Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

  

Legenda èeské dechovky

 

 
 

 
   
 

Standa Procházka st.oslavil neuvìøitelných 80 let u¾ v roce 1999. Oslavy se konaly na  chatì v Senohrabech, kam pøijeli v¹ichni jeho pøíbuzní. Syn Standa se postaral o jídlo a pití, ale tvrdého alkoholu se oslavenec vzdal. "Dám si jen své oblíbené èervené, ka¾dý ¹naps toti¾ drá¾dí sliznici, a to si já jako tenorista nemohu dovolit," svìøil se.

"Kdy¾ jsem zaèal vystupovat po válce v baru Lucerna, nikdy na mém pøedstavení nechybìl otec bývalého prezidenta, pan Milo¹ Havel. A na to jsem dodnes py¹ný". Také sdìlil, ¾e má je¹tì hodnì elánu nejen do ¾ivota, ale i do zpívání.

Pro pamìtníky zùstává idolem, vìèným mladíkem, pøedstavitelem starýchSe synem Standou dobrých estrád. Dneska v Karlových Varech, zítra v Ostravì. A to se za zlatých èasù zpìváka a kabaretiéra Standy Procházky jezdívalo samozøejmì i do Ko¹ic. "Copak osmasedmdesátka je nìjaký vìk?!" øíká èlovìk vìèného úsmìvu. "Mám na vás nejvý¹ hodinku, musím psát dva texty pro rozhlas."

Sedíme v záti¹í zálivu tropického ostrova, by» jenom na tapetì v hale. Vlastnì, není to ani hala, nýbr¾ pøedsíò tøípokojového bytu v paneláku v pra¾ských Stra¹nicích. Standa vzpomíná. Obèas zanotuje písnièku a hned se mu spojí s nìjakou historkou. Kupodivu pikantních je málo, vlastnì skoro ¾ádná. Zase jednou sedím s èlovìkem, jeho¾ hlavním ¾ivotním pøíznakem je pracovitost. A trocha nezbytného ¹tìstí.

 
 

Mostecké zaèátky

 
 

Rodným mìstem Standy Procházky je Most. Otec horník, maminka se starala o dìti. A ¾e jich uJako uèeò v restauraci na Wilsonovì nádra¾i Procházkù bylo: sestry Marie a Pepèa, Standova chùva, bratøi Josef, Franti¹ek. Most - uhlí, døina, chudoba. Ani nadaný Josef nemohl studovat. Náv¹tìvy biografu "na èuk", a obèas pohroma. To kdy¾ kluky majitel kina, váleèný invalida, v první øadì objevil. S neplatièi nemìl slitování. Ven je doprovodil nakopnutím døevìnou nohou. První Standovo zpívání je spojeno s mosteckou hospodou U Zeleného stromu. Chodil tam tatínkovi pro pivo a na kuleèníku zazpíval dìtským hláskem: "Èerná nebyla a blondýna byla, a co je komu do toho, mnì se líbila." Mince do èepice se prý jen hrnuly. "O tomto prvním honoráøi man¾elka dodnes nemá tu¹ení, podaøilo se mi ho zatajit," vzpomíná Standa, jak jinak, s úsmìvem. Táhlo ho to do divadla. A proto¾e na veèerní pøedstavení byl mláde¾i vstup zakázán, pøihlásil se místo do Sokola do dìtského sboru, který zpíval v operetì Táta dlouhán Rudolfa Piskáèka. Èert ale nikdy nespí. Jednou sedìl ve druhé øadì pan uèitel a Standu poznal. Zakázané ovoce pøineslo na¹tìstí jen dùrazné pokárání. Na juniorská léta jsme ale moc vzpomínat nechtìli. Standa Procházka je popsal nejlépe v kní¾ce Nebezpeèné lásky.

 
 

Na kometì ¾ivota

 
 

"Pøed rokem jsem oslavoval pìtapadesát let umìlecké èinnosti," pochlubil se Standa. "V dobách nejvìt¹í tvùrèí pohody je¹tì ani nebyla televize. Rozhlas ji ale plnì nahrazoval. Zpíval jsem v nìm a¾ tøináctkrát za týden. Lidi u¾ èekali na ohlá¹ení: Zahraje vám orchestr F. A. Tichého, zpívat budou Vlasta Zorka Kohoutová, Karel Valdauf a Standa Formanová a Standa Procházka." To bylo nìkolik radostných let po válce. Pak ale nade¹la doba revizí textù. V rozhlase to vzala do rukou dáma, která mo¾ná rozumìla opeøe, ale v¹echno ostatní ¹krtala a zakazovala. "Zajímavé, její man¾el byl øeditelem Èeskoslovenského rozhlasu a øíkal: Já kdy¾ budu vìdìt, ¾e mi Èervená sukýnka pomù¾e splnit pìtiletku, budu ji hrát od rána do veèera. - Jestli si v rodinì spor koneènì vyøíkali, nevím," dodává. To u¾ mìl zpìvák lidovek i populárních písní za sebou uèednická léta, èí¹nické univerzity ¾ivota na pra¾ském Wilsoòáku, vystoupení ve Stromovce, Bal¹ánkovu kapelu - a první profesionální anga¾má: od 16. února 1939 v taneèní vinárnì Kotva. Za 40 korun a veèeøi dennì. Cesta vzhùru. Kompars ve filmech Kristián, Cesta do hlubin ¹tudákovy du¹e, Madla zpívá Evropì, princ v ©ípkové Rù¾ence v divadle Na Fidlovaèce, kabaret U ©enflokù na Václaváku, Bajotrio, orchestr Jaroslava Maliny, v nìm spoleèné anga¾má s Inkou Zemánkovou. Ostravská kavárna Savoy, Divadlo Járy Kohouta, kabarety v Lucernì. První gramodesky, rozhlas. "Byla válka, nikomu nebylo do smíchu, ale ¹lo o to, nerezignovat. S èeskými písnièkami nám bylo smutno míò. Jó, na¹e støedoevropská traumata, vyluèování dobrých lidí ze spoleènosti ze závisti, proto¾e nìco umìjí, ne kvùli jejich skuteèným provinìním. Pøíklad za v¹echny je Vlasta Burian." Tváøí Standy Procházky se mihne stín, ale zasmu¹it se nedoká¾e.

 
 

Jovky s Vlastou Burianem

 
 

Buriana poznal na jeho prvním pováleèném vystoupení, v karlovarském varieté Orfeum. SamozøejmìReklamní plakát frenetický aplaus divákù, slzy v oèích velkého komika. To je¹tì Procházka netu¹il, ¾e budou na jevi¹ti partnery. O jeho ¾ertících a slabostech doká¾e vyprávìt ságy. Tøeba jak jednou úèinkovali na Ostravsku zamoøeném komáry. Na jejich bodnutí byl Burian alergický. "Sly¹el jsem ve vedlej¹ím pokoji, jak je dlouho do noci ruèníkem vybíjí. Ráno mne probudil hrozný náøek. Povìstný Vlastùv ra»afák zdvojnásobil rozmìr a doslova zmodral. Pøehlédl mo¾ná jediného komára, a ten se pomstil za v¹echny." Kdy¾ slavil král komikù ¹edesátku, nechali mu spoluhráèi upéct velký dort. Radoval se prý jako malý kluk. "Za odmìnu nás obdaøil oblíbeným skeèem o baronce su¾ované vìtry. A je¹tì pøidal anekdotu: Pøijde mu¾ do krámu a pøeje si jovky. Kdy¾ mu prodavaè i pøivolaný vedoucí tvrdili, ¾e ¾ádné jovky nevedou a neznají, hroznì se rozèilil. Jak to prý vysvìtlí man¾elce, která za ním je¹tì z okna volala: Nezapomeò - koupit - ty - vole - jovky!"

