestra? "Pakliže chce někdo dlouho vydržet, tak se doporučují raději delší drinky, ne ty silné. Více šťáv a méně alkoholu. Dávno prý už neplatí, že muži pijí silnější koktejly a ženy slabší. Často prý se stane, že muž si dá sladké smetanové pití a dáma krátký, silný drink.


Koktejlové zastavení s recepty


Strawberinha
Rozmačkáme limetky s jahodami a s cukrem ve skleničce, navrch přidáme ledovou tříšť a zalijeme brazilským třtinovým rumem. Promícháme a pijeme.


High Society neboli smetánka
V šejkru zamícháme 2 díly džinu, 1 díl campari, 1 díl broskvového likéru a podle chuti grepový džus. Přelijeme na ledovou tříšť nebo na kostky ledu do skleničky. Ozdobíme grapefruitem případně jiným ovocem.


Dubonnet cup
Do míchací sklenice na kostky ledu nalijeme 2 díly skotské whisky, 1 díl francouzského likérového vína Dubonnet a polovinu dílu Créme de cassis, což je likér z černého rybízu. Zamícháme barovou lžící a přes barové sítko scedíme do sklenky. Koktejlové skleničky předem vložíme na chvíli do mrazáku, aby se ochladily.


Pomerančový sen
Do sklenice na dva plátky pomeranče nalijeme 1 díl campari, 1 díl červeného martini, půl dílu ginu, šťávu z půlky pomeranče a dolijeme sodovou vodou. Zdobíme ovocem dle vlastní fantazie.


Broskvový květ

Do šejkru na led dáme 2 díly pomerančového džusu, 1 díl ananasového džusu, 1 díl broskvového džusu a nepatrné množství citrónové šťávy. Důkladně protřepeme a pak nejlépe na ledovou tříšť do vysoké sklenice nalijeme přes barové sítko. Ozdobíme ovocem, tak, aby barevně a chuťově ladilo.


Banánová soda - bez alkoholu
Pamatovat musíme také na řidiče, děti, majitele zničených jater a podobné. Zajímavý nápoj pro ně bude příjemnou změnou.
Do větší sklenice dáme dva kopečky vanilkové zmrzliny, 1 dl banánového džusu a 1 cl citronové šťávy, vše promícháme, dolijeme sodovkou a znovu promícháme. Na okraj sklenky zavěsíme plátek citronu.


Nealkoholická sangria
4 pomeranče, 1 citron, 6 nektarinek (lze nahradit kompotovanými broskvemi) upravíme na drobné kostičky, zakapeme šťávou ze dvou citronů, zakryjeme a necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Pak dolijeme 1/4 l pomerančového a 2 l hroznového džusu.


No, ale na přípitek (?) - to bych si rozhodně vzala šampaňské!


Lenka Látalová



Komentáře
Poslední komentář: 31.12.2015  16:34
 Datum
Jméno
Téma
 31.12.  16:34 Von
 31.12.  15:46 ferbl
 31.12.  11:57 Ludmila