Elixíry života - Kombucha
Možná jste už zaslechli něco o kombuše, čajové houbě. Možná se o ní chcete dozvědět něco víc a právě po vás je tento další elixír.
Kombucha je lahodný a zároveň léčivý nápoj. Je to lehce fermentovaný čajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléčné. Je to živý nápoj s přírodním zakalením, jehož barva a chuť se proto podrobují přírodnímu kolísání. Případné usazeniny jsou známkou živého nápoje a nejsou na závadu.
Co je vlastně kombucha
Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již v dynastii Tsin (221 let p.n.l.). Nejedná se o běžnou houbu, jak jí známe, nýbrž o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií, jejichž vzájemné soužití je oběma druhům prospěšné.
Čaj z kombuchy má prastarou historií s prokázanými léčivými vlastnostmi a s širokou škálou blahodárných účinků. Kdo kombuchu původně objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit, se neví. Nicméně kombucha je hojně rozšířena v Číně, Japonsku, Rusku, v Evropě a také v Americe. S jejím pojmenováním v cizí řeči nebudete mít problém, je to stále „kombucha“. Ať už to byli Japonci, Číňané nebo Rusové, kdo poprvé nápoj připravil a objevil je pro budoucí generace, můžeme jim být vděčni za tento blahodárný a léčivý elixír.
Se vznikem kombuchy se tradují různé pověsti:
- Ve staré Číně se ctila čajová houba jako božský dar. Měla pečovat o dlouhý život plný kouzel. Za časů dynastie Han – před 2 000 lety se z ní vyráběl lahodný nápoj.
- V Japonsku byla kombucha známá již 400 let po Kristu. Císař Enkyo trpěl žaludečními bolestmi. Dozvěděl se o jednom putujícím lékaři – Korejci – jménem Kombu, který ovládal zvláštní léčebné síly. Doktor Kombu císaři předepsal jediný lék – zkvašený nápoj. Po několika dnech se císaři dařilo mnohem lépe a od té doby se nápoj nazývá kombutcha (tscha znamená japonsky čaj).
- Z Ruska pochází příběh o cestovatelce, které bylo nápadné chování lidí v jedné oblasti, kteří oplývali vitalitou a radostí ze života. Vypadali skvěle, neměli vrásek a byli dobré mysli. Tajemství rádi sdělili. V čaji měli houbu a tohoto čaje vypili denně nejméně 2 sklenice. I zde šlo samozřejmě o Kombuchu!
Zázračný elixír
Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být proto náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu. Tomuto tisíciletí starému nápoji jsou přisuzovány skutečné zázraky. Ale nejenom to – chuť kombuchy je lahodná, oživující a osvěžující. Její nasládlá chuť je dána třtinovým cukrem, který se do čaje přidává nikoli pro slazení čaje, ale pro výživu kombuchy.
Některé významné účinky pro lidské zdraví:
- pomáhá vstřebávat výživné látky a tím zlepšuje funkci střev
díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů (bakterie kyseliny mléčné) vede kombucha k udržování střevní flóry a podporuje přirozené obranné síly organismu
- obsahuje kvasinky, které čistí a prospívají pleti
- pro svoje výrazné účinky při kožních poruchách je používána jako masážní roztok při celulitidě
- odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin, odbourává alkohol a pomáhá játrům díky kyselině glukoronové
- je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti (k tomuto účelu je doporučováno pít ji 3x denně, vždy před jídlem)
- je slazena třtinovým cukrem, který díky obsahu melasy dodává nápoji důležité minerální látky jako jsou např. vápník, hořčík, draslík a železo
Chuť kombuchy lze přirovnat k chuti vinného střiku či sektu.
Doporučuje se pít 2 dcl nalačno a přes den v neomezeném množství, ale vždy před jídlem! Kombucha nemá žádné vedlejší účinky a je vhodná pro děti od 3 let jako náhrada za sladké limonády.
Lenka Látalová