Jablko povzbudivì pùsobí na nervovou soustavu, mno¾stvím minerálù a vitamínù celkovì posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánìtlivé, mikrobiální a krvetvorné úèinky. Existuje hodnì druhù jablek s rùzným obsahem vitamínù a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, ¾e zelená jablka léèí i zastaralé katary ¾aludku.
Vnitøní pou¾ití:
REGENERACE A DETOXIKACE - ka¾dé ráno a veèer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetøena, pak i se slupkou).
PRÙJEM – bìhem dvou dní jíst strouhaná jablka, mno¾ství má být pøimìøené vìku.
ZÁCPA – kyselá jablka povzbuzují èinnost støev.
CHØIPKA A NACHLAZENÍ – pøejde rychleji, jestli¾e jako jediný pokrm za 2 – 3 dny zkonzumujete pøibli¾nì l kg syrových strouhaných jablek dennì.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU – látky obsa¾ené v jablku sni¾ují hladinu cholesterolu.
HOREÈKA – nastrouhané jablko a š»áva z nìj úèinnì srá¾í teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ®ALUDEÈNÍ PROBLÉMY – ka¾dý den pít jakékoliv mno¾ství odvaru ze dvou nebo tøí jablek vaøených v 1 litru vody – vaøíme 15 minut. Odvar z rozmaèkaných jableèných slupek v pomìru 1 l¾ièka na 1 sklenici vaøící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Dennì vypít 4-6 sklenic.
PÉÈE O ZUBY - jablko zkonzumované po veèeøi èistí a bìlí chrup, pøed pou¾itím zubní pasty a kartáèku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranìní zubního plaku.
KAŠEL – odvar z jabloòových kvìtù (30 g na 1 lt vody) uklidòuje a zmíròuje záchvaty kašle.