Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Respitní péèe 
Nemocnice ve Frýdku-Místku, která nabízí slu¾by respitní, tedy úlevové péèe, nyní vyhoví všem. Slu¾by respitní péèe ji¾ po dobu dvou let vyu¾ívají osoby s èásteèným posti¾ením, osoby s omezenou hybností nebo pøípadnou zdravotní indikací. Pøedevším je však urèena peèovatelùm, kteøí si potøebují odpoèinout nebo mají napø. plánovanou hospitalizaci v nemocnici. „Celodenní pomoc, kterou je jistì nutné zajistit pro blízké, kteøí se ji¾ nemohou o sebe sami starat, je velmi nároèná. Nìkdy nejde ani tolik o fyzickou únavu jako o tu psychickou. Dovolená tøeba jen pìtidenní by jistì tìmto peèovatelùm mohla velice pomoci,“ popisuje sestra Iveta Gustyová, která má klienty respitní péèe Harmonie ka¾dý den na starosti. „Velkou výhodou péèe Harmonie je také mo¾nost projít všechna ambulantní vyšetøení jak se øíká z jednoho domu. Prostì klient, který potøebuje projít vyšetøením na nìkolika ambulancích a jeho rodina se nemù¾e uvolnit z práce, aby jej doprovázela, mù¾e také vyu¾ít slu¾by respitní péèe. Na základì doporuèení obvodního lékaøe, klient pak za doprovodu našeho ošetøovatele, absolvuje všechna plánovaná vyšetøení napø. po dobu ètrnácti dnù a rodinu to nijak nezatí¾í,“ dodává sestra Gustyová.
„Slu¾by respitní péèe nejsou dotované a nejsou hrazeny pojiš»ovnou. Znamená to, ¾e cena, kterou jsme za slu¾by respitní péèe stanovili, musí odpovídat 24-hodinovému servisu, který musíme klientovi zajistit. I tak se mnoho zájemcù pøedstav o krátké dovolené museli vzdát, nebo» 550 korun na den je pro rodiny z frýdecko-místecka opravdu hodnì, co¾ samozøejmì chápeme. Proto jsme se rozhodli pomoci lidem, kteøí si z finanèních dùvodù nemohou dovolit slu¾by v takové výši platit a pro mìsíc kvìten a èerven nabízíme všem zvýhodnìnou cenu, tedy 350 korun na den,“ potvrdila Miroslava Èechová, námìstek pro ošetøovatelskou péèi.
„Èasto se setkáváme s pøípady, kdy pøi ukonèení hospitalizace není senior, èi jiná osoba,  vzhledem ke svým  zdravotním obtí¾ím,  ji¾ sobìstaèná a vy¾aduje pomoc druhé osoby.
Hospitalizace této osoby je ukonèena, ale èlenové rodiny nebo jeho blízcí nejsou schopni zajistit adekvátní péèi z dùvodu zamìstnání. Nìkteøí senioøi mají napø. po¾ádáno o pøijetí do domova dùchodcù,  ale nástup do zaøízení není  mo¾ný z kapacitních dùvodù. Pro  rodinu   je pak mnohdy tato situace zcela neøešitelná, nevìdí, jak mohou  zajistit péèi o  svého blízkého jiným zpùsobem. Proto pak mù¾eme  na doèasnou dobu doporuèit slu¾by Harmonie," vypráví své zkušenosti  Martina Bednáøová, sociální pracovnice Nemocnice ve Frýdku-Místku.
O slu¾by respitní péèe je stále vìtší zájem, proto zamìstnanci Harmonie doporuèují volat a rezervovat pobyt pro své blízké s dostateèným pøedstihem. „Napøíklad na období prázdnin si vytváøíme i poøadníky,“ doplnila na závìr sestra Gustyová.
Inéz Bortoliová
Více informací o Harmonii najdete také na www.nemfm.cz/harmonie
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 09.04.2006  15:56
 Datum
Jméno
Téma
 09.04.  15:56 Janina jarce
 09.04.  13:05 Jarka
 09.04.  08:31 Janina
 09.04.  08:14 Kamila