Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Stovky studií presti¾ních amerických univerzit prokázaly bioaktivní úèinky beta glukanu jako nespecifického stimulátoru obranného systému organismu.

Víte co je Beta Glukan?
Beta Glukan
je pøírodní polysacharid slo¾ený z mnoha jednotek glukózy. Glukan je obsa¾en ve vìt¹inì rostlinných bunìk,ale glukany s nejvìt¹ím biologickým úèinkem jsou beta glukany, které jsou izolovány z bunìèných stìn kvasinek (bì¾né dro¾dí), rùzných druhù hub a obilí. Biologická aktivita beta glukanù závisí na rostlinném pùvodu, typu izolace, jeho velikosti a rozpustnosti.Beta Glukan obsahuje nerozpustný beta glukan izolovaný optimálním zpùsobem z pøedem testovaného kmenu kvasinek a má velikost, která byla dlouhodobými studiemi prokázána jako nejvhodnìj¹í pro snadnou absorpci za¾ívacím traktem. Stovky studií presti¾ních amerických univerzit prokázaly bioaktivní úèinky beta glukanu jako nespecifického stimulátoru obranného systému organismu.Pøípravek je optimalizován pro maximální úèinky, ani¾ by drá¾dil ¾aludeèní sliznici nebo vyvolával ne¾ádoucí alergické reakce èi negativní úèinky. A jeliko¾ aktivuje pøímo buòky imunitních systému, nemù¾e nastat problém rezistence, tak èastý u vìt¹iny bì¾nì pou¾ívaných antibiotik. Pou¾ití pøírodních stimulujících látek pøitom vede k rychlej¹ímu uzdravení, ani¾ by bylo na¹e tìlo zaplavováno chemickými látkami.

Jak beta glukan úèinkuje?
Stimulaèní úèinky èásteènì izolovaných bunìèných stìn kvasinek byly studovány ji¾ ve ètyøicátých letech. Výzkumné týmy univerzit v Tulane a Harvardu pozdìji prokázaly, ¾e úèinná látka je beta glukan, který se specificky vá¾e pøedev¹ím na makrofágy. Makrofágy jsou buòky, které hrají klíèovou úlohu v obranných reakcích na¹eho tìla pøi napadení choroboplodnými zárodky. Makrofágy tvoøí jakousi první linii v neustálé bitvì o zdraví, kterou v na¹em tìle vede imunitní systém s viry, bakteriemi a toxiny. Po rozpoznání bakterií následuje celá kaskáda dìjù, která zahrnuje pohlcování a zabíjení bakterií, nièení virù, zabíjení nádorových bunìk a uvolòování dal¹ích mediátorù imunitních reakcí. Makrofágy jsou buòky, které neustále kolují v¹emi orgány tìla s jediným cílem, najít a znièit v¹echno cizí. Tvoøí tak vlastnì jakousi armádu, neustále pøipravenou k zásahu.

Aktivace makrofágù
Jakmile makrofágy rozpoznají pøíchod vetøelcù, projdou stádii morfologických funkèních zmìn, které nazýváme aktivací makrofágù. Výsledkem je sekrece cytokinù, produkce cytostatických faktorù a zvý¹ené pohlcování mikrobù. Následuje spolupráce s dal¹ími typy bunìk, které se zúèastòují obranných reakcí na¹eho tìla, zejména s lymfocyty a pøirozenými zabíjeèi. Makrofágy tak vlastnì pomáhají odstartovat celou nesmínì komplikovanou kaskádu imunitních procesù, jejich¾ výsledkem je eliminace ¹kodlivých mikrobù, virù a rozpadlých bunìk. Makrofágy v¹ak nejsou v¹emocné, potøebují na¹í pomoc. Pøi chronických chorobách, u star¹ích jedincù nebo v pøípadì ¹patné vý¾ivy, dochází k vyèerpání makrofágù, které ji¾ nedoká¾í pøívalu choroboplodných zárodkù dostateènì èelit. A právì takovou pomocí je beta glukan, stimulující makrofágy k maximální aktivitì. Makrofágy jsou po vazbì beta glukanu jakoby polité ¾ivou vodou, v laboratorních testech byla oproti klidovému stavu namìøena v prùmìru o 130 procent vy¹¹í aktivita makrofágù. Glukan tak vlastnì pomáhá naladit obranu na¹eho tìla od samého poèátku.

Kde se makrofágy nacházejí?
Jeliko¾ makrofágy patøí mezi nejúèinnìj¹í obranné mechanismy na¹eho tìla, je jasné, ¾e musí být v lidském tìle doslova v¹udypøítomné. Makrofágy vznikají v kostní døeni, ze které se dostávají ve formì monocytù do krve. Z krve potom putují do jednotlivých orgánù tìla, kde pod vlivem místních faktorù vyzrávají v plnì funkèní makrofágy. Jsou proto schopny bránit doslova jakýkoliv orgán lidského tìla. A nejedná se pouze o makrofágy kolující v na¹í krvi èi hlídající na¹e zdraví v jednotlivých orgánech. Stálý boj se zákeønými útoèníky probíhá i v na¹ich ústech, v¾dy» ústa a jejich sliznice patøí k jedné z bran, kterými do na¹eho tìla choroboplodné zárodky pronikají.

