Jablko povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitamínů celkově posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky. Existuje hodně druhů jablek s různým obsahem vitamínů a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, že zelená jablka léčí i zastaralé katary žaludku.
Vnitřní použití:
REGENERACE A DETOXIKACE - každé ráno a večer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak i se slupkou).
PRŮJEM – během dvou dní jíst strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku.
ZÁCPA – kyselá jablka povzbuzují činnost střev.
CHŘIPKA A NACHLAZENÍ – přejde rychleji, jestliže jako jediný pokrm za 2 – 3 dny zkonzumujete přibližně l kg syrových strouhaných jablek denně.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU – látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.
HOREČKA – nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY – každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 litru vody – vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.
PÉČE O ZUBY - jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku.
KAŠEL – odvar z jabloňových květů (30 g na 1 lt vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.