Když jsem chtěla kreslit obrázek, který by měl souvislost s fenyklem a při tom to byla univerzální ilustrace, nemohla jsem na nic kloudného přijít. Listovala jsem v knihách i časopisech, ale nic mě nenapadlo.
Kdysi před lety jsme doma hrávali žolíky, a když mi nepadala karta, vždycky jsem vstala a třikrát obešla stůl. Po tomto fyzickém úkonu se karta většinou obrátila a hromádka desetníků na stole opět nabývala na objemu. Vzpomněla jsem si při hledání námětu na obrázek na tento zaručeně úspěšný postup, vstala a třikrát obešla křeslo. Výsledek se dostavil. Sice nenajdete na obrázku ani fenyklové zrnko, zato mě dokonale inspiroval ten nepořádek, co jsem kolem sebe udělala. Takže to vlastně souvislost s fenyklem má také.
Fenykl je zelenina, koření i léčivka. Je velmi podobný kopru a zplanělý se nalézá na rumištích poblíž železničních náspů.Celá rostlina je jedlá. Fenykl znali již staří Egypťané, Řekové i Římané. Římanky si připravovaly salát z lodyh, listů, květů a olivového oleje. Věřily, že pomáhá k udržení štíhlé postavy. Ve středověku se hojně pěstoval v klášterních zahradách, protože mniši žvýkali plody jako prostředek proti kručení v břiše při bohoslužbách.
SBÍRANÉ ČÁSTI: Plod
DOBA SBĚRU: Srpen a září
Vyžaduje propustné, vápenité půdy a plné slunce pro dozrání semen.
ZPŮSOB POUŽITÍ A LÉČIVÉ ÚČINKY:
Příprava čaje: 1 čajovou lžičku semene přelijte 1 sklenicí vroucí vody a nechte na plotně bez varu louhovat deset minut. Dětem můžete osladit medem.
Pro dospělé je dávka semen až trojnásobná. Při poruchách trávení, nadýmání, čaj neslaďte.
V kosmetice používáme vývar na oční koupele nebo na obklady zmírňující záněty. Semena se žvýkají pro aromatizaci dechu.
JAK CHUTNÁ FENYKL
Sladký fenykl je jemná pochoutková zelenina, oblíbená především v Itálii. Dá se však úspěšně pěstovat i u nás. Vybělené lodyhy se přidávají do salátů nebo se dusí na cibulce. Čerstvé listy fenyklu se přidávají do rybích omáček. Pěstuje se také forma s purpurově zbarvenými listy, která je velmi atraktivní na záhonech, zvláště blízko cest, kde upoutá pozornost svojí vůní.
FENYKLOVÝ SALÁT S POMERANČEM
Nejdřív si připravte zálivku. Nechte 30 minut ustát.
Zálivka: 110ml olivového oleje, šťáva z jednoho velkého pomeranče, 1lžička francouzské hořčice, sůl a pepř.
Na salát potřebujeme: 1 hlízu fenyklu nakrájenou na tenké proužky, jeden hlávkový salát a drobně nasekanou nať řeřichy.
Osobně jsem salát nezkoušela, já moc fenyklovou vůni nemusím, ale zaujal mne recept na zálivku. Mohu potvrdit, že kombinace hořčice s pomerančem je vynikající.