Kdy¾ jsem pro¾ívala dìtství, rodièe vlastnili zahradu, a na té zahradì bylo šest záhonù jahod, byla to pohroma. Kdy¾ zaèaly keøíky rodit, byla to otrava chodit dennì a sbírat a sbírat! Jahody v¾dycky zešílely najednou, a dennì vyrazily další a další plody. Pøipadala jsem si jako nevolník, kdy¾ maminka zavelela ke sbìru – a bo¾e mùj, ka¾dý den! Pak zavaøovat, dìlat d¾emy, marmelády! Mìla jsem jahod plné kecky!
Dneska, kdy jahody „kupuji“ na tu dobu vzpomínám s nostalgií.
Dìlím tedy lidi na ty, co jahody sbírají, a na ty, kteøí je kupují. Byla jsem v obou táborech, a radìji bych se vrátila do doby sbìraèské.
Jeliko¾ za dveømi je sezóna jahod, kdy u¾ nemusíme v obchodech kupovat na kusy (prosím, tøi jahody, 25 Kè, dìkuji…), mù¾eme se trošku velkoryseji rozmáchnout a z jahod vyrábìt dobrùtky. Pokud jahody kupujete, asi kromì nìkolika náhodných „výprodejù“ neoceníte nápady, co s nadbytkem, proto¾e pøi dnešních cenách drtit jahody v mixéru je zloèin. Pokud ale máte nadúrodu, sousedy, kamarádky, rodina je té¾ pøesycena vašimi dary, nabízím pár receptíkù, co kromì marmelád a zavaøenin lze kouzleného vytvoøit. Doufám, ¾e se pøidáte, a do naší „Kuchaøky“ napíšete svoje recepty a podìlíte se o své zkušenosti!
Asi nejjednodušší a nejznámìjší je jahodová pìna. Dále nabízím jahodovou pomazánku i náplò, jahodovou polévku, a na další recepty se tìším od vás!
Dvì tøetiny omytých jahod prolisujeme do misky, pøidáme cukr a bílky, a šleháme do zhoustnutí, a¾ se vytvoøí špièka, která se neohýbá. Pìnu podáváme v kompotových miskách ozdobenou zbytkem jahod, pøípadnì ještì šlehaèkou, nebo ji plníme do košíèkù, oplatkových trubièek nebo ji ozdobnì upravíme jako kopeèky na kulaté sušenky.
Jahodová pomazánka i náplò
250 g jahod, 250 g jemného tvarohu, l¾íce cukru, citrónová š»áva, 2-3 l¾íce sladké Smetany nebo neslazeného kondenzovaného mléka.
Tvaroh s cukrem, citrónovou š»ávou a sladkou smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem ušleháme na hladký jemný krém. Nakonec vmícháme nakrájené jahody. Pomazánku mù¾eme i s ovocem umixovat. Podáváme ji na bílém peèivu k snídani nebo ke svaèinì. Mù¾eme s ní spojovat sušenky, plnit košíèky, piškoty, upravit ji na plátky jablek.
Jahodová polévka
250 g èerstvých jahod, nebo jahodový kompot, ½ l vody, l¾ièka škrobové mouèky, ½ l mléka, cukr podle chuti
Do vaøící vody zavaøíme v èásti mléka rozkvedlanou škrobovou mouèku, necháme povaøit, odstavíme, pøidáme zbytek mléka a prolisované jahody nebo kompot. chladnou polévku podáváme se sušenkami.