Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Řehoř,
zítra Růžena.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Muzeum čokolády a marcipánu

 

Možná nevíte, že ...

 

 

Letní dovolenou jsme trávili v jižních Čechách. Při svých toulkách jsme se nezapomenuli zastavit i ve městě Tábor. K pokladům kterými město oplývá patří a jiná zajímavost. Ve městě bylo nedávno otevřeno také Muzeum čokolády a marcipánu.

 

Nachází se v prostorách historických domů města. Muzeum mapuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek.

 

Velmi zajímavá je i historie obalů čokolády a reklamních plakátů, ale i doplňky – např. porcelánové hrníčky, ze kterých se kdysi čokoláda pila. Expozice velmi podrobně líčí i pěstování kakaa v pralese.


Za pozornost stojí i expozice marcipánu a jeho zpracování. Vystaven je marcipánový model náměstí města a dalších táborských dominant. Z marcipánu jsou i výjevy z pohádek a další…

 

      


V objektu se nachází i dílna, ve které si návštěvníci mohou sami zkusit udělat čokoládovou figurku nebo modelovat z marcipánu. Nakonec si dobroty můžete i nakoupit. Ochutnali jsme výtečné pralinky rozmanitých chutí.

 

  

 


Zajímavosti o čokoládě


Až dosud se odborníci domnívali, že lidstvo zná čokoládu asi půldruhého tisíciletí. Poslední objevy amerických archeologů naznačují, že oblíbený pamlsek je ještě nejméně o tisíc let starší.


To, že čokoláda má svůj původ v předkolumbovské Americe, není nic nového. Už evropští mořeplavci 15. století si všimli, že Aztékové vyrábějí z plodů kakaovníku hořký nápoj, který má osvěžující účinky. Na karavelách se také čokoláda dostala do Evropy.


Teprve na počátku 19. století se rozšířila její pevná podoba, jak ji známe dnes. Objev prakticky použitelného postupu výroby pevné čokolády je nejčastěji přisuzován Holanďanovi Coenradu van Hoputenovi. Tovární výrobu ochucené čokolády v dnešní podobě zavedl roku 1880 Švýcar Rudolphe Lindt.


Archeologické objevy naznačily, že ještě před Aztéky znali čokoládu také staří Mayové. Mnohé nasvědčuje tomu, že byli velkými milovníky čokolády. O tom svědčí i archeologické nálezu nádob určených k popíjení tekuté čokolády. Čokoláda v pevné podobě je až vynálezem evropského novověku. Před dvěma a půl tisíci lety ji indiáni pili jako nápoj.

 


Toto, ale i mnoho dalšího se dozvíte mimo jiné i po shlédnutí zajímavých filmů.

 

Sladkosti jsou všude kam se podíváte. Muzeum je největší svého druhu v České republice a jedno z největších v Evropě.


My jsme si na závěr dali speciální pralinky s extrakty bylinek a koření. Jak nám řekla paní prodavačka – podobné prý nikde jinde nejsou k mání.


Radka Malinová



Komentáře
Poslední komentář: 03.02.2013  11:10
 Datum
Jméno
Téma
 03.02.  11:10 Jiří Moravec
 03.02.  11:08 Jiří Moravec
 31.01.  08:23 Miluš
 30.01.  19:20 wiki
 30.01.  08:28 JanaS
 30.01.  06:01 Bobo :-)))
 29.01.  13:53 Blanka
 29.01.  12:10 Vendula
 29.01.  11:45 janina