Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Andrea,
zítra Joná¹.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
24.09.2024  08:58
Od:
JK (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Záplavy
 
Bohumín nadále pøijímá humanitární pomoc v podobì prostøedkù na úklid po povodni, mezi obyvateli je o nì stále velký zájem. O víkendu pomohli navý¹it skladové zásoby i dobrovolní hasièi z Bíliny, kteøí vá¾ili pìtihodinovou cestu a¾ z Ústeckého kraje.

Velké mno¾ství humanitární pomoci se výpravì ze severních Èech povedlo ve spolupráci s tamními obyvateli nashromá¾dit za necelý víkend. Pøesto¾e jejich trasa vedla témìø pøes celou republiku, plánují Bohumínu pomoci je¹tì jednou a opìt pøijedou doplnit zásoby. O prostøedky na úklid po povodni je mezi obyvateli mìsta stále obrovská poptávka, vøelé pøivítání tak èekalo i na hasièe z SDH Moutnice, kteøí do centrálního skladu pøivezli z ji¾ní Moravy auto plnì nalo¾ené potøebnými vìcmi.

Materiální pomoc ale neproudí do vyplaveného mìsta pouze od hasièù. Velký bohumínský zamìstnavatel, spoleènost Bochemie, dodala nìkolik palet èisticích prostøedkù, podpory se obyvatelé doèkali i od øady dal¹ích soukromých firem z regionu. Sympatická byla i iniciativa fanou¹kù FC Baník Ostrava, i oni pøispìli úklidovým vybavením.
Pøíjem vìcí pokraèuje i v tìchto dnech. Dárci je mohou vozit do skladu v areálu sbìrného dvora BM servisu v Koperníkovì ulici. "Aktuálnì jsou nejvíce potøeba hadry na vytírání, èisticí prostøedky, lopaty a rý¾áky," uvedla Zora Ilyková z bohumínské radnice, která provoz humanitárního skladu koordinuje. Nashromá¾dìné zásoby jsou následnì pøevá¾eny do zbrojnic dobrovolných hasièù v jednotlivých mìstských èástech, kde si je mohou vyzvedávat obyvatelé, jejich¾ domy zaplavila velká voda. Centrální sklad je ve v¹ední dny otevøen dennì od 8 do 17 hodin.
Jana Konèítková











 
Datum:
21.04.2024  10:29
Od:
Olga Szymanská (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Ceny Jantar
 
Sedmý roèník umìleckých Cen Jantar vyvrcholí gala veèerem, jeho¾ souèástí budou hudební vystoupení, pøipravené speciálnì pro tuto pøíle¾itost.

I letos o dr¾itelích Ceny Jantar za celo¾ivotní pøínos rozhodlo odborné kolegium, slo¾ené z øady osobností kulturního ¾ivota Moravskoslezského kraje. Nominace jsou pro kategorie: Vá¾ná hudba, Populární a alternativní hudba, Balet, Muzikál, Èinoherní divadlo, Opera. Nominovaní za Literaturu a Výtvarné umìní. budou prezentovat svou tvorbu i veøejnì na území Ostravy. V kategorii Vá¾ná hudba je letos nominován mladý dirigent Jiøí Habart nejen za vynikající soutì¾ní a umìleckou tvorbu. V loòském roce exceloval na svìtových presti¾ních soutì¾ích, kde prokázal svou intuici, svì¾í muzikalitu a charisma. A triumfoval pøedev¹ím v Londýnì a Debrecínu. K význaèným patøí jeho nastudování oper Claudia Monteverdiho a Henryho Purcella v Národním divadle moravskoslezském v Ostravì.

Jantarové schodi¹tì slávy na Bolt Tower v Ostravì-Dolních Vítkovicích zdobí od podzimu 2023 jméno Eduarda Halber¹tát. ©estaosmdesátiletý výtvarník se stal tak dal¹ím dr¾itelem Ceny Jantar za celo¾ivotní pøínos pro kulturu Moravskoslezského kraje. Schodi¹tì dnes tedy zdobí ji¾ devìt symbolických hvìzd se jmény významných osobností kultury kraje: zpìvaèky Marie Rottrové, fotografa Jindøicha ©treita, klavíristy Rudolfa Bernatíka, skladatele Milana Báchorka, výtvarníka Eduarda Ovèáèka, scénografky Marty Roszkopfové, fotografa Viktora Koláøe, sbor-mistrynì Evy ©einerové. Autorkou plastik hvìzd, je¾ zde byly
postupnì odhaleny, je sochaøka ©árka Mikesková.

Ceny Jantar 2023 od spoleènosti ProJantar budou udìleny v Kulturním domì Poklad v Ostravì-Porubì dne 22. dubna 2024.

 
Datum:
19.04.2024  17:20
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tvarování bonsají v Zoo Ostrava
 
Souèástí rostlinných sbírek Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je také kolekce rostlin pìstovaných ve speciálních miskách, které jsou známy pod oznaèením bonsai/bonsaj. Jedná se dávnou techniku úpravy a miniaturizace stromù a jejich pìstování v nádobách. Následující sobotu se zájemci mohou v zoo dozvìdìt, jak se tyto miniaturní rostliny tvarují a upravují.

Doslova pøelo¾eno znamená slovo bonsaj strom v misce, bon znamená miska a sai strom (nebo také sázet). Pøesnìj¹í definice øíká, ¾e bonsaj je miniaturní strom pìstovaný v misce, který je bonsajovými technikami tvarován tak, aby navozoval iluzi starého stromu èi krajiny. Ale "bonsai" v sobì zahrnuje mnohem více. Obsahuje umìlecký prvek, kterým se takové rostliny odli¹ují od obyèejného stromku v kvìtináèi. Bývají tvarovány podle specifických stylù, které vznikaly po staletí.

Zájemci o pìstování bonsají se mohou v sobotu 20. dubna 2024 pøijít podívat do Zoo Ostrava na ukázku tvarování a o¹etøování tìchto umìlecky zpracovaných rostlin, kterou bude u hlavního vstupu zoo pøedvádìt Miroslav Horský - kurátor japonské zahrady Botanické zahrady Praha. Lidé se dozví více o pìstování samotných bonsají, o tvarování a jednotlivých stylech, o výbìru rostlin èi o slo¾ení substrátu a pøihnojování. Chybìt nebudou ani praktické ukázky úpravy miniaturních stromkù. Dovolujeme si upozornit, ¾e nebude mo¾né si pøiná¹et vlastní rostliny, pùjde pouze o ukázku a poradenství. Akce bude probíhat od 9 do 11 a potom od 13 do 19 hodin.

V tento den budou probíhat i komentované prohlídky botanického zázemí a komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat dle aktuálního harmonogramu.
 
Datum:
18.04.2024  08:49
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Ostrava:Osmý roèník dvoudenní krajské pøehlídky dìtského divadla Ostravská Lokálka 2024 zaèíná u¾ tento pátek 19. dubna v Divadle loutek Ostrava. Soutì¾ní vystoupení dìtských divadelních souborù doplní workshopy improvizace a ¾onglování.

Vítìzný soubor krajského kola vystoupí v èervnu na celostátní pøehlídce Dìtská scéna ve Svitavách. Akci poøádá spolek Theatr ludem ve spolupráci s Divadlem loutek Ostrava.

Do ostravského Divadla loutek se tento víkend sjedou dìtské divadelní soubory z celého Moravskoslezského kraje. Víc ne¾ sto dìtí z Frýdlantu nad Ostravicí, Nového Jièína, Opavy, ©títiny, Havíøova, Tøince a také pøímo z Ostravy se 19. a 20. dubna zúèastní dvoudenní krajské pøehlídky dìtského divadla Ostravská Lokálka 2024. Jeden z deseti souborù nakonec bude odbornou porotou nominován na národní pøehlídku Dìtská scéna 2024 do Svitav, dal¹í dva pak mohou být na postup doporuèeny.

