Jahodník obecný |
||
Listy jahodníku (Folium fragariaf) obsahují tøísloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky. Pùsobí moèopudnì, regulují tvorbu ¾luèe, staví prùjmy a hojí rány. Velmi léèivé jsou plody planých i pìstovaných
jahodníkù. Slavný ¹védský botanik Karel Linné se
prý jimi vyléèil z dlouholeté dny. Jahody Jíme je èerstvé, vyzrálé, neslazené pøi cukrovce, pøekyselení ¾aludku, chudokrevnosti, revmatismu, na proèistìní krve, proti ¾luèovým, ledvinových a moèovým kamenùm. Slazené s mlékem nebo smetanou na posílení nervù, srdce a pøi nedostatku vitamínu C. Èaj (odvar) 2 l¾ièky øezaného, su¹eného listu (pøípadnì kvìtu a koøene) na pùl litru vody, 10 minut povaøíme a necháme 15 minut ustát. Lidové léèitelství doporuèuje 2 ¹álky dennì pøi chorobách jater a ledvin, pøi revmatismu, horeènatých onemocnìní a na proèistìní krve; zevnì pøi zánìtu v dutinì ústní. Jahodník v kosmetice
|
||
Pokud máte chu» na nìco dobrého, jeden z receptù je k dispozici: (kliknìte na odkaz) | ||
Animace Magdalena Vlachová |
||
Text Olga Hrubá | ||
![]() |