Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Liliana,
zítra Dorota.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Přes to, nebo právě proto, že jsou jablka tak běžným ovocem, zapomíná se často na jejich léčivé vlastnosti.

 


LÉČIVÁ JÍDLA


Dnes je jako otec lékařství znám Hipokrates, avšak ve středověké Evropě patřilo po staletí čestné místo Galenovi, lékaři ze 2.století. Galen a jeho stoupenci roztřídili na horké či studené, suché či vlhké nejen to, čemu říkáme "byliny", ale rovněž pokrmy.


Soudilo se, že přijímání potravy má přímý vliv na čtyři šťávy: krev, hlen, žlutou žluč a černou žluč. Tyto teorie později v sedmém století rozšířil arabský lékař Avicena a dnes galenské teorie stále dominují medicíně v muslimském světě a v Indii.


JABLKA

Pěstují se již z dob Římské říše. Čerstvá jablka pročišťují organismus. Zvláště, pokud se konzumují ráno.
Jsou dobrým zdrojem vitamínů (A, B1,C) a minerálů.
Také obsahují lehce stravitelné přírodní cukry a vysoce ceněný pektin.
Z dietetického hlediska těžko najdeme ovoce, které by mohlo s jablkem soupeřit


ZPŮSOB POUŽITÍ A LÉČIVÉ ÚČINKY:
Syrová jablka - jezte večer proti zácpě.
Dušená jablka - užívejte proti průjmu a střevním infekcím. Mají též
uklidňující účinek při žaludečních vředech.


Čaj ze sušených slupek a křížal
- pijte při revmatických bolestech a jako diuretikum při onemocněních močového traktu.
Příprava čaje: do půl litru vody dejte vařit hrst sušeného ovoce, povařte a stáhněte z ohně. Nechte půl hodiny stát. Můžete dochutit medem a citrónovou šťávou.


UPOZORNĚNÍ: Jablka jsou "chladné" ovoce, proto konzumace většího množství jablek na nachlazený žaludek může vést k zažívacím potížím a plynatosti.


Magdalena Vlachová


Čisticí kúra s jablky

 

Způsob, jak si pročistit tělo. Pomocníkem vám bude „obyčejné jablko“ - váš organismus nejen vyčistí, ale ubude vám i nějaké to kilo.

 

Čisticí kúra podle bylináře J. Zentricha:

1. den - hladovka ve formě jablečného dne, snězte za den cca 12 jablek, možno i více, pijte vodu minerální - lépe bez bublinek, pozor - ne těsně před a po snězení jablek. Kupte si v prodejnách zdravé výživy či v lékárně čisticí čaj a ten užívejte 3x denně. Večer si udělejte očistný klystýr (zakoupíme v zdravotních potřebách) z vlažné vody.

2. den - jezte jen chléb a vodu. Tmavý chléb jíst 5x denně (nesníst, proboha, kilogram!), pít vodu bez bublinek či minerálku a čisticí čaj, opět 3x denně. Večer klystýr.

3. den - hladovka, při níž pijte pětkrát denně 1,5 dcl. zeleninové šťávy z kořenové zeleniny, základ je mrkev. Nemůžete-li si dělat šťávu čerstvou, která je nejlepší (dodá tělu minerály a enzymy), je možno ji zakoupit též v prodejnách zdravé výživy hotovou. Čerstvou si udělejte ráno a večer doma, zakoupenou popíjejte v práci. Tříkrát denně čisticí čaj, vodu a večer ukončete klystýrem. Pozor, klystýr si aplikujte poblíž toalety...

4. den - lehká strava bez mléčných, masných výrobků a bez vajec. Například ráno zeleninovou polévku či kaši na slano, k obědu rýži se zeleninou, ke svačině müsli s oříšky, večer třeba pečené brambory se zeleninou. Pijte vodu a čisticí čaj dle návodu. Bez klystýru.

5. den - opět jako 4. den.

6. den - jako den 3.

7. den - opakujeme den 2.

8. den - se opakuje den 1.


Po této kúře jezte ještě tři dny opatrně, raději bez masa (pouze rybu). Během kúry se neděste mírného průjmu (můžete používat živočišné uhlí) a různých pupínků na obličeji či těle. Je to důkaz, že tělo se čistí. Po kúře užívejte jogurtové kapsle. Je samozřejmé, že v době čištění organismu nepijete kávu, alkohol ani čaj. Ze své sklizně jablek si vyrobte ocet. Již jsme několikrát zveřejnili návod na výrobu jablečného octa, ovšem váš dopisový zájem o něj svědčí o tom, že když ho dnes ještě jednou zopakujeme, uvítáte to... Domácí výroba octa: do pětilitrové skleněné láhve dáme tři kila jablek, která neloupeme, pouze zbavíme stopek a bubáků, krájíme na měsíčky. Zalijeme převařenou vychladlou vodou po okraj. Láhev převážeme tenkým plátýnkem. Můžeme přidat kousek kůrky chleba pro lepší kvašení. Láhev ponecháme v pokojové teplotě, škraloup není na závadu. Občas můžeme promíchat dřevěnou vařečkou. Asi po pěti týdnech vyplavou jablka nahoru. Tekutinu přelijeme přes plátýnko do jiné nádoby a necháme asi deset dní dokvasit. Slijeme do lahví a uložíme na dně chladničky. Chcete-li mít ocet jemnější, přidejte asi 200 gramů cukru na počátku kvašení (rozpusťte jej v teplé vodě). Poté jej můžete používat i do zálivek salátů.


Použití jablečného octa:
* dvě lžíce jablečného octa a jednu lžíci medu doplňte vodou ve sklenici a pijte na lačno v době chřipek, ale i jindy. Výborná je třínedělní pitná kúra.

* do octa ohřátého na teplotu lidského těla namočte čistý bavlněný hadřík, omotejte s ním krk při začínajícím pocitu »knedlíku v krku«, přes něj dejte igelit a suchý ručník. Opakujte třikrát (ne více). Nelekejte se mravenčení, které ucítíte.

* koupel nohou v jablečném octu či potírání (musí být pravidelné až 20 dní) vás zbaví potivosti, zápachu i kožní plísně.

* odpočívejte v koupeli, do které přidáte čtvrt litru jablečného octu, zlepší se vám vzhled pokožky, pomůže též v prevenci proti infekčním chorobám či proti svědění.

* ohřátým jablečným octem potírejte dětem při teplotě plosky nohou a zápěstí, můžete též udělat zábal.

* jablečný ocet se přidává i do stravy zvířatům, když např. okusují kůru stromů. Chybí jim draslík. Tento přírodní produkt použijeme všude, kde je potřeba zvýšit vypařování, podpořit krevní oběh a obnovit mírně kyselou reakci pokožky.

Vybrala Lenka Látalová



Komentáře
Poslední komentář: 31.01.2010  22:43
 Datum
Jméno
Téma
 31.01.  22:43 Gabi-florka
 31.01.  18:34 Jaroslav