1 l vody, 0,5 l mléka, 1 l¾ièka smìsi koøení (napø. kardamom, zázvor, skoøice, høebíèek, bílý pepø - tato smìs se nazývá Dátá tea masala), 2 l¾ièky èerného èaje, cukr dle chuti.
Postup pøípravy
Do vroucí vody dáváme postupnì koøení, èerný èaj a cukr (cukr nepøidávat do hotového nápoje, ale hned na zaèátku - mìl by se pøevaøit). Nechat 2x vzkypìt, pøidat mléko, opìt nechat vzkypìt, zcedit a ihned podávat. Tento nápoj se pije zásadnì teplý.
Èaje i koøení mù¾eme dát víc - je nutné vyzkou¹et.
Smìs koøení mù¾e být podle na¹í fantazie. Mù¾e se dát koriandr, kurkuma, bobkový list, zázvor - pøípadnì tro¹ku tradièního indického koøení Trikatu (tøi pepøe) - pokud ho se¾enete.
Na trhu je k dostání smìs Dátá tea masala. Je to smìs, kterou navrhla firma Dátá, kterou vede rodilý Ind.
Masala znamená smìs.
Úèinky podle ájurvédy:
Napomáhá vyrovnávat tìlesnou teplotu, dodává energii (v Indii se mluví o agni), pou¾ívá se pøi léèení dýchacích cest, ke sní¾ení horeèky, odstraòuje ka¹el a harmonizuje krevní tlak. Je to èaj na dobrou náladu, posilující a velice chutný.
Zajímavou chu» získá, pou¾ijeme-li èaj s pøíchutí bergamotu.