Rozhodovat bude pìtièlenná odborná porota ve slo¾ení: Hana Cisovská (pedago¾ka OU), Tomá¹ Volkmer (scénograf, výtvarník a divadelní lektor), Petra Bublíková (pedago¾ka ZU©), Olga Stra¹áková (øeditelka ZU©, odbornice na mluvený projev a recitaci) a Matìj ©umbera (absolvent KALD DAMU, herec a re¾isér).

"Kromì soutì¾ních vystoupení jsme do programu zaøadili i dvì inspirativní pøedstavení, na ka¾dý veèer jedno. V pátek vystoupí loutkáø Ruda Hancvencl ze spolku Vozichet. Do Ostravy k nám pøijede a¾ z Jablonce nad Nisou. Sobotní veèer bude patøit pra¾ské divadelní skupinì FRAS z DAMU a její inscenaci Medaø" popisuje doprovodný program pøehlídky Hana Volkmerová ze spolku Theatr ludem.

Úèastníci se dále mohou tì¹it na workshop ¾onglování s umìleckou spoleèností Cirkus trochu jinak a improvizaèní workshop pod vedením lektorù z improvizaèního divadla ODVAZ. Souèástí pøehlídky jsou také odborné debaty s porotci a reflexe s dìtskými úèastníky pod vedením studentù Janáèkovy akademie múzických umìní v Brnì a Slezské univerzity v Opavì.

"Pro v¹echny zúèastnìné - dìti i dospìlé - je Lokálka skvìlou pøíle¾itostí k naèerpání inspirace. Dlouhodobì usilujeme o neformální, pøátelskou a otevøenou atmosféru, která podnìcuje ke vzájemnému poznávání a k budování vztahu k divadlu a kultuøe. Její soutì¾ní charakter v¾dy ustupuje do pozadí," dodává Hana Volkmerová.


Pøehlídku Ostravská Lokálka finanènì podpoøilo statutární mìsto Ostrava, Moravskoslezský kraj, Ministerstvo kultury ÈR a mìstský obvod Moravská Ostrava a Pøívoz a Ministerstvo ¹kolství, mláde¾e a tìlovýchovy prostøednictvím národní agentury NIPOS ARTAMA.


Ostravská Lokálka 2024

19. - 20. dubna 2024
Divadlo loutek Ostrava

Krajská pøehlídka dìtského divadla a recitaèních kolektivù dìtských divadelních
a loutkáøských a recitaèních souborù z Moravskoslezského kraje. Je postupovým kolem
na celostátní pøehlídku dìtského divadla Dìtská scéna (pøehlídka a dílna nejzajímavìj¹ích
a nejinspirativnìj¹ích inscenací dìtských divadelních, loutkáøských a recitaèních souborù
z celé ÈR). Této krajské postupové pøehlídce Dìtské scény mohou pøedcházet oblastní (okresní), popø. obvodní kola.
 
Datum:
16.03.2023  15:52
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Získají obøí vèely v Zoo Ostrava titul Døevìná stavba roku 2023? V roce 2017 ocenìní obdr¾eli obøí brouci.

Anketu Døevìná stavba roku ka¾doroènì vyhla¹uje Nadace døevo pro ¾ivot. Ostravská zoologická zahrada se do ní zapojila u¾ nìkolikrát s rùznými døevìnými expozicemi a herními prvky. V roce 2017 získali titul obøí brouci, letos zoo do soutì¾e pøihlásila obøí vèely. O tom, zda zoo získá dal¹í ocenìní, mù¾ete rozhodnout i Vy!

Zoo Ostrava se rozhodla pøihlásit do 13. roèníku ankety Døevìná stavba roku obøí modely vèel, které jsou v areálu k vidìní na Vèelí stezce - nauèné expozici o vèelách a pro vèely. Vèelí stezka byla v zoo vybudována v roce 2013 jako místo prezentující interaktivní formou ¾ivot vèel a jejich význam pro lidstvo, zároveò upozoròuje na ohro¾ení, kterým vèely v souèasnosti
èelí. Prostor je postupnì doplòován o dal¹í prvky, jako jsou ukázky rùzných typù úlù èi pomùcek pro vèelaøe, ale také upravován pro vèely samotné.
Souèástí je napøíklad bohatá výsadba nektarodárných rostlin jako dùle¾itý zdroj potravy nejen pro vèely.