Kdy u¾ívat glukan?
Jedním ze základních problémù pøi vìt¹inì chorob je nedostateèná funkce imunitního systému. Sní¾ení obranyschopnosti organismu zaèíná být jednou z nejèastìj¹ích diagnóz posledních let. Neschopnost tohoto systému rozeznat a znièit choroboplodné zárodky vede k postupnému zvy¹ování pøíznakù a zdlouhavému léèení. Buòky zúèastòující se obranných reakcí se s narùstajícím negativním tlakem vyèerpávají a pøestávají fungovat. Vedle drahých lékù v¹ak na¹tìstí existuje pøírodní alternativa - beta glukan. Jestli¾e se vás týká stárnutí (a koho by se netýkalo), pracujete pod fyzickým nebo emociálním stresem, ne¾ijete zrovna zdravým zpùsobem ¾ivota, nestaráte se o principy zdravé vý¾ivy, anebo trpíte nìkterou z vý¹e uvedených chorob, neváhejte a zaènìte pravidelnì u¾ívat beta glukan, nový prostøedek pro nespecifickou stimulaci obranyschopnosti celého organismu.

Beta glukan je zvlá¹» úèinný pøi následujících potí¾ích a chorobách

Infekcích
Vysoké hladina cholesterolu
Oslabení imunitního systému
Alergiích
Syndromu chronické únavy
Nachlazení
Stresu
Jako doplòková léèba rakoviny
Celkové únava organismu
Léèba ¾aludeèných vøedù podpoøe krvetvorby
Infekce, nachlazení, alergie

Nejrùznìj¹í infekce, zvlá¹tì pak infekce opakované, vedou mimo jiné k vyèerpání imunitního systému, který si ji¾ nedoká¾e poradit s opakovaným pøívalem choroboplodných zárodkù. Podobný pøípad nastává i u alergií, nebo» ani pøi ve¹keré snaze se alergik nemù¾e vyhnout prostøedí obsahující alergizující látky. Na¹e tìlo, které je opìt pod tlakem bakterií, si v¹ak nemù¾e vybrat oddychový èas. Musíme proto obrannému systému nìjak pomoci. Beta glucan jako pøírodní polysacharid schopný specifické vazby na makrofágy a jejich aktivace je ideálním stimulátorem obranných reakcí.

Doplòková léèba rakoviny
I kdy¾ se makrofágy úèastní destrukce rakovinných bunìk, samotné na prudce bující rakovinné buòky nestaèí. V¹echny buòky obranného systému se v¹ak pøi. dlouhodobé snaze o potlaèení èi eliminaci zhoubných bunìk postupnì vyèerpají, nebo» kostní døeò mù¾e produkovat jen pomìrnì omezený poèet bunìk za den. A právì zde je velmi vhodná podpùrná léèba pomocí Beta Glukanu.

Vysoká hladina cholesterolu.
O vysoké hladinì cholesterolu je dobøe známo, ¾e vede k zvý¹enému riziku cévních chorob. Vedle cvièení a pomìrnì drastické diety je v souèasné dobì jedinou mo¾ností drahá léèba nìkterými medikamenty, které ov¹em mají nìkteré ne¾ádoucí vedlej¹í úèinky. Nerozpustný beta glukan je jedinou pøírodní látkou s prokazatelnými úèinky vedoucími k dostupnému sni¾ování hladiny cholesterolu, jak v roce 1998 prokázal i americký Úøad pro kontrolu léèiv FDA.

Dávkování
Beta glukan je pøírodní, biodegradovatelny a netoxický preparát. Pøípravek je optimalizován pro maximální úèinky, ani¾ by drá¾dil.¾aludeèní sliznici nebo vyvolával ne¾ádoucí alergické reakce èi negativní úèinky. A jeliko¾ aktivuje pøímo buòky imunitních systému, nemù¾e nastat problém rezistence, tak èastý u vìt¹iny bì¾nì pou¾ívaných antibiotik.Beta Glukan obsahuje 100 mg beta glukanu v jedné tabletì. Výzkumy ukazují, ¾e k optimálním úèinkùm dochází pøi kombinaci beta glukanu s vitaminy, vhodnou dietou a ¾ivotosprávou. Vzhledem k tomu, ¾e dosud nebyly prokázány ¾ádné ne¾ádoucí úèinky glukanu, je tento pøípravek vhodný i pro dìti od ¹esti let a pro star¹í lidi. Doporuèená doba podávání pøípravkù obsahujících glukan je minimálnì ètyøi mìsíce. Beta glukan byl vyvinut ve spolupráci se ¹pièkovou americkou Universitou v Louisville. Tamìj¹í tým vedený Dr. Václavem Vìtvièkou, Ph.D. pracuje na problematice bioaktivních polysacharidù ji¾ více ne¾ 9 let. Bìhem tìchto let své výzkumy publikovali v mnoha presti¾ních svìtových èasopisech a monografiích.

Jiøí Hrubý

Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma