Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jiøí Wolker


Narodil se v Prostìjovì jako Jiøí Karel Wolker
29. bøezna 1900


Jeho otec byl bankovním úøedníkem. Jiøí vyrùstal tedy v dosti zámo¾né rodinì. Vystudoval gymnasium a na pøání otce zaèal v Praze studovat práva. Pøitom navštìvoval také literární pøednášky.
Jiøí mìl vùbec k umìní blízko, nejen literárnímu, ale i hudebnímu a výtvarnému.

 

Ji¾ v sedmi letech se u Jiøího zaèaly objevovat èasté zánìty mandlí a katary prùdušek. Dnes jsou to bì¾né nemoci, ale tehdy nebyla medicína na takové úrovni, jako dnes a tak se také podle toho léèilo. Jiøí v Praze na studiích nejprve bydlel na Smíchovì a pozdìji se pøestìhoval do Prahy 2. V roce 1921 se u Jiøího objevil chrapot, který pøetrvával. Pozdìji se k tomu pøidru¾ila i únava. Jiøí se domníval, ¾e je to následkem nároèného studia a tak tomu nevìnoval moc pozornosti. Ale kdy¾ únava neustupovala, nechal se Jiøí, na rady svých spolu¾ákù, vyšetøit u profesora Cislera. Ten mu oznámil, ¾e má tuberkulózu prùdušnice a doporuèil okam¾itì zahájit léèbu. Ale Jiøí si myslel, ¾e tìlo pøemù¾e tuberkulózu samo a tak ani rodièùm nic o prohlídce a jejím výsledku neøekl. Studoval dál a onemocnìní nevìnoval velkou pozornost.

 

V kvìtnu 1922 se rozjel se svými spolu¾áky do Jugoslávie, aby zde strávil èást prázdnin na ostrovì Krk. Podnikal s nimi rùzné túry a tak se stalo, ¾e po jedné namáhavé plavecké túøe zaèal krvácet z úst. A i pøesto nikomu nic neøekl, nechtìl ostatním kazit prázdniny. Po návratu do Prahy, kdy zaèal nový studijní nápor, se objevila opìt silná únava. K tomu se pøidalo ještì silné noèní pocení a špatný spánek. Jiøí se sna¾il vše nevnímat a pilnì se pøipravoval na zkoušky.

 

V dubnu 1923 onemocnìl tì¾kou chøipkou, mìl vysoké horeèky a silný, úporný kašel. Byl tìlesnì vyèerpán. Musel k lékaøi a ten vyšetøením zjistil ji¾ pokroèilou tuberkulózu plic a naøídil okam¾itou léèbu v sanatoriu. 15. èervna se vypravil Jiøí s matkou do Tatranské Poljanky na léèení. Tehdy léèba tuberkulózy byla docela jednoduchá, vydatná strava, pobyt na èerstvém vzduchu a studené zábaly. A to bylo vše. Dnešní léèba je jiná. Zdravotní stav Jiøího se zaèal lepšit, pøibral za ètyøi mìsíce pobytu více jak 10 kilo, co¾ lékaøi pova¾ovali za velký úspìch léèby. Koncem øíjna 1923 u¾ Wolker skoro ¾ádné obtí¾e nepoci»oval a tak mu bylo dovoleno odjet domù. Ale objevily se znovu vysoké teploty a nervové oslabení. Na odjezd domù u¾ nebylo pomyšlení.

 

V listopadu nebyl Wolker ani schopen sám psát dopisy rodièùm. Zdravotní stav Jiøího se nechtìl lepšit. Objevily se tì¾ké duševní deprese a touha po domovì. Rodièe Jiøího byli uvìdomìní o jeho zdravotním stavu a tak matka pøijela do sanatoria, nastìhovala se tam a starala se o syna. V prosinci se ke všem potí¾ím pøidal ještì tuberkulózní zánìt mozkových blan. Jiøí mìl ukrutné bolesti hlavy, zaèal pomalu ztrácet pamì». A navíc chtìl poøád domù, stýskalo se mu po Prostìjovì.