Modely vèel v nad¾ivotní velikosti byly na Vèelí stezku instalovány v létì 2020. Pøedstavují jednotlivé obyvatele vèelího úlu - matku, dìlnici a trubce. Tito tøi vèelí obøi jsou opravdu nepøehlédnutelní a pøitahují pozornost malých i velkých náv¹tìvníkù. Vìøíme, ¾e pomù¾ou u lidí vzbudit zájem i o ¾ivé vèely a jejich souèasné problémy, a tak i zájem tìmto tvorùm
pomoci. Na informaèních cedulkách najdou zájemci øadu jednoduchých krokù - výsev kvìtnaté louky, výsadba keøù, instalace hmyzího hotelu i jednodu¹¹ích pøíbytkù pro samotáøské vèely, nepou¾ívání chemických postøikù a umìlých hnojiv na zahrádce a dal¹í námìty.

Hlasujte pro obøí vèely v Zoo Otrava a vyhrajte romantickou dovolenou ve srubu! Hlasovat mù¾ete do støedy 22. bøezna na
https://www.drevoprozivot.cz/drevena-stavba-roku/male-drevene-konstrukce-realizace-2023/obri-vcely-v-zoo-ostrava

 
Datum:
17.09.2022  07:22
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Zoo Ostrava vyhla¹uje sbìraèskou soutì¾ ©ípkový podzim

Letos u¾ poètrnácté vyhla¹uje ostravská zoologická zahrada soutì¾ ve sbìru podzimních plodù - ©ípkový podzim. Za 13 uplynulých let lidé pro zoo nasbírali pøes 15 tun plodù! Nejvíce bylo ¾aludù, které v zoo pravidelnì zpestøují jídelníèek jelenùm, medvìdùm èi prasatùm. Na su¹ených ¹ípcích èi jeøabinách si zase pochutnávají zejména plodo¾raví ptáci. Upozoròujeme, aby sbìraèi do zoo nenosili ka¹tany, resp. plody jírovce maïalu. Chovaná zvíøata tyto plody nekonzumují.

Do soutì¾e ©ípkový podzim jsou zahrnuty následující plody:

¹ípky (plody rù¾e ¹ípkové)
jeøabiny (plody jeøábu obecného)
¾aludy (plody dubu)

POZOR! Plody jírovce maïalu (známé pod pojmem KA©TANY) do soutì¾e zahrnuty nejsou a zoo je ani nepøijímá. Zvíøata chovaná v ostravské zoo tyto plody nekonzumují.

Pravidla soutì¾e:
Soutì¾it mohou jednotlivci a dìtské kolektivy (napø. ¹kolní tøídy, zájmové krou¾ky apod.)

V¹echny plody musejí být dùkladnì usu¹eny a rozdìleny podle druhù. Neusu¹ené plody nebudou do soutì¾e zahrnuty. Plody je mo¾né pøiná¹et/pøivá¾et prùbì¾nì na vrátnici zoo a¾ do soboty 5. listopadu 2022 do 10 hodin.

V rámci soutì¾e budou hodnoceny dvì kategorie:
Kategorie 1: ¹ípky a jeøabiny
Kategorie 2: ¾aludy

Vyhlá¹ení vítìzù probìhne v Zoo Ostrava v sobotu 5. listopadu v rámci akce Halloween a lampiónový prùvod. Odmìnou nejpilnìj¹ím sbìraèùm bude náv¹tìva zákulisí zoo a dárkové balíèky.
 
Datum:
05.08.2022  11:02
Od:
FN Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte...
 
Dárci krve - potøebujeme Vás v¹echny!

Kdo mù¾ete na odbìr krve, naléhavì prosíme, objednejte se na tel. 800 260 004, e-mailem krevni.centrum@fno.cz

nebo on-line https://kceobj.fno.cz/.

O prázdninách bývá situace kritická, je více komplikovaných úrazù a akutních operací, a dárcù krve chodí ménì.

Nutnì potøebujeme doplnit zásoby. Va¹e krev mù¾e zachránit lidský ¾ivot!

Dìkujeme!

Krev se nedá skladovat dlouhodobì, proto je dùle¾itá pravidelnost odbìrù.

Dárcem krve mù¾e být ka¾dý zdravý èlovìk ve vìku 18-65 let (prvodárce do 60 let), s váhou nad 50 kg, s platným zdravotním poji¹tìním v EU.
Více informací na: https://www.fno.cz/krevni-centrum
 
Datum:
24.05.2022  08:28
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Mo¾ná nevíte...
 
Lékaøi Ko¾ního oddìlení FN Ostrava podpoøí i letos svojí aktivní úèastí preventivní akci s názvem Stan proti melanomu. Ji¾ XVI. roèník probìhne dnes (24. kvìtna 2022) od 10 do 18 hodin na tradièním místì, v areálu Avion Shopping Parku Ostrava. Pro zájemce o preventivní vy¹etøení znamének budou k dispozici 4 ambulance.

Preventivní akci by mìli nav¹tívit zejména lidé s vìt¹ím mno¾stvím mateøských pigmentových znamének, s vøídkem, který se do 3 mìsícù nezhojil a také ti, u kterých se v rodinì vyskytlo nádorové onemocnìní kù¾e.

Mezi veøejností je nejznámìj¹í melanom, ale èasté jsou i dal¹í zhoubné ko¾ní nádory jako je bazaliom nebo spinaliom, které se vyskytují na místech vystavených sluneènímu záøení a velmi èasto se objevují u osob po 65. roce vìku.
 
Datum:
14.12.2020  10:47
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Vánoèní dárek ze Zoo Ostrava
 
Pokud stále nemáte dárek pro své blízké, nabízíme Vám mo¾nost symbolicky adoptovat zvíøe z ostravské zoologické zahrady. Mù¾ete tak udìlat radost nejen svým nejbli¾¹ím, ale také slonùm, ¹impanzùm, pandám, hrochùm, plameòákùm, ¾ralùèkùm, varanùm, ¾elvám a mnoha dal¹ím obyvatelùm ostravské zoo. Pøispìjete tím na jejich chov, a» u¾ na krmení, nebo tøeba na zlep¹ení ¾ivotních podmínek zvíøat. Adoptovat mù¾ete jakékoliv zvíøe ji¾ od èástky 500 Kè na rok. Obdarovaný od nás získá dìkovný list a obrázek "svého" zvíøete.

Vá¾ení zájemci o podporu Zoo Ostrava,
symbolickou adopcí pøispíváte formou finanèního daru na chov zvíøat a provoz Zoo Ostrava. Adopce je symbolická, zaplacením pøíspìvku nevzniká z Va¹í strany vùèi zvíøatùm ¾ádný nárok (napø. nelze se s nimi fotografovat nebo je nav¹tìvovat v expozici). Vybíráte si v¾dy druh zvíøete (ne jednotlivce), který chcete symbolicky adoptovat.
Zvíøata v Zoo Ostrava adoptují dìti, dospìlí, ¹kolní tøídy, rodiny i pracovní kolektivy, certifikát o adopci je oblíbeným dárkem k narozeninám nebo na Vánoce.

Pokud kupujete adopci zvíøete jako vánoèní dárek, platba musí být na na¹em úètu pøipsána nejpozdìji 18. 12. 2020. V opaèném pøípadì nemù¾eme garantovat doruèení do Vánoc.

Jak postupovat pøi adopci zvíøete?
1. Vyberte si druh zvíøete, které chcete adoptovat.
2. Vyplòte na webu formuláø k adopci (dole na této stránce), a ode¹lete jej.
3. Zapla»te vámi zvolený finanèní pøíspìvek, min. 500,- Kè na rok
bankovním pøevodem (èíslo úètu: 2339761/0100, variabilní symbol 914)
hotovì (na sekretariátì Zoologické zahrady - ve v¹ední dny, po pøedchozí domluvì)
po¹tou (na adresu Zoo Ostrava, Michálkovická 197, 710 00 Ostrava)
zadáním trvalé platby mù¾ete pøispívat men¹ími èástkami jednou za mìsíc (èíslo úètu: 2339761/0100, variabilní symbol 914)

Ze Zoo Ostrava po pøijetí finanèního daru
Za¹leme vám potvrzení o pøijetí platby, dìkovný list a fotografii zvíøete.
Zveøejníme jméno dárce po dobu jednoho roku na webových stránkách Zoo Ostrava. Po¹leme vám pozvánku na Den s dárci konaný zpravidla jednou roènì se speciálním programem (pøi vý¹i daru od 1.000,- Kè za rok).
Na vy¾ádání vystavíme potvrzení o poskytnutí finanèního daru pro fyzické nebo právnické osoby.
Podmínkou pro uvedení na tabuli nejvýznamnìj¹ích dárcù v pavilonu nebo u expozice adoptovaného zvíøete je
dar nad 5.000,- Kè pro ¹koly, tøídy a fyzické osoby
dar nad 10.000,- Kè pro právnické osoby.

Jedno zvíøe mù¾e mít více adoptivních rodièù. Zvíøata, kterým adoptivní rodièe chybí, netrpí hladem ani jinak nestrádají. Pro va¹i inspiraci zveøejòujeme druhy zvíøat, která mají málo adoptivních rodièù. Mù¾ete si vybrat zde, nebo ze seznamu zvíøat nebo pøímo pøi náv¹tìvì zoo.
- axis indický
- bahník západoafrický
- daman pralesní
- dikobraz jihoafrický
- jeøáb bìlo¹íjí
- kondor andský
- plameòák kubánský
- p¹tros dvouprstý
- vodu¹ka abok
- wapiti sibiøský


Dìkujeme za Va¹i podporu, kterou pøispíváte k dal¹ímu rozvoji Zoo Ostrava a pomáháte chovu ohro¾ených druhù zvíøat v lidské péèi. Také díky Va¹í pomoci mù¾eme podporovat ohro¾ené druhy zvíøat a rostlin pøímo ve volné pøírodì u nás a po celém svìtì. Pomáháte nám tím naplòovat hlavní poslání moderních zoologických zahrad - snahu o zachování biodiverzity.
 
Datum:
03.12.2020  07:07
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: ©ípkový podzim
 
Zoo Ostrava dìkuje v¹em, kteøí se zapojili do ©ípkového podzimu

V rámci sbìraèské soutì¾e ©ípkový podzim, kterou ostravská zoologická zahrada vyhla¹uje pravidelnì na podzim, lidé v leto¹ním roce pro zoo nasbírali 588 kg ¾aludù a témìø pìt kilogramù ¹ípkù a jeøabin. Za 12 let trvání soutì¾e to celkem bylo více ne¾ 15 tun plodù. Letos nejvíce plodù nasbírali ¾áci z The Ostrava International School (The Primary School Building) - 235 kg ¾aludù. Na vítìze èeká dárkový balíèek.

®aludy zpestøují a doplòují jídelníèek jelenùm, medvìdùm èi prasatùm. Na su¹ených ¹ípcích èi jeøabinách si zase pochutnají plodo¾raví ptáci, napøíklad ba¾anti nebo nìkteøí pìvci.

Vítìzùm blahopøejeme a v¹em, kteøí se do soutì¾e zapojili, moc dìkujeme za jejich èas a píli!

Kromì toho, ¾e vyhla¹ujeme sbìraèskou soutì¾ nebo prosíme pìstitele o pøebytky dýní a po domluvì i jiných plodin, sna¾íme se alespoò èásteènì pìstovat krmivo sami. V létì vyu¾íváme travnaté plochy - posekanou trávu su¹íme a senem pak krmíme jeleny, antilopy, ¾irafy nebo hrochy. Pro pandy èervené pìstujeme vlastní bambus. Kdy¾ je bambus pøerostlý a dochází k jeho radikálnímu zmlazování, zpestøí jídelníèek na¹im slonùm. Nìkteré keøe a stromy, které v rámci botanického parku pìstujeme jako okrasné se také vyu¾ijí. Jakmile støíháme nìkteré z tìch, co jsou rovnì¾ vhodné pro krmení, dáváme je zvíøatùm.

