Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Fotící kapsle v tenkém støevì
 
Interní oddìlení Nemocnice ve Frýdku-Místku právì uvedlo do provozu speciální enterokapsli, slou¾ící k vyšetøení tenkého støeva. Pøístroj, o velikosti vìtší tablety, putuje tenkým støevem a dìlá fotografie jeho výstelky poté, co jej nemocný jednoduše polkne a zapije malým mno¾stvím tekutiny.
 
Záznam je bezdrátovì pøedáván do poèítaèe, který nemocný nosí na bøiše a následnì je vyhodnocen lékaøem s pomocí speciálního poèítaèového programu. Vyšetøení je pro pacienta velice komfortní a nebolestivé. „Enterokapsle v souèasnosti slou¾í pøedevším k objasòování mo¾ného zdroje u pacientù s probìhlým krvácením do tenkého støeva,“  uvádí doktor Petr Vítek z endoskopického pracovištì interního oddìlení.
 
Znalost zdroje krvácení lékaøùm umo¾ní jeho lokalizaci a následné ošetøení, èasto ve spolupráci s chirurgy. Jakákoli vyšetøovací metoda v medicínì však má svá rizika. U této kapsle je to pøedevším mo¾nost uvíznutí ve støevì. Kapsli proto mù¾e polknout pouze peèlivì vybraný pacient, u nìho¾ pøínos vyšetøení riziko pøevyšuje. „Toto vyšetøení je revoluèní ve vyšetøování tenkého støeva a bývá s urèitou nadsázkou popisováno jako poslední krok k dobytí celého trávicího traktu. Pøed deseti lety to znìlo jako science-fiction. Nyní jsou tyto metody k dispozici v klinické praxi,“  dodává s úsmìvem doktor Josef Chalupa, gastroenterolog frýdecko-místecké nemocnice.
 
Vyšetøení doposud nebylo dostupné v Moravskoslezském kraji. „Rádi své slu¾by v gastroenterologii nabídneme celému øetìzci krajských nemocnic. Tato metoda vyšetøení je velmi nákladná. Pøedpokládáme tedy desítky vyšetøených roènì,“ upøesòuje primáø interního oddìlení, Vladimír Mrózek.
Inéz Bortoliová


Komentáøe
Poslední komentáø: 15.12.2006  07:12
 Datum
Jméno
Téma
 15.12.  07:12 Quit Smoking
 10.12.  12:12 Quit Smoking