O síle česneku se ví i to, že se uplatnila v černé magii, kde s úspěchem zaháněla upíry a jiné nekalé živly.
LÉČIVÁ JÍDLA
Dnešní řazení rostlin do kategorií jako jsou byliny, zelenina, ovoce a dokonce "plevel", je vynález poslední doby. Do 17. století byly zelí, mrkev, cibule, okurky a další všechno kuchyňské byliny, stejně jako měsíček nebo majoránka.
Alkaloidy či saponiny nejsou obsaženy pouze v rostlinách, které označujeme jako bylinky. Ovoce a zelenina mohou být také léčivé. Nebo při nadměrném požití i škodlivé.
ČESNEK SETÝ allium sativum
Česnek je uznáván již nejméně 5.000 let a dlouho jsou také známy jeho účinky při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Dokonce i ortodoxní medicína uznává, že tato rostlina snižuje u kardiaků riziko dalšího infarktu. Používá se rovněž jako stimulans pro imunitní systém a jako antibiotikum. Též napomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi a může být užitečný při pozdějším nástupu diabetes.
STROUŽKY mají široké použití při poruchách trávení, nebo plísňových infekcích. Snižují riziko trombozy, rozšiřují periferní cévy, snižují krevní tlak.
ZPŮSOB POUŽITÍ A LÉČIVÉ ÚČINKY:
- Čerstvými stroužky potřete akné nebo je rozmačkejte a použijte na bradavice nebo k odstranění kuřích ok.
- Při střevních parazitech ponořte přes noc do vody nebo mléka 3 - 4 stroužky česneku a příští den vypijte.
- Šťávu z česneku pijte při poruchách zažívání a infekcích nebo při boji s aterosklerozou.