Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Hedvika,
zítra Luká¹.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Významné dny
Datum:
16.10.2024  08:18
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
16. øíjen - svìtový den vý¾ivy

Ka¾doroènì se od roku 1981 ve více ne¾ 150 zemích svìta slaví 16. øíjen jako Svìtový den vý¾ivy. Pøipomíná se na základì rozhodnutí Organizace OSN pro vý¾ivu a zemìdìlství (Food and Agriculture Organization, FAO) ve výroèní den zalo¾ení této organizace v roce 1945.

Ka¾doroèní oslava Svìtového dne vý¾ivy je dùle¾itá pro zviditelnìní a pøipomenutí problému potravinového zabezpeèení a zdravé vý¾ivy ve svìtì a mìla by motivovat k výmìnì informací a novým kontaktùm mezi odborníky, ale také ke zvý¹ení povìdomí mezi laickou veøejností o aktuálních vý¾ivových tématech.

Informace z oblasti vý¾ivy naleznete na stránkách Centra podpory veøejného zdraví a na http://www.szu.cz/publikace/diety-specielni-vyziva.
 
Datum:
15.10.2024  09:54
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
15. øíjen - Mezinárodní den bílé hole / Den bílé pastelky

Dne 15. øíjna 1964 se v New Yorku konalo zasedání Svìtové rady pro blaho slepcù, které ustanovilo Mezinárodní den bílé hole, aby upozornilo na problémy zrakovì posti¾ených lidí.

V roce 2000 byl tento den u nás zvolen pro konání celonárodní sbírky Bílá pastelka. V tento den tak mù¾ete potkávat na ulicích dobrovolníky, kteøí prodávají bílé pastelky jako¾to symbol svìta nevidomých. Pokud byste chtìli pøispìt, ale ¾ádného dobrovolníka jste nepotkali, mù¾ete vyu¾ít bankovní spojení èi zaslat DMS. Kontakt si najdete lehce na netu.

***

15. øíjen je také Svìtový den venkovských ¾en / Svìtový den ¾en ¾ijících na venkovì

Mo¾ná vám na první pøeètení Den venkovských ¾en vyvolá na tváøi úsmìv. Pøesto se jedná o vá¾nì mínìný významný den, který vyhlásilo OSN. Podle odhadù tvoøí ¾eny ¾ijící na venkovì pøibli¾nì ètvrtinu svìtové populace a svou prací vytváøí více ne¾ polovinu mno¾ství svìtové potravy. Jejich postavení ale èasto není dobré - pracují v nepøíznivých podmínkách, ¾ijí v chudobì, práce bývá vzdálená od domova...
Den venkovských ¾en by mìl pøispívat k lep¹ímu poznání a pochopení daného prostøedí a mìl by pomoci situaci venkovanek zlep¹it.

 
Datum:
14.10.2024  12:52
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
14. øíjen - Svìtový den zraku

Mnoho oèních vad vzniká zbyteènì. Napøíklad ka¾dý ví, ¾e by nemìl dlouhé hodiny unavovat oèi díváním se na monitor poèítaèe, ¾e by nemìl trávit èas v zakouøeném prostøedí...

Svìtová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila Svìtový den zraku právì proto, aby lidé byli lépe informováni, jak po¹kozením zraku pøedcházet. Den zraku má ukázat, ¾e nejúèinnìj¹í je samozøejmì dobrá prevence, vèasná diagnostika a co nejlep¹í léèba. Odhaduje se, ¾e a¾ v 80% pøípadù ¹lo oslepnutí zabránit, kdyby byl posti¾ený vèas léèen.

V rámci tohoto dne se na øadì míst konají nejrùznìj¹í akce, napø. vy¹etøení zraku zdarma, zábavný program s názornými ukázkami a dal¹í...
 
Datum:
11.10.2024  13:35
Od:
Karla (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
11. øíjna 1984 udìlila ©védská akademie proslulému èeskému básníkovi, spisovateli, novináøi a pøekladateli Jaroslavu Seifertovi Nobelovu cenu za literaturu.

