Hadí mord španìlský
®e nevíte, co¾e je to za rostlinka? Je to zelenina, vhodná pro diabetiky a nemìla by chybìt na ¾ádné zahrádce. Rostlinkou je èerný koøen, botanicky hadí mord španìlský (Scorzonera hispanica). Pochází ze Španìlska a Francie a podle povìry mìl moøit hady (scorzone - italsky had). Od 16. a 17. století se ho ji¾ zaèalo u¾ívat jako zeleniny, ale u nás je stále jen vzácný.
Hadí mord je koøenová zelenina z èeledi hvìzdicovitých, tedy patøí do pøíbuzenstva smetánky - pampelišky. V èerném koøenu se nachází vysoký obsah sacharidù a inulinu. Díky jim je velice vhodný zejména pro diabetiky. Obsahuje velké mno¾ství vody, bílkovin, tukù a vlákniny.
Ze stopových prvkù jsou zde zastoupeny: hoøèík, fosfor, ¾elezo, vápník, draslík a sodík. Mimo to je také zdrojem vitamínù, nejvíce jsou zde zastoupeny vitamíny A, B1, C a E. Je vhodný také pro osoby trpící revmatismem. Jedná se o velice chutný a zdraví prospìšný druh zeleniny.
Èerný koøen je vytrvalá bylina se ¾lutými úbory kvìtù a s nápadnì èerným nebo èernohnìdým koøenem, dlouhým 25-30 cm a silným 3-4 cm. Listy v pøízemních rù¾icích jsou vìtšinou úzké, tak¾e rostlina špatnì bojuje s plevelem. Na polohu není nijak nároèný a mù¾e se pìstovat u nás skoro všude. Lépe ale roste v teplých a chránìných polohách. Nejvýhodnìjší je pùda hlinitopísèitá, kyprá, dostateènì zásobená humusem. V pùdách chudých a mìlkých nevytváøí vhodné koøeny. Dáváme jej do druhé trati, proto¾e nesnáší pøímé hnojení hnojem. Pùdu zryjeme do hloubky 30 cm ji¾ na podzim.
Vyséváme co nejdøíve od konce února do poloviny dubna, u pozdìjších výsevù narostou jen tenké koøeny. Mù¾eme jej pìstovat i jako dvouletý, pak ale sejeme v srpnu a¾ záøí.
Sejeme do hloubky 2,5 a¾ 3 cm. Vzdálenost mezi øádky zvolíme od 20 cm do 35 cm a jednotíme na vzdálenost 8 a¾ 15 cm. Mù¾eme také vysévat jednotlivé a nejednotit. Dùle¾ité je vèasné pleèkování a okopávání, proto¾e slabé klíèní rostliny plevel snadno udusí. Proto nikdy nesejeme do zaplevelené pùdy. Pokud by se bìhem pìstování (zvláštì u dvouletých) zakládala kvìtenství, musíme je vylamovat, zalévat musíme jen za déletrvajícího sucha. Mezi vynikající vlastnosti èerného koøene patøí i to, ¾e mrazuvzdorný, tak¾e od øíjna sklízíme v¾dy jen tolik, kolik hned spotøebujeme, ostatní rostliny mù¾eme na pozemku nechat a¾ do jara, kdy je o èerstvou zeleninu nouze. Abychom mohli sklízet i v prùbìhu zimy, pøikryjeme záhon listím, tak¾e pùda nepromrzne. Sklizeò koøenù rýèem musí být velmi opatrná, proto¾e se snadno lámou. Musíme poèítat s tím, ¾e koøeny jsou dlouhé.
Koøeny mù¾eme také ulo¾it v písku v chladném sklepì nebo v paøeništi. Slabé rovné koøeny mù¾eme znovu zasadit a sklízet v létì nebo na podzim v dalším roce.
Tato zelenina má všestranné pou¾ití. Má chu» mandlovou, nepatrnì nasládlou, proto se mù¾e vaøit v mírnì okyselené vodì. Nejprve však musíme koøen zbavit povrchové vrstvy a ihned dát do okyselené vody, aby znovu neèernal. Pak jej strouháme a mícháme s další zeleninou na saláty, povaøíme a dáme do salátù, nakládáme do zásoby, zapékáme s masem nebo zeleninou, mícháme do jogurtu nebo smetany a rùzných omáèek. Nejvhodnìjší úprava je však jako chøest nebo kvìták - vaøený s houskou a máslem. Dá se i sma¾it v tìstíèku nebo dokonce upravovat jako špenát.
Je nutné pøipomenout, ¾e èerný koøen je u nás stále nedocenìná zelenina, které by mìli zahrádkáøi vìnovat pozornost. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, budete se k ní stále vracet.
Text:Miluše Daòková
Ilustrace:Vendula Arnoštová, Alena Pakostová
Další èlánky bylináøe: