Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Co bychom mohli vìdìt o receptu

 

Podle definice je lékaøský pøedpis neboli recept písemný pokyn lékaøe lékárníkovi, který obsahuje ¾ádost o pøípravu a vydání léku pacientovi. Lékaøský pøedpis mù¾e být napsán na nìkolika druzích blanketù. Ty se li¹í podle toho jaké léèivo je pak na recept vydáváno.

Ka¾dý recept je sestaven podle urèitých pravidel a po formální stránce je pøesnì uspoøádán.

 

Rozli¹ujeme tyto èásti receptu:

Nadpis, záhlaví (Inscriptio) - obsahuje èíslo nebo logo pøíslu¹né zdravotní poji¹»ovny, èíslo série receptu a kolonku pro poøadové èíslo

Údaje o pacientovi (Nomen aegroti) - obsahuje pøíjmení a jméno nemocného, rodné èíslo a bydli¹tì

Pøedpis (Praescritio) - je dále rozdìlen na

            Oslovení (Invocatio) - vyjadøuje se zkratkou Rp., která znamená recipe = vezmi

            Seøazení, slo¾ení (Ordinatio, compositio)

U hromadnì vyrábìných léèivých pøípravkù (jsou vyrábìny v továrnách a do lékárny dová¾eny hotové v pùvodním balení) se na tomto místì uvádí název léku     s velkým poèáteèním písmenem, léková forma (napø. kapky, tabletky, èípky), pøípadnì síla nebo koncentrace.


U individuálnì pøipravovaných léèivých pøípravkù (jsou pøipravovány pøímo v lékárnì podle receptu) se vypisují názvy jednotlivých léèivých látek a jejich mno¾ství. Mno¾ství je udáváno v gramech, pøièem¾ zkratka g se neudává. Pokud je mno¾ství v jiných jednotkách, musí se vypsat.


            Subscriptio - U individuálnì pøipravovaných lékù jsou uvedeny podrobnìj¹í pokyny pro lékárníka, jak má lék upravit. Obvykle se pou¾ívá ustálených latinských zkratek. U hromadnì vyrábìných léèivých pøípravkù je zde uveden  poèet balení, který má být vydán. Pí¹e se øímskými èíslicemi a v závorce je èíslovka vypsána slovy.


Oznaèení
(
Signatura) - obsahuje pouèení o u¾ívání léku. Je napsána èesky, ale uvedena latinskými zkratkami D.S. (da signa) = dej, oznaè, zpùsob u¾ívání (napø. 1-0-1, 3 x 1, pøi potí¾ích, apod.).

Datum

Jmenovka, razítko a podpis lékaøe (Nomen et sigillum medici)

 

 

Na receptu mù¾eme najít je¹tì dal¹í znaèky a symboly

            Jsou to napøíklad:

Jak dlouho recept platí?

Abychom se vyvarovali toho, ¾e pøijdeme do lékárny a tam nám odmítnou vydat lék, proto¾e jsme pøi¹li pozdì, je dobré vìdìt, jakou platnost má recept, který jsme dostali. Pokud si nebudete jisti, nebojte se zeptat lékaøe, který vám recept pøedepisuje. Jistì vás o platnosti správnì informuje.

Mù¾e se stát, ¾e vám lékárna nemù¾e vydat v¹echny léky, které jsou na receptu, proto¾e je zrovna nemají. V tomto pøípadì vám mù¾e magistra/magistr vydat jiný lék, který má stejnou úèinnou látku, ale jen v pøípadì, ¾e s tím budete souhlasit, nebo vypsat Výpis z receptu. Je to v podstatì pøepis pùvodního receptu vèetnì razítka lékaøe, kde je napsán pøípravek, který si máte je¹tì vyzvednout. Tento výpis má platnost 7 dnù ode dne, kdy byl vystaven. Ne ode dne vystavení pùvodního receptu.

 

Na co byste nemìli zapomenout

Pøed odchodem z ordinace si recept, který dostáváte prohlédnìte a zkontrolujte, zda je na nìm v¹e øádnì vyplnìno. Zejména si v¹imnìte:

Bez tìchto údajù, pokud by ne¹ly doplnit (napø. z kartièky poji¹»ovny), by byl recept neplatný a v lékárnì by vám lék nevydali.

Dále se ujistìte o platnosti receptu, ale hlavnì byste mìli vìdìt, jak svùj lék správnì u¾ívat. V lékárnì vás o tom je¹tì znovu informují, ale lep¹í je to sly¹et dvakrát ne¾ ani jednou, a pak nevìdìt, kdy si lék vzít.

 

Teï u¾ pro vás recept nebude jen nìjaký obyèejný kus papíru, na který se ani nepodíváte a donesete jej do lékárny, kde vám podle nìj vydají léky. A¾ zase jednou recept dostanete, podívejte se na nìj poøádnì a prohlédnìte si ho. Tøeba v lékárnì, kdy¾ budete èekat v øadì na výdej. Teï budete vìdìt jak je èlenìn, co obsahuje a na co si dát pozor. V¹imnìte si, jak je napsaný. Jestli poèítaèem nebo ruènì. A mnohdy zjistíte, ¾e název léku je témìø neèitelný, jak je na¹krábaný. To je v¹ak údìl lékárnic a lékárníkù, kteøí jen praxí doká¾í tyto témìø hieroglyfy rozlu¹tit a vydat ten správný lék.

 

Jana Mareèková



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma