Zastánci èerných a zelených èajù ovocné èaje pøíliš neuznávají. Ale skuteènost je takové, ¾e ovocné èaje se stávají stále oblíbenìjšími. Spotøeba ovocných èajù roste stejnì rychle jako u èajù èerných nebo zelených. První pokusy s pitím ovocných èajù podobným tìm dnešním zaèaly v 50. letech v západní Evropì, jejich rozmach však pøišel teprve v letech sedmdesátých. Ovocné èaje jsou vhodné pro celou populaci (pøedevším pro dìti) – neobsahují tein ani kofein ani ¾ádné jiné povzbuzující látky. Jsou produkovány na èistì pøírodním základu a lze je pít bez omezení – ideálnì hasí ¾ízeò a pøíjemnì osvì¾í. Lze je pøipravovat teplé i chlazené. Navíc obsahují vitamín C, který pùsobí preventivnì proti chøipce a nachlazení. Jednotlivé vyluhované komponenty lze sníst – v¾dy» se jedná o sušené ovoce.
Na rozdíl od èajù èerných nebo zelených není pùvod ovocných èajù v èajovníku (tzn. v èajovém keøi). Ovocné èaje se nejèastìji skládají ze ètyø sušených komponentù - ibišku, šípku, pomeranèové kùry a sušeného jablka:
- Ibišek dává èaji charakteristickou èervenou barvu a pøíjemnì nakyslou chu». V pøípadì, ¾e je tøeba odstranit kyselost nebo získat jinou (na¾loutlou) barvu nálevu, ibišek se v ovocném nálevu vynechává.
- Šípek obsahuje v pøírodním stavu znaèné mno¾ství vitamínu C. Sušením se tento obsah mírnì sni¾uje.
- Sušená pomeranèová kùra dodává èaji jemnì hoøkou pøíchu».
- Jablko nijak neovlivòuje barvu hotového èaje, mírnì jej oslazuje a kompenzuje tak kyselý úèinek ibišku.
Dodávání chuti èaji má dlouhou historii. Ji¾ v dávné Èínì se pou¾ívalo ke zjemnìní chuti èerného èaje kvìtù jasmínu nebo rù¾í. K aromatizování ovocných èajù jsou pou¾ívány pøevá¾nì pøírodní produkty. Èasto se ovocné smìsi obohacují dalšími kousky ovoce nebo bylin (jahoda, malina, tøešeò, bez, rybíz, fenykl, máta apod.).
Jak na to
Pøi pøípravì èaje je potøeba dodr¾ovat nìkteré zásady. Aby vynikla ta správná chu» ovocné èajové smìsi, je tøeba pøi vaøení zaèít u¾ správným dávkováním. Vìtšinou postaèí jedna vrchovatá l¾ièka na jeden šálek, ale toto lze samozøejmì dle chuti upravit.
Ovocný, ale i bylinný èaj zaléváme vroucí vodou. Doba dostaèující k vyluhování je 8 a¾ 10 minut, pokud pøipravujeme èaj silnìjší, mù¾eme jej pøecedit i o nìco døíve.
Hotový nápoj je mo¾no pít bez jakýchkoli pøísad, ale je mo¾no jej ochutit cukrem, medem, sladidlem apod. Vzhledem k tomu, ¾e ovocný èaj je ideálním nápojem ke konzumaci za tepla i za studena, výbornì se hodí k výrobì míchaných nápojù v kombinaci s ovocnými š»ávami nebo alkoholem, v horkých dnech pak k výrobì ledových èajù. Kromì toho jej lze pou¾ít i jako nápoj k jídlu.
Nìkolik rad:
- Ovocné èaje uchovávejte v obalech, které minimálnì propouštìjí aroma.
- Skladujte na chladném místì a dále od aromatických bylin nebo koøení.
- Nakupujte jen takové mno¾ství, které staèíte zkonsumovat, proto¾e aroma z ji¾ otevøeného èaje se postupnì vytrácí.
- Pøi pøípravì pou¾ijte jednu naplnìnou èajovou l¾ièku na jeden šálek (1,5 dl).
- Ovocný èaj zalévejte vroucí vodou.
- Doba vyluhování je mezi 5-8 minutami.
- K dochucení je mo¾no pou¾ít cukr, med, kandys nebo jiné sladidlo .
Ovocný èaj lze pít teplý nebo studený. Hodí se zároveò k výrobì rozlièných èajových nápojù jejich¾ návody lze v dostateèném mno¾ství najít na internetu.