 

Nakonec se jeho matka rozhodla a 30. prosince nastoupila cestu s le¾ícím synem domù. Jiøí le¾el na lehátku v zavazadlovém voze, proto¾e se nepodaøilo zajistit lepší vùz. Cesta byla strašná, ten rok zuøily silné mrazy, byly velké závìje a vlak mìl vìtší a vìtší zpo¾dìní. V Bohumínì se pro závìje u¾ nemohlo dále pokraèovat, cestující museli vystoupit a tak lehátko s Jiøím bylo, jako ostatní cestující, na nástupišti. Nakonec se pøece jen podaøilo, ¾e dorazili do Olomouce a odtud byl Wolker pøevezen sanitním vozem do Prostìjova, domù, kam stále chtìl. Na Nový rok zavolala matka k umírajícímu Jiøímu ještì tøi lékaøe. Ti ale mohli po dùkladném vyšetøení jeho zdravotního stavu jen konstatovat, ¾e Jiøí nebude dlouho ¾ít.

 

3. ledna 1924 v dopoledních hodinách Jiøí Wolker zemøel. Je pohøben na prostìjovském høbitovì a na jeho pohøeb pøišlo obrovské mno¾ství lidí. Smuteèní øeè nad rakví pronesl tehdy Jaroslav Seifert, Josef Hora, Konstantin Biebl a další známí a kamarádi Jiøího.

 

On sám si napsal epitaf na náhrobní kámen:
Zde le¾í Jiøí Wolker, básník, jen¾ miloval svìt
a pro spravedlnost jeho šel se bít.
Døív ne¾ mohl srdce k boji vytasit, zemøel - mlád dvacet ètyøi let.

 

Z jeho dìl:
Proletáøské umìní - napsal spolu s Karlem Teigem
Host do domu - básnická sbírka
Tì¾ká hodina - básnická sbírka
O milionáøi, který ukradl slunce - je to pokus o sociální pohádku
Polární záøe - napsal pouze kousek, mìl to být román, zùstalo jenom u pokusu
Tøi hry - jsou to dramata: Nemocnice, Hrob a Nejvyšší obì»
Do boje, lásko, le» - soubor Wolkerových básní a dopisù pøítelkyni Máni Koldové


Malá poznámka nakonec, za osm let po smrti Jiøího zemøel i jeho mladší bratr Karel na tuberkulózu.

 

Prostìjovské muzeu od roku 1939 opatruje èást pozùstalosti Jiøího Wolkera, svìøené toho roku do sbírek jeho rodièi (rukopisy, fotografie, dokumenty, knihy, èasopisy, výstøi¾ky, osobní a rodinné pøedmìty). Nejvýznamnìjší rukopisy a èást korespondence je ulo¾ena v Památníku národního písemnictví v Praze. Po smrti Zdeny Wolkerové roku 1954 pøevzalo muzeum také její pozùstalost (korespondence s významnými umìlci, novináøi, bibliofily, pøekladateli, která obsahuje pøes dva tisíce kusù dopisù a pohlednic, doklady vzpomínkových veèerù, výroèních oslav, umis»ování nejrùznìjších pamìtních desek a pomníkù) a památky na ostatní èleny Wolkerovy rodiny.

Další sbírka – Wolkerùv Prostìjov – shroma¾ïuje dokumenty stejnojmenného festivalu od roku 1957 do souèasnosti (plakáty, pozvánky, zpravodaje, bibliofilské tisky, medaile, odznaky).je expozice vìnovaná Jiøímu Wolkerovi. Je zde jeho vlastní pozùstalost, kterou dala muzeu rodina v roce 1939. Jsou to osobní doklady, knihy, èásti rukopisù, fotografie a korespondence a další pøedmìty. Jsou zde také ukázky jeho pokoje s klavírem, houslemi, notami, knihovnou a psacím stolem. Ve vitrínách mù¾ete sledovat ¾ivot básníka od jeho dìtských let a¾ po jeho pøedèasnou smrt.


Pøipravila Olga Kotaèka, Nìmecko



Komentáøe
Poslední komentáø: 30.03.2010  07:01
 Datum
Jméno
Téma
 30.03.  07:01 Gabi-florka
 29.03.  20:50 imraL
 29.03.  20:09 Vesuvanka díky
 29.03.  17:58 venca
 29.03.  14:07 Jitka I.
 29.03.  12:58 janina
 29.03.  10:46 Zdenka
 29.03.  10:19 Ludmila Pøekopírováno z Diskuse