Seifertovo zdraví ji¾ bylo podlomené a sám si cenu pøevzít nemohl. Z rukou ¹védského krále si ji tedy následnì pøevzala básníkova dcera Jana Seifertová-Plichtová, její¾ originál si uschovala doma.

Udìlení Nobelovy ceny za literaturu Jaroslavu Seifertovi bylo pøedev¹ím velkou ranou pro normalizaèní kulturní politiku. Básník patøící za první republiky k nejvýraznìj¹ím osobnostem levicové kulturní avantgardy (z KSÈ byl vylouèen v souvislosti s kritikou bol¹evizace této strany v roce 1929, pozdìji vstoupil do sociální demokracie), byl ostøe kritizován v padesátých letech za svou sbírku Píseò o Viktorce.

Pak sice následovalo smíøení v podobì dal¹í sbírky Maminka obsahující kouzelné, ale z hlediska re¾imu naprosto ne¹kodné návraty k vzpomínkám z dìtství. Jen¾e ji¾ na druhém sjezdu Svazu èeskoslovenských spisovatelù patøil Jaroslav Seifert mezi spisovatele, kteøí ostøe kritizovali pomìry. Odvá¾il se dokonce poukázat na osudy literátù vìznìných z politických dùvodù. Svými postoji získal Jaroslav Seifert velký respekt mezi spisovateli i ve veøejnosti a v roce 1967 byl jmenován národním umìlcem. Jako úøadující pøedseda Svazu èeskoslovenských spisovatelù patøil mezi výrazné stoupence reformních my¹lenek tzv. Pra¾ského jara v roce 1968 a odpùrce okupace. Po nástupu tzv. normalizace se ocitl na samém okraji literárního ¾ivota a jeho sbírka Morový sloup obsahující ver¹e z let 1968-1970 vy¹la nejprve pouze v samizdatu.

Koncem roku 1976 se stal jedním ze signatáøù Charty 77 v první vlnì. Nobelova cena mu byla udìlena jako pocta velké generaci èeských básníkù a spisovatelù meziváleèné republiky, mezi její¾ poslední ¾ijící velké pøíslu¹níky patøil. Udìlení ceny básníkovi vládnoucí re¾im viditelnì zaskoèilo, rychle v¹ak zavrhl nátlak na J. Seiferta, aby cenu odmítl, a soustøedil se na neutralizaci mo¾ných dopadù. Vyu¾il pøitom i básníkùv ¹patný zdravotní stav, který Jaroslavu Seifertovi nedovolil osobnì si cenu ve ©védsku pøevzít. Udìlení Nobelovy ceny dokázala oficiální propaganda podat tak, ¾e kritický osten proti souèasné kulturní politice v Èeskoslovensku byl výraznì oslaben. Seifertovu tvorbu musel re¾im více respektovat, pochopitelnì se v¹ak soustøedil hlavnì na jeho sbírky z první republiky. Upravit Seiferta do podoby re¾imnì konformního básníka se mu v¹ak nepodaøilo.
 
Datum:
08.10.2024  16:00
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
8. øíjen - Mezinárodní den boje proti popáleninám

Svátek upozoròuje na to, ¾e popáleniny jsou velmi bolestivé poranìní, jeho¾ léèba, obzvlá¹» u hlubokých a rozsáhlých popálenin mù¾e být celo¾ivotní.

Tento den si pøipomínáme od roku 2000 jako pøipomínku, ¾e popáleninové úrazy patøí k tìm nejhor¹ím a cílem svátku je pøipomenout, ¾e nejdùle¾itìj¹í je prevence proti popáleninám a jiným úrazùm hlavnì u dìtí.
Popáleniny jsou nesmírnì bolestivým úrazem, èasto vy¾adují dlouhou a komplikovanou léèbu s trvalými následky.

Víte, ¾e ka¾dý rok se v Èeské republice popálí 100 000 lidí a z toho je to 40 000 dìtí?
 
Datum:
05.10.2024  10:58
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
4. øíjen - Mezinárodní den zvíøat

Ka¾doroènì si chovatelé i milovníci zvíøat po celém svìtì pøipomínají Svìtový den zvíøat, který pøipadá na 4. øíjna na svátek sv. Franti¹ka z Assisi - ochránce a patrona zvíøat.

A proto¾e je tento mu¾ spojen se zvíøaty (podle nìkterých legend jim v lese kázal Bo¾í slovo a proslul láskou ke zvíøatùm) není divu, ¾e se Den zvíøat slaví právì na jeho svátek. Vyhlásilo jej Shromá¾dìní ekologù ve Florencii roku 1931. U nás se slaví a¾ od roku 1994. Pøi této pøíle¾itosti poøádají nejrùznìj¹í organizace akce. Napøíklad sbírky pro zvíøata v útulcích pomocí DMS èi koupí výrobkù urèité znaèky. Ale také rùzné akce pro rodiny s dìtmi tøeba v zoologických zahradách.

***

5. øíjen - Mezinárodní den uèitelù

V si pøipomínáme Èeský den uèitelù, který se slaví na výroèí narození Jana Ámose Komenského. Krat¹í tradici má Mezinárodní den uèitelù, který vyhlásilo UNESCO roku 1994. Obì data jsou v ÈR ¹ikovnì propojena - na Mezinárodní den uèitelù zaèíná anketa Zlatý Ámos, na Èeský den uèitelù probíhá slavnostní vyhlá¹ení výsledkù ankety.
 
Datum:
02.10.2024  12:26
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
2. øíjen - Mezinárodní den nenásilí

Mezinárodní den nenásilí se slaví 2. øíjna na poèest narozenin Mahátmy Ghándího, který pou¾il nenásilnou obèanskou neposlu¹nost k tomu, aby svrhl Brity a získal nezávislost pro Indii. Ghándí se také zajímal o budování dobrých vztahù mezi lidmi rùzných nábo¾enství a etnik, roz¹iøování práv ¾en a sni¾ování míry chudoby. K oslavì tohoto dne mù¾ete pøeèíst si biografie svìtových vùdcù, kteøí dosáhli úspìchu bez násilí, jako Martin Luther King, Nelson Mandela nebo Rosa Parks. Je také dùle¾ité v¹típit dìtem ctnosti stateènosti, soucitu a vytrvalosti, aby se stali dobrými a silnými dospìlými.

15. èervna 2007 Valné shromá¾dìní OSN odhlasovalo, ¾e výroèí narození Mahátmy Ghándího bude Mezinárodním dnem nenásilí. Den je vìt¹inou vìnován ¹íøení poselství nenásilí co nejvìt¹ímu poètu lidí ve v¹ech zemích svìta.

 
Datum:
30.09.2024  12:32
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
30. záøí - Mezinárodní den pøekladatelù

Pøipadá na svátek Svatého Jeronýma, patrona pøekladatelù. Svatý Jeroným byl uèitel, spisovatel a také pøekladatel, který ¾il pøibli¾nì v letech 347 a¾ 420.

Ovládal latinu, øeètinu i hebrej¹tinu a proslavil se jako pøekladatel bible do mluvené latiny. Výsledkem byla takzvaná Vulgata, pøelo¾ená z pùvodních jazykù - hebrej¹tiny, aramej¹tiny a øeètiny. Vulgata se stala závazným textem západní církve pro celý støedovìk.
 
Datum:
29.09.2024  10:01
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
28. záøí - Den èeské státnosti

Tohoto dne roku 935 (dle jiných pramenù 929) byl zavra¾dìn èeský král a pozdìj¹í patron na¹í zemì Svatý Václav, a to na pøíkaz svého mlad¹ího bratra Boleslava. Boleslav se tak díky bratrovra¾dì dostal k moci.

Od roku 2000 si tento den pøipomínáme jako Den èeské státnosti, jeden z èeských státních svátkù a tudí¾ dnù pracovního volna.

