Lapacho je a¾ dvacet metrù vysoký strom rostoucí v deštných pralesích a horách Paraguaje, Argentiny a Brazílie. Pøesto¾e si lapacho oblíbili ji¾ Inkové, moderní svìt se o nìm dozvìdìl pøibli¾nì pøed sto lety. Existuje asi sto druhù stromù poskytující lapacho, ale jen nìkteré vynikají svými blahodárnými úèinky. Pro léèivé úèely se vyu¾ívá lapacho colorado (rudé lapacho) a lapacho morado (purpurové lapacho) rostoucí v chladnìjším klimatu v Andách. Tyto dva druhy jsou z léèitelského hlediska nejkvalitnìjší a purpurové lapacho je prý nejlepší ze všech. Je škoda, ¾e na trhu se mù¾eme setkat i se surovinou z jiných, ménì kvalitních stromù.
Pro èaj se pou¾ívá spodní èást kùry naèervenalé barvy, vonící po vanilinu a trpce chutnající. Má-li být lapacho kvalitní, musí se sloupnout pouze vnitøní èást kùry. Pokud je toti¾ èaj vyroben z celé kùry, jsou jeho úèinky znaènì sní¾eny.
Pøíprava èaje lapacho se znaènì liší od pøípravy klasických èajù. Jedna vrchovatá l¾íce Lapacho se nasype do 1 litru vody a nechá 5 a¾ 10 minut pøkryté povaøit. Po této dobì èaj necháme ještì asi 15 a¾ 20 minut odstát a po uplynutí této doby scedíme. Další dùle¾itou vìcí je, ¾e lapacho nesmí kvùli chemické reakci pøijít do styku s hliníkem.
Stejnì jako ostatní popsané èaje má lapacho výrazné zdravotní úèinky. Unikátní látkou obsa¾enou v rostlinì je lapachol, je¾ vykazuje antineoplastické (protinádorové) úèinky. Další protirakovinotvorná látka je napøíklad vitamín C a jiné antioxydanty. Stejnì jako zelený èaj má lapacho antibiotické úèinky, proto¾e nièí nìkteré druhy bakterií, kvasinek (rod Candida), hub a virù (napø. herpes viry a HIV virus) a nìkolik druhù parazitù. Domorodci èaj lapacho u¾ívají mimo jiné také k léèbì syfilidy. Lapacho pomáhá i pøi zácpách a na rozdíl od rostlinných projímadel nezpùsobuje prùjem. Dále byly u èaje lapacho zaznamenány moèopudné a protizánìtlivé úèinky. Lapacho sni¾uje krevní tlak, podporuje imunitní systém, pomáhá pøi chorobách trávicího ústrojí, bronchitidì, køeèových ¾ilách, bércových vøedech, paradentóze a ekzémech.