Kyselina pantotenová Vitamín B5 udržuje kondici a zeštíhluje
Vitamín B5 nám pomáhá lépe vyřešit stresové situace, tlumí záněty v těle, nepřímo také pomáhá při zeštíhlování a udržování štíhlé linie.
Jméno tohoto vitamínu se odvozuje od řeckého „pantos“, což neznamená nic jiného, než „všudypřítomný“. Nachází se skutečně všude, jenom ne ve stravě, kterou má člověk denně na talíři. Přesto se v kruzích metabolických expertů tvrdošíjně udržuje zastaralé mínění, že kyselina pantotenová nepředstavuje problém nedostatku a že jí dostáváme v každém jídle. Skutečnost vypadá zcela jinak. Pravda o metabolismu se v posledních třiceti letech dočista změnila od té doby, co do našich ledniček nastoupily vítězné tažení hotové pokrmy v dózách, pomfrity, pizza, bílý chléb, nudle, cukr a sladké nápoje. V těchto potravinách se totiž podíl kyseliny pantotenové redukoval na polovinu.
V čem je kyselina pantotenová obsažena?
Vitamin B5 je obzvláště bohatě obsažen v játrech, ledvinách, vaječném žloutku, celozrnném obilí, v jádrech slunečnic, rybách, plísňových sýrech, vlašských ořeších, zvěřině, mléku.
Nejvyšší koncentrace se nachází v pivovarských kvasnicích a v mateří kašičce, na výživné látky bohaté krmné stravě včelích královen.
Co způsobí nedostatek kyseliny pantotenové?
Především starší a staří lidé jsou postiženi nejčastěji. Často nejsou schopni nakupovat čerstvé potraviny, ale stravují se potravinami, které mají dlouho uloženy v ledničce nebo chladícím boxu. Když potom ráno vstávají ztuha z postele, když jen s námahou a bolestivě pohybují rukama a nohama s tuhými klouby a artritidou, jedná se s velkou pravděpodobností o nedostatek kyseliny pantotenové.
První varovné příznaky při nedostatku kyseliny pantotenové:
- Bolesti kloubů, tuhé klouby, tuhost a křeče v rukách a nohách
- Předčasné šedivění a vypadávání vlasů
- Snížená schopnost učit se, potíže zraku, podrážděnost
- Malé trhlinky v koutcích úst a očí, zácpa
Vlastní protizánětlivý účinek kyseliny pantotenové spočívá samozřejmě v její úloze v metabolismu v nadledvinkách, kde se vitamín B5 podílí na produkci kortikoidů. Kortisol a příbuzné látky, jako kortison, pomáhají řešit stresové situace a současně tlumí záněty v celém těle.
Stresové hormony, jako kortisol a další, jsou vyplavovány jen proto, aby působily dráždivě a povzbudivě, zvyšovaly srdeční činnost a schopnost duševní koncentrace. Jenom tak jsme totiž schopni vyrovnávat se s požadavky stresu, který vzniká při konfliktech na pracovišti nebo s partnerem, při náročných činnostech nebo také ve sportu. Zde všude pomáhá kyselina pantotenová, abychom byli bdělí a čerství. Vitamín slouží také k uvolňování tuku z tukové buňky. Nachází se v tělesné buňce, aby pomáhal při spalování tuku. Proto kyselinu pantotenovou můžeme označit také za vitamín štíhlosti a zdatnosti.
Jak se dostává kyselina pantotenová k našim tělesným buňkám:
Polovina B-vitaminu je odstraněna při zjemňování obilí na bílou mouku nebo z přírodní rýže na loupanou rýži. Teplo ničí vitamín. Při pečení a roštování masa se ztrácí 35% kyseliny pantotenové. Jídla, která jsou připravována s větším množstvím octa, neobsahují téměř žádný vitamín B5, neboť ten je velmi citlivý na kyseliny. Také například jedlá soda do pečiva poškozuje vitamín B5
Vitamín je získáván ze stravy ve střevu. Vzniká ale také sám ve střevu pomocí mikroorganismů. Předpokladem je, aby střevní flora nebyla nějakým způsobem poškozena nebo aby nebyla narušena její rovnováha. Kdo však se zalíbením vyhledává kořeněné uzeniny s hranolky, cukrářské výrobky, potraviny v dózách, koláče, tučné maso s knedlíky nebo křupavé pečivo, zničí svou střevní floru během šesti týdnů.