(jistì jsme si ho v¹ichni u¾ili:-))
 
Datum:
25.09.2024  06:24
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
25. záøí - Svìtový den antikoncepce

O dùle¾itosti antikoncepce bylo napsáno ji¾ mnoho èlánkù a odvysíláno mnoho reportá¾í. Pøesto je její význam mezi mladými a v nìkterých zemích vùbec podceòován. Ankety mezi mladými lidmi odkrývají dìsivá èísla - v nìkterých èástech svìta se nechrání kolem poloviny dotázaných, pøibli¾nì tøetina stykù konèí nechtìným tìhotenstvím, nebo dokonce pohlavní nemocí. Je povinností rodièù i prarodièù vèas informovat své potomky o v¹em, co souvisí se zdravým sexuálním ¾ivotem, a tedy i antikoncepcí. Cílem osvìtových akcí je pak nejen mláde¾, ale i ostatní o dané problematice informovat.

 
Datum:
24.09.2024  07:01
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
24. øíjnen - Svìtový den pro rozvoj informací

Informace v souèasné dobì lze mít na dosah snadno, ihned a z rùzných zdrojù díky technologiím. Jste v¹ak informováni správným zpùsobem? Víte, jaké informace jsou skuteènì pravdivé? Tento mezinárodní svátek se podílí na rozvoji individuální a spoleèenské informaèní gramotnosti.

Svìtový den pro rozvoj informací byl zalo¾en OSN v roce 1972. Vznikl jako¾to edukativní událost, která má veøejnost varovat pøed irelevantními informaèními zdroji, které pøispívají k dezorientaci v individuálním ¾ivotì a ve spoleènosti. Pro èlovìka je dùle¾ité, aby se mu dostalo pravdivých informací, proto¾e jen tak se mù¾e správnì rozhodovat a konat. Tento svátek není pøíli¹ známý, nebo» se týká hlavnì tìch, kteøí s informacemi pracují. Aktivity spjaté se svátkem jsou tedy cílené pøedev¹ím napø. na novináøe.

Byla doba, kdy jsme mìli internet pouze v práci nebo doma, stabilnì na jednom místì. Nyní se bez internetu neobejdeme a máme ho ve svých mobilech napøíè generacemi. Zvý¹ená celospoleèenská poptávka po internetu logicky vede ke zvý¹eným nárokùm na pøenosové sítì, objem dat a pøedev¹ím jejich bezpeènost. Pro konkrétní pøedstavu uvedla srovnání spoleènost Algotech: "Zatímco v roce 2000 pou¾ívalo internet jen 400 milionù lidí, podle leto¹ních statistik u¾ k nìmu má pøístup témìø 4,5 miliardy lidí a mobilní telefon pou¾ívá dokonce pøes 5 miliard obyvatel planety, tedy více ne¾ polovina."

Víte, ¾e závislostnímu chování na internetu se øíká netolismus? Jedná se o virtuální drogu, kdy jedinec má celodenní potøebu být aktivní na internetu kdekoliv a na jakékoliv technologii (PC, mobil, televize). Hraje hry, chatuje, sleduje emaily, pasivnì surfuje.

Internet dnes pøedstavuje nekoneèný prostor zahlcený informacemi. Je to volný prostor, v nìm¾ jsou informace sdìlovány libovolnì a neomezenì. Nejedná se tedy o cenzurovaný, kontrolovatelný nebo nìjak øízený prostor, proto je tøeba s informacemi na internetu pracovat obezøetnì. Nevìøit naivnì ka¾dé zprávì, kterou si pøeètu na internetu. Nepravdivé a l¾ivé zprávy mají specifický název: hoax. Pro hoaxy je typické rychlé øetìzení, nepravdivá zpráva se ¹íøí mezi lidmi velmi rychle pøes email nebo sociální sítì.

Informaèní gramotnost pøedstavuje ¹iroký pojem, který v sobì zahrnuje poèítaèovou gramotnost. Neplatí ale, ¾e ten, kdo ovládá poèítaè, je informaènì gramotný. Je to "schopnost uvìdomit si kdy a proè informaci potøebujeme, kde ji mù¾eme nalézt, jak ji zhodnotit, vyu¾ít a dále ¹íøit etickým zpùsobem (...) je to základní pøedpoklad pro mo¾nost aktivní úèasti v informaèní spoleènosti a je souèástí základního lidského práva na celo¾ivotní vzdìlávání."

