Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Bedřich,
zítra Anežka.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jsem vegetarián!

 


Všeho s mírou!

Podle mého názoru – proti gustu žádný dišputát, ovšem - pokud tím neohrožujeme své blízké. Například dítě nebo starý člověk, odkázaný na to, co mu lidé o něho pečující připraví, se těžko ubrání, a těžko prosadí svůj názor. Tady záleží na vyspělosti každého jedince, který má lidi na něm závislé „na starosti“. Osobně bych se přikláněla k názoru, který se mně osvědčil už i v jiných částech našeho žití, a to je:

Toto všechno jsou údaje a poznatky často publikované a téměř již všem známé. Jednoznačné doporučení tedy neexistuje, nicméně zatracovat vegetariány, či  naopak zatracovat „všežravce“ ?

Negativem je též riziko podvýživy u starých lidí – nedostatek potřebných živin a v důsledku menší koncentrace a někdy nedostatečné kvality potravin konzumovaných striktními vegetariány. Výživa starých lidí je však problém vysoce specifický, a je tedy neseriozní tvrdit, že vegetariánství je příčinou obvykle pozorovaných zdravotních problémů. Jak vegetariánství, tak klasická smíšená strava, ať již západního nebo českého typu, mohou přinášet riziko, vyšší u těch starých lidí, které z jakýchkoliv důvodů nepřijímají dostatečně kvalitní potraviny.

Riziko mírné podvýživy v období raného tělesného vývoje (batolata až děti do puberty) především spojené s anémií a s menším tělesným vzrůstem. Drobnější kostra však nemá souvislost s někdy zmiňovaným rizikem nedostatečné kalcinace a pozdější osteoporózy – tento problém je však reálný u striktních vegetariánů – veganů.

Negativa?

V porovnání s konzumenty běžné smíšené stravy mají vegetariáni významně nižší příjem energie. Výsledkem je nižší výskyt nadváhy a minimální obezity, nižší výskyt cukrovky a zánětlivých kloubních onemocnění, významně nižší riziko nádorového bujení prakticky všech typů, významně nižší riziko aterosklerózy, a tím také oběhových onemocnění, významně nižší onemocnění zažívacího traktu (například divertikulitidy – tj. onemocnění tlustého střeva)

Pozitiva, která sebou vegetariánství přináší:

Je to zvolání, které někdy slyšíme s velikou hrdostí hlásat, a které vyvolá určitě dost  protichůdných reakcí. Být vegetariánem ovšem automaticky neznamená být zdravější. Jako ostatně v životě všechno, má své pozitivní i negativní stránky.
 

Dagmar Jarošová

* * *
Zobrazit všechny články autorky

 



Komentáře
Poslední komentář: 01.03.2016  16:48
 Datum
Jméno
Téma
 01.03.  16:48 Mara
 01.03.  12:45 kusan
 01.03.  10:32 Josef
 01.03.  08:13 ferbl
 01.03.  08:00 KAREL
 01.03.  07:30 Jitka