Konzumace kávy zlepšuje pamì»
a sni¾uje riziko mozkové mrtvice
Káva je jedním z nejoblíbenìjších nápojù a není generace, která by tento èerný zázrak bohatý na antioxidanty a další tìlu prospìšné látky, neochutnala. I kdy¾ ve vyšším vìku mají lidé z kávy vìtšinou obavy, ukazuje se, ¾e její konzumace má pozitivní vliv na lidské zdraví a to zejména v prevenci nìkterých onemocnìní typických pro starší vìk.
Vìdci a lékaøi upozoròují, ¾e se úèinky konzumace kávy u ka¾dého projevují zcela individuálnì. Pøi posuzování otázek prospìšnosti èi škodlivosti kávy by tak mìlo být v¾dy zohlednìno více dùle¾itých faktorù, jako je napøíklad zdravotní stav konzumenta, mno¾ství dennì vypitých šálkù èi druh kávy, ze které se nápoj pøipravuje. Docent MUDr. Pavel Kohout, odborný garant Institutu kávy, jako zdraví prospìšné mno¾ství oznaèuje mno¾ství 3-5 šálkù kávy bìhem dne, tzn. celkový obsah nepøesahující 300 mg kofeinu.
Jako jeden z dùsledkù stáøí a zmìn v organismu je i ztráta pocitu ¾íznì. Tento signál je velmi dùle¾itý, proto¾e jím organismus ohlašuje mírnou dehydrataci a nutnost doplnìní tekutiny. Vìtšinou se senioøi pøiklánìjí ke konzumaci chu»ovì výraznìjších nápojù. Pochopitelnì si neodøeknou ani svùj oblíbený šálek kávy, zvláštì dopoledne.
Káva chrání mozkové cévy
V letošním roce byly publikovány výsledky studie (Larson, Orsini), která zkoumala vliv konzumace kávy na èetnost cévní mozkové pøíhody (mozkové mrtvice) v letech 1996 – 2010. U témìø 500 000 úèastníkù a více ne¾ 10 000 pøípadù mozkové pøíhody tak bylo zjištìno, ¾e u konzumentù kávy je v prùmìru o 15 % menší riziko vzniku mozkové pøíhody ne¾ u tìch, kdo kávu nepijí. V pøípadì, kdy konzumace dosahovala 2 šálkù dennì, bylo riziko sní¾eno o 14 %, pøi vyšší konzumaci 3-4 šálkù pak o 17 %.
Káva pomáhá pamìti
Ve vyšším vìku je ohro¾ena nejen pamì», ale i další myšlenkové procesy, které jsou soubornì oznaèovány jako kognitivní funkce. Ty nám umo¾òují rozpoznávat, pamatovat si, uèit se a pøizpùsobovat se neustále se mìnícím podmínkám prostøedí. Jde napø. o pamì», pozornost, koncentraci, rychlost myšlení, porozumìní informacím a øeèové funkce. Nejnovìjší prospektivní studie L. Araba realizovaná se 4 000 úèastníky starších 65 let ukázala, ¾e u ¾en klesají tyto mozkové funkce ménì, pijí-li pravidelnì kávu nebo èaj.
Kávou lze pøedcházet i Alzheimerovì chorobì i cukrovce
Poèet lidí trpících rùznými formami staøecké demence nebo Alzheimerovou chorobou ve svìtì roste a v následujících dvaceti letech se má zdvojnásobit. Podle britských vìdcù z King´s College jich bude pøíští rok pøes 35 milionù, v roce 2030 u¾ 65,7 milionù a o dalších dvacet let pozdìji a¾ 115,4 milionù. Experti z Floridy tak èásteènì objasnili døívìjší pozorování, ¾e se u pijákù kávy tato vá¾ná degenerativní nemoc vyskytuje ménì èasto ne¾ u lidí, kteøí kávu nepijí. Nová studie nepopírá ani døívìjší výsledky výzkumu, podle nich¾ je za tuto ochranu zodpovìdný kofein samotný, jeliko¾ sni¾uje produkci bílkoviny zvané beta-amyloid. V kávì je pøítomná látka, která ve spolupráci s kofeinem zvyšuje tvorbu rùstového faktoru bránícího rozvoji Alzheimerovy nemoci a zlepšuje pamì».
Ve vyšším vìku se také velmi èasto objevuje diabetes mellitus II. typu. Probíhající výzkumy vztahu mezi pitím kávy a vznikem diabetu ale ji¾ dnes prokazují pozitivní výsledky. Dokazuje to napøíklad americká studie, která hodnotila riziko vzniku diabetu II. typu v souvislosti s konzumací kávy a slazených nápojù. Mu¾i i ¾eny pijící více ne¾ 4 šálky kávy dennì mìli riziko vzniku diabetu II. typu o 67 % ni¾ší ne¾ jejich vrstevníci, kteøí kávu nepili. Navíc práce Turatiho z roku 2011 (metaanalýza studií u více ne¾ 10 000 pacientù), potvrdila, ¾e neexistuje souvislost mezi konzumací kávy a rakovinou slinivky a to dokonce ani u silných pijákù kávy, vyjma pøípadù, kdy tito konzumenti zároveò silnì kouøili.
Institut kávy zahájil svoji èinnost v dubnu 2010. Jeho zakladateli a garanty jsou pøední èeský specialista v oblasti léèebné vý¾ivy doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, vý¾ivu a zdravý ¾ivotný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Al¾bìty v Bratislavì). Smyslem této iniciativy je objektivnì informovat o kávì a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovnì¾ provozovatelem webové stránky www.institutkavy.cz , kde najdou zájemci mno¾ství informací nejen o pìstování a výrobì kávy a jejím slo¾ení, ale i vlivu její konzumace na lidský organizmus.