Zdroj: https://www.tichezpravy.cz/svetovy-den-pro-rozvoj-informaci/
 
Datum:
14.09.2024  12:20
Od:
zdenek (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
14. záøí - Evropský den ¾idovské kultury

Mezinárodní Evropský den ¾idovské kultury pøipadá na 14. záøí. Datum je ustanoveno od roku 1999.

Cílem je sblí¾ení ¾idovské a ne¾idovské spoleènosti, ale také ochrana ¾idovského kulturního dìdictví. Evropský den ¾idovské kultury obvykle nabízí prohlídky zajímavých památek, co¾ v souèasné dobì s ohledem na poèasí u nás není mo¾né. Tak snad se to podaøí pøí¹tí rok.
 
Datum:
13.09.2024  08:17
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
13. záøí - Den pozitivního my¹lení

Významný den, který se slaví na mnoha místech svìta.

Pravdìpodobnì jste se ji¾ setkali s èlovìkem, o nìm¾ ostatní øíkají, ¾e je beznadìjným optimistou, a mo¾ná jste právì vy jedním z nich. Odpùrci pozitivního my¹lení jej èasto oznaèují za bezúèelný trend nebo jej pøiøazují k duchovnímu smìru New Age, který se neopírá o výzkum. Tady by zøejmì narazili na nesrovnalost, proto¾e pozitivnì myslící lidé podle vìdcù skuteènì mohou ¾ít ¹»astnìj¹í ¾ivot a tì¹it se pevnému fyzickému i du¹evnímu zdraví. Není ¾ádným tajemstvím, ¾e na¹e úvahy ovlivòují to, jak se cítíme.
 
Datum:
12.09.2024  09:35
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
12. záøí - Mezinárodní den OSN spolupráce jih-jih

Mezinárodní den spolupráce jih-jih si klade za cíl ¹íøit povìdomí o celkovém rozvoji, kterého v poslední dobì dosáhly regiony a zemì Jihu, a zdùrazòovat úsilí OSN o technickou spolupráci mezi rozvojovými zemìmi.
 
Datum:
11.09.2024  12:33
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
Dny evropského dìdictví v roce 2024 probíhají od soboty 7. záøí do nedìle 15. záøí.

Téma: Památky spojují svìt

Dny evropského dìdictví jsou akcí, která ka¾doroènì otevírá co nejvíce zajímavých a výjimeèných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektù a i dal¹ích prostor, v nich¾ v¹ech je uchováváno neuvìøitelnì rozsáhlé mno¾ství sbírkových fondù a movitého kulturního dìdictví. V Èeské republice se nezpøístupòují pouze historické památky, které jsou oficiálnì prohlá¹eny kulturními památkami, jako jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveøí soukromých a veøejných budov (radnic, soudù, církevních institucí, ¹kol, obytných domù atd.), které nebývají pøístupny veøejnosti vùbec nebo pouze pøíle¾itostnì a èásteènì.

V objektech, které jsou bì¾nì pøístupné veøejnosti a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program (napøíklad zvlá¹tní prohlídková trasa, koncert, výstava atp.). Desítky mìst a obcí pøipravují komponované programy pro své obèany i turisty. V rámci EHD je obdobným zpùsobem kladen dùraz také na zpøístupnìní movitého kulturního dìdictví.

V Èeské republice se EHD konají pravidelnì od roku 1991 v první polovinì mìsíce záøí. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdru¾ení historických sídel Èech, Moravy a Slezska, které v¾dy ve spolupráci s jedním z èlenských mìst poøádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ÈR a Ministerstvo pro místní rozvoj ÈR.

Dny evropského dìdictví v Èeské republice mají podporu vrcholných vládních èinitelù a orgánù. Ta dává Dnùm evropského dìdictví v Èeské republice patøièný význam a rozmìr a vùèi svìtu jasnì signalizuje vztah nejvy¹¹ích autorit státu k na¹emu zdìdìnému kulturnímu odkazu. Od roku 2001 se souèástí Národního zahájení EHD stalo i udílení titulu Nositel tradice lidových øemesel ministrem kultury ÈR.

Tento projekt se uskuteèòuje za finanèní podpory Ministerstva kultury ÈR.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>