Sna¾íme se zabezpeèit potravu i ¾ivoèichùm, kteøí ¾ijí v pøírodním areálu zoologické zahrady a botanického parku volnì. Za tímto úèelem vysazujeme plodonosné keøe a stromy pro plodo¾ravé ptáky a kvetoucí nektarodárné rostliny pro vèely a dal¹í hmyz.

©árka Nováková, Zoo Ostrava
 
Datum:
16.10.2020  11:34
Od:
Fakultní nemocnice Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Prosba
 
Krevní centrum FN Ostrava hledá dárce, kteøí prodìlali koronavirovou infekci

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava vyzývá mu¾e, kteøí prodìlali koronavirovou infekci, aby pøi¹li darovat tzv. rekonvalescentní plazmu pro léèbu covid pozitivních pacientù.

Uvítáme zdravé dárce plazmy v¹ech krevních skupin, kteøí:

- vá¾í minimálnì 65 kg

- prodìlali covid infekci a uplynul ji¾ 1 mìsíc od nákazy, ale ne déle, ne¾ 3 mìsíce

Dárci, volejte prosím na bezplatnou telefonní linku 800 260 004 nebo pi¹te na krevni.centrum@fno.cz a uveïte své jméno, pøíjmení a telefon. Dárce budeme následnì kontaktovat.

Darováním rekonvalescentní plazmy pomù¾ete v léèbì COVID pozitivních pacientù. Dìkujeme!
 
Datum:
07.10.2020  09:54
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Sbírka obleèení na záchranu slonù
 
Sbírka obleèení na záchranu slonù v Zoo Ostrava pokraèuje.

Pøemý¹leli jste nìkdy, kolik obleèení vám le¾í doma ve skøíni? Vìøili byste, ¾e prùmìrnì nosíme pouze 30 % svého ¹atníku? Nenechte vìci ve své skøíni zestárnou do nepou¾itelnosti. Po¹lete dále kousky, které byly tøeba nevhodným nákupem nebo Vám zkrátka nesedí. Nìkoho tøeba potì¹í a Vy navíc pomù¾ete dobré vìci.

Obleèení mù¾ete odevzdat do speciálního kontejneru v Zoo Ostrava. To bude následnì prodáno v síti charitativních second handù Moment a výtì¾ek poputuje na podporu organizace Save Elephants, která bojuje proti nelegálnímu zabíjení slonù v Africe. Ale POZOR! Odevzdané obleèení musí být opravdu pìkné a dále prodejné. Dìkujeme!

 
Datum:
02.10.2020  17:34
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re:
 
Zoo Ostrava uhynul starý samec ¾irafy Rothschildovy. Byl druhým nejstar¹ím samcem v ÈR.

Samec ¾irafy Rothschildovy se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava do¾il úctyhodného vìku - témìø 22 let. Uhynul v noci na støedu 30. záøí. Podle plemenné knihy byl druhým nejstar¹ím ¾irafím samcem v rámci Èeské republiky a Slovenska (nejstar¹ím byl samec z pra¾ské zoo, který uhynul ve stáøi 22 let, 4 mìsíce a 15 dnù). Narodil se 25. ledna 2019 v Zoo Olomouc. Zajímavostí je, ¾e pocházel z dvojèat, co¾ je u ¾iraf velmi raritní. Do Ostravy byl dovezen jako nový chovný samec v roce 2003. Bìhem svého dlouhého ¾ivota v ostravské zoo zplodil celkem sedm mláïat, z nich¾ se ¹est podaøilo odchovat.

V souèasné dobì v zoo zùstávají dvì samice - 17ti letá samice narozená v Zoo Ostrava v roce 2003 a letos dovezená 1,5letá samice ze Zoo Praha.
 
Datum:
29.09.2020  11:25
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Dýnì pro zoo
 
Dýnì pro zoo: I v leto¹ním roce se ostravská zoologická zahrada obrací na zahrádkáøe a pìstitele dýní: Pokud se Vám urodilo nebývalé mno¾ství a nevíte co s nimi, zoo ráda Va¹e pøebytky pøijme. Poslou¾í k výzdobì areálu podzimní zoo a také jako krmivo pro zvíøata.

