V roce 1211 napsal jeden japonský mnich knihu „Zelený èaj pro zachování zdraví“, kde praví, ¾e „zelený èaj je pro udr¾ení zdraví zázraèným lékem. Má také mimoøádnou schopnost prodlu¾ovat ¾ivot. Èaj je elixír, který èiní èlovìka témìø nesmrtelným“.
Na jeho poèest i pro úctu k èaji byl na západním pobøe¾í japonského ostrova Kjúšú vybudován chrám. Dnes vidíme, ¾e se tento mnich ani v nejmenším nezmýlil, ale naopak. Kdy¾ se podíváme na zdravotní pøínos zeleného èaje, tak se nám zdá, jako by èajovník vyrostl speciálnì pro naši dobu - dobu civilizaèních chorob. Výsledky moderních vìdeckých výzkumù se v poslední dobì pøevá¾nì zamìøují na nádorové a rakovinové onemocnìní, co¾ je v souèasné dobì nutné a velmi potìšující. Bylo prokázáno, ¾e zelený èaj obsahuje látku nazvanou epigalokatechingalát, která je nejúèinnìjší antikarcinogenní substancí. Klinickými pokusy bylo prokázáno, ¾e tato látka brání vzniku nádorového bujení a zároveò i léèí ji¾ existující nádory. Znamená to, ¾e zelený èaj je ideální a levnou prevencí rakoviny. Tento ú¾asný objev celosvìtových výzkumù se však týká jen èaje zeleného, èerný èaj dalším zpracováním o tuto podstatnou vlastnost pøichází.
Pøi klinických výzkumech bylo také prokázáno, ¾e škodlivé rakovinotvorné látky, které vznikají pøi ohøevu veškerých potravin v mikrovlnné troubì a ukládají se v našem tìle, se likvidují také zeleným èajem. Stejným zpùsobem bojuje látka epigalokatechingalát i proti nemoci z ozáøení, tedy i proti negativnímu pùsobení mobilních telefonù.
Zelený èaj nebyl zatím nièím pøekonán, jeho pitím se vzdalujeme od všech mo¾ných chorob, pøijímáme znaènou èást tolik dùle¾ité bioenergie a prodlu¾ujeme si ¾ivot. Pøi pokusech na zvíøatech bylo zjištìno, ¾e se jim prodlou¾ila délka ¾ivota dokonce o více ne¾ dvojnásobek. Jaké jsou další léèivé úèinky zeleného èaje? Sni¾uje hladinu cukru v krvi, posiluje srdce a krevní obìh, sni¾uje hladinu cholesterolu, posiluje cévy, brání vzniku arteriosklerózy, zabraòuje zánìtùm, má antibakteriální úèinek, zlepšuje schopnost uèit se, posiluje koncentraci a duševní výkonnost, pozitivnì ovlivòuje sexuální energii, povzbuzuje prokrvení a regeneraci poko¾ky, pùsobí proti revmatizmu, brání tvorbì ledvinových a ¾luèníkových kamenù, zabraòuje vzniku zubních kazù, je moèopudný a zbavuje tìlo jedù, je silný antioxydant, tím zpomaluje proces stárnutí, sni¾uje stresové symptomy, má antibakteriální úèinek, mírní ¾aludeèní a støevní problémy, je prevencí proti virùm a v neposlední øadì je silnì alkalickým nápojem, který pùsobí proti pøekyselení.
Zelené èaje se pijí bez mléka, a tudí¾ neobsahuje ¾ádné kalorie. Je to povzbuzující nápoj a usnadòuje hubnutí, proto¾e povzbuzuje svalstvo. Má ménì kofeinu ne¾ èerný èaj a je pova¾ován za velmi jemný a oèistný lék pro tìlo, je osvì¾ující a hydratující, ani¾ by obsahoval škodlivé a nechtìné látky jako káva nebo perlivé nápoje.
Zelený èaj je další z elixírù ¾ivota, je to ka¾dodenní nápoj pro tìlo, mysl i duši!