Jejich kolébkou je Himálaj. Svùj název dostaly od tzv. vìdy ¾ivota - neboli ájurvédy. Je to nejstarší systém indické medicíny volící léèivé pøípravky na základì jejich schopnosti harmonizovat vlivy mezi nemocným a vlivy okolního prostøedí. Mezi tyto vlivy patøí ¾ivly zemì, vzduchu, ohnì, vody a éteru. Ájurvéda je v podstatì filozofie sepìtí èlovìka s pøírodou, jednoty tìla a mysli. Vývoj tìchto èajù prošel tøítisíciletým vývojem. Pracuje se s pøípravky pøevá¾nì z rostlin, ale i s medem, mléènými produkty a dokonce i s minerály (podávaných však jen v malých dávkách).
Asi nejznámìjším pøíkladem ájurvédských èajù je napøíklad rostlina zvaná nektar nesmrtelnosti (v sanskrtu amrita), rostoucí v Himálajích ve výškách okolo 3000 a¾ 4000 metrù. Dávní obyvatelé Himalájí vìøili, ¾e po vypití èaje z této rostliny se stanou nesmrtelnými. To sice bohu¾el (nebo bohudík) není pravda, ale èaj má mnohé pøíznivé úèinky na lidský organismus. Posiluje imunitní systém, èistí krev, napomáhá vyluèování toxických látek z tìla, proèiš»uje ledviny, pomáhá pøi artrózách a dokonce i sni¾uje hladinu cukru v krvi.
Pøipravený nálev je témìø bez chuti a proto se do nìj pøidávají rùzné pøíchutì, které tvoøí asi 15 procent jeho obsahu. Èaj se vaøí 3 a¾ 5 minut.
Pøíštì si povíme nìco málo o neménì známém èaji „maté“, který je pùvodem z Ji¾ní Ameriky a patøil mezi pochoutky indiánù.