 
 

Kdy¾ televize nebyla

 
 

Pro mladé lidi to mù¾e znít jako pohádka. Ale za èasù, kdy nás televize netrápila vymítaèi ïáblù,V kavárnì roztékajícími se tìly o¾ivlých umrlcù nebo odvá¾ným sexem, se lidé dokázali bavit i písnièkou a slovem. to, ¾e ti staøí nenávratnì ode¹li. Následovníci nepøicházejí, a u¾ asi nepøijdou. V¹echno smìøuje jenom k popu." Uznává Miroslava Donutila nebo Pavla Zedníèka, ale obecnì dnes chybí cit pro struènost, pro skeè støídaný písnièkou, anekdotou, tancem. Jako byly tøeba i jeho poøady Zavinil to Standa Procházka nebo Srdce za písnièku. "Nic mimopra¾ského nám nebylo cizí," potvrzuje s úsmìvem zpìvák. "Ostrava, Ko¹ice, Brno. Tam jsem jezdil rád. Vystoupení v Evropì, v Rozmarýnu, estrády s Jarkem Sedlákem, Stolaøem, s Bo¾enou ©ebetovskou, Karlem Matìjèkem. Vypravìèi i lidovky se z rádia nìjak vytratili. Pøitom je posluchaèi chtìjí. Leckde nevìdí, komu se podbízet døív. Mladí ale dávají pøednost docela jiným stanicím, ne¾ je tøeba Èeský rozhlas. Ten by tady mìl být pro v¹echny."

 
 

Standa mìl rád Srdce

 
 

V kabaretuDávno by mohl pomý¹let na odpoèinek. O tom ale vùbec nechce sly¹et. Dál jezdí na ¹tace se synem - Sejdeme se u Procházkù. Ka¾dý zpívá své písnièky, lidi je rádi poslouchají. Pro rozhlas pí¹e Standa Procházka star¹í Muziky, muziky. Støídají se v nich Lubomír Lipský, Duval jsem velká dobrodru¾ství i velké pøíklady s chlapci toho krásného románu, na který se neprávem témìø zapomnìlo. Sly¹el jsem, ¾e prý teï Srdce hrají v Ypsilonce." Za dlouholetou èinnost v oblasti zájmù a umìleckých výkonù obdr¾el loni Standa Procházka Senior Prix Nadace ®ivot umìlce a Intergramu. Je pøíkladem uhlazenosti starých opere»ákù, jakými byli R. A. Dvorský, Oldøich Nový nebo Jára Pospí¹il. "Bývaly èasy, kdy jsem velice vítal, ¾e tøeba kavárna Vltava mìla tøi východy. I tak nebylo nìkdy pøed ctitelkami kudy utéci. Ale patøím ke staré gardì, která si je¹tì cenila vìrnosti. Napsala mi pøed lety ctitelka z Uherského Hradi¹tì, ¾e jakmile pøi práci na dvorku usly¹ela z rádia, ¾e má zpívat Standa Procházka, utíkala, aby lépe sly¹ela, zakopla pøi tom o necky a podvrtla si nohu. Dlouho jsem mìl strach, abych jí nemusel platit nemocenskou. Z ji¾ních Èech mi jednou po¹tou pøi¹la sedmikilová peèená husa. Za va¹e hezké zpívání bylo napsáno na lístku pod køídlem. A po dvaceti letech seDr.Jan Pixa, Jarda ©tercl, Lubomír Lipský, Karel Matìjèek a Standa mne na ¹taci v Budìjicích pøi¹la jedna dáma zeptat, jak mi chutnala, ¾e byla od ní." U rozhlasového pøijímaèe se smáli s Jiøím ©tuchalem, Jaroslavem ©terclem, Karlem Effou, se "smutným mu¾em" Jaroslavem Válkem, s Rudou Stolaøem i se Standou Procházkou. Standa Procházka øíká: "Je mi lí¹ica Zimová, Pavlína Filipovská, Denisa Kubová. "Odpoèinout si jezdím na chatu kousek od Prahy. Houbaøím, ètu kní¾ky, radost mám z jedenáctileté vnuèky. Jako malý kluk jsem velice rád èetl Amiciho Srdce.

 
 

Co dodat -  je s námi, stejnì jako jeho víc ne¾ tøi stovky písnièek na deskách. Mezi nimi Bílé konvalinky, Hej, paní mámo, U¾, kamarádi, pomalu stárnem, Skøivánek zpívá. Sly¹íte ho?  

 
 

 
 

Jiøi Hrubý

 
 

 


Komentáøe
Poslední komentáø: 22.05.2008  00:06
 Datum
Jméno
Téma
 22.05.  00:06 Standa Hledám souvislost
 21.05.  23:59 Standa Hledám souvislost
 21.05.  23:58 Standa Hledám souvislost