V pøedchozích letech se dýnì hlavnì dlabaly pøi tradièní akci u pøíle¾itosti Halloweenu a osvìtlovaly trasu lampionového prùvodu v zoo zaèátkem listopadu. Pøesto¾e zatím není úplnì jisté, zda se akce bude moci s ohledem na pandemii uskuteènit, zoo vyu¾ije pøebytky od pìstitelù a zahrádkáøù k výzdobì podzimního areálu zoologické zahrady a botanického parku a také jako zpestøení jídelníèku zvíøatùm. Velkou pochoutkou jsou dýnì napøíklad pro prasata, medvìdy, nìkteré opice nebo hrochy.

Kromì dýní pøijímá Zoo Ostrava i dal¹í podzimní plody - ¹ípky, jeøabiny a ¾aludy. V tomto pøípadì je mo¾né se zapojit do soutì¾e ©ípkový podzim. Pravidla soutì¾e najdete na https://www.zoo-ostrava.cz/cz/zoo/novinky/2150-sipkovy-podzim-v-zoo-ostrava/. Do soutì¾e nejsou zahrnuty plody jírovce maïalu (ka¹tany). Tyto plody zoo ani nepøijímá.

Dìkujeme za v¹echny pøinesené plody!
 
Datum:
22.08.2020  09:01
Od:
Lenka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: pozvánka
 
Bílovecký zámek o¾ije renesanèní hudbou z doby Rudolfa II.

Pokud v nedìli 23. srpna nav¹tívíte bílovecký zámek, zavedou vás tóny renesanèní hudby jediného souboru svého druhu ve støední Evropì Plaisirs de Musique, do dávné historie. Na chvíli se ocitnete se v dobì, kdy se na hradech a zámcích tanèil takzvaný Tourdion - skoèný tanec v 6/8 taktu. Je to ale také jméno známé francouzské pijácké písnì pøibli¾nì z roku 1530.

Soubor Plaisirs de Musiqu, který byl zalo¾en v roce 2013 a specializuje se na autentickou interpretaci hudby star¹ích stylových období, zde od 15 hodin zahraje hudební pásmo rùzných národností a stylù s názvem Tourdion - poklady renesance aneb hudba z doby Pra¾mù z Bílkova.

Na bíloveckém zámku budou v centru pozornosti pøedev¹ím skladby Josquina des Prés, jednoho z nejslavnìj¹ích pøedstavitelù slavné nizozemské polyfonie a také hudba Codexu Jacobides. Tento codex patøí jednoznaènì k bohatému hudebnímu odkazu èeských zemí, rukopis písní byl zapsán v Praze nìkdy v dobì vlády Rudolfa II. O jeho zachování se pøed zhruba 50 lety zaslou¾il mimo jiné také Jiøí Tichota, specialista na loutnové tabulatury, který postupnì skladby zapsané v nìmecké tabulatuøe na potrhaných papírech, ponièených vlhkem a nìkolika staletími ¹patného zacházení, pøepsal. Nìkteré z melodií pou¾il Jiøí Tichota pøed lety pro skupinu Spirituál kvintet, jedna ze skladem zaznìla i v písni Karla Svobody a v podání Heleny Vondráèkové ve filmu Noc na Karl¹tejnì. Edici s názvem Codex Jacobides, pojmenovanou po ©tìpánu Jacobidesovi, jeho¾ mimoøádná skladba Preambulum je nejstar¹í instrumentální skladbou, která má prokazatelnì èeského autora, se v¹ak dlouhá léta nedaøilo vydat.

Teprve spolupráce Jiøího Tichoty s umìleckým vedoucím souboru Plaisirs de Musique Janem Èi¾máøem vedla k dokonèení tohoto pozoruhodného svìdectví èeské hudební historie a k natoèení CD Codex Jacobides, které letos vydal Supraphon. A právì písnì z tohoto CD usly¹í také náv¹tìvníci bíloveckého zámku. Program bude obohacen také o ú¾asné francouzské ¹ansony o lásce.


Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>