Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Deprese zhor¹uje pamì» více ne¾ stáøí

 
 

 
 

Stáøí a poruchy pamìti spolu zdaleka nesouvisejí tak tìsnì, jak se lidé domnívají.Co na to øíkají odborníci:

 
 

Otázka: Jací lidé k vám pøicházejí?

Není pravda, ¾e tì¾i¹tì na¹í práce se týká demence. Daleko více klientù trpí depresí. Ta ochromuje pamì» opravdu výraznì. Úzkostnost neuvìøitelnì devalvuje pamì»ové schopnosti. Je celá øada chorob, které mohou poruchu pamìti imitovat. Napøíklad sní¾ená funkce ¹títné ¾lázy. Èasto jde o nadu¾ívání preparátù.

Otázka: Co se vlastnì ve stáøí dìje s na¹í pamìtí?

Pokud jde o psychicky aktivní lidi, pamì» se zpravidla nehor¹í. Jsou povolání, pro které je zachování pamìti typické. Napøíklad historici nebo pøekladatelé mají dobrou pamì» i ve stáøí. Podstatnìj¹í ne¾ vìk je to, jaké má èlovìk zájmy a jak je aktivní. Pøicházejí k nám lidé, kteøí si myslí, ¾e kdy¾ si nepamatují jména hercù, je to katastrofa. Skuteènì mù¾e jít o poruchu pamìti. Èasto ale zjistíme, ¾e si sice nevybavují, kdo kde hrál, ale poøád pøekládají ze tøí jazykù.

 
   
   
   
 

Otázka:  Klesá ve stáøí inteligence?

 
 

Neklesá. Star¹í èlovìk jen nìkdy potøebuje na vyøe¹ení úkolu více èasu. To, ¾e inteligence klesá, je ageistický názor. Tak jako máme rasismus, diskriminaci podle rasy, tak máme ageismus, diskriminaci podle vìku. O ageismu je vydána  samostatná publikace.

 
 

Otázka: Co je pro vás jasným signálem, ¾e nìco není v poøádku?

 
 

Kdy¾ nìkdo hned od dveøí hlásí, jaké má problémy s pamìtí, vìt¹inou to není tak zlé. Kdy¾ se ale pøijde poradit rodina, a dotyèný èlovìk si není nièeho vìdom, mù¾e opravdu jít o vá¾ný stav. Kdy¾ pøíbuzní mluví o poru¹e osobnosti, zbystøím.

 
 

Otázka:  Co ale poradíte lidem, u kterých ¾ádnou nemoc nenaleznete, a pøesto je pamì» lehce naru¹ená?

 
 

Vìt¹inou nenabízím speciální trénink pamìti. To dìlají jinde. Sna¾ím se ve spolupráci s klientem povzbudit jeho vnitøní motor, probudit v nìm aktivní zájem. Velmi úèinná je napøíklad práce s poèítaèem. Dùle¾ité ale je, aby z tìchto aktivit byl nìjaký výstup. Senior má být u¾iteèný nejen sobì, ale i svému okolí.

 
 

Otázka: A zvládají senioøi práci s poèítaèem?

 
 

Ale to víte, ¾e ano. V¹ichni se to nauèili. Mìla jsem jednu paní, která na¹la zalibu v internetu. Ptala jsem se jí, jaké stránky ji zaujaly. Èekala jsem, ¾e nìco zdravovìdného, tøeba o zácpì. Víte jaké to byly?

 
 

Otázka:  Nabízí se odpovìï, ¾e ty s erotickým obsahem.

 
 

Kdepak. Celá se rozsvítila a øíká: "Ta washingtonská muzea jsou ú¾asná." Taková babièka je pak atraktivnìj¹í i pro své vnuky. Nìkdy sem pøijdou lidé s tím, ¾e babièka chce mezi pøíbuzné rozdìlit sto tisíc. A øíkají, ¾e oni ty peníze nepotøebují. Ale jestli by ne¹lo babièce pøedat informaci, a» si radìji pro sebe koupí poèítaè. ®e to bude lep¹í pro v¹echny.

 
 

Kdo bral mládí, mìl by brát i stáøí

 
 

Prof. MUDr. Ota Gregor, DrSc., není z tìch, kdo ká¾ou vodu a sami pijí víno. O stáøí a stárnutí napsal øadu prací. Radami, které v nich udílel, se také sám øídil, a tak se v plné svì¾esti do¾ívá ¹estaosmdesáti let

 
 

Otázka:  Jak bojujete proti vlastnímu stáøí?

 
 

To je ale ¹patnì polo¾ená otázka. Proti stáøí se pøece nedá bojovat. Bojovat lze s nemocí, tím, ¾e ji léèíme. Stáøí ale není nemoc. Boj mù¾u vyhrát. Ale porazit stáøí pøece nemohu. Stárnutí je pøirozené, je to normální proces. Vlastnì bychom za nìj mìli být vdìèní, proto¾e mnoho lidí se stáøí ani nedo¾ije. Jedna moje pìtadevadesátiletá známá øíkala: "Brala jsem mládí, musím brát i stáøí." Je to jednoduché, ale je v tom velká moudrost

 
 

Otázka:  Co tedy dìláte pro to, aby vá¹ ¾ivot zùstal kvalitní? Svým ètenáøùm doporuèujete otu¾ování. Sprchujete se sám studenou vodou?

 
 

Já se nesprchuji. Ka¾dé ráno si ale napustím vanu studené vody a dvì minuty v ní le¾ím.

 
 

Otázka: Sportujete?

 
 

Je¹tì loni jsem ka¾dé ráno bìhal. Teï u¾ ne, nemá cenu se pøepínat. Ale ka¾dý den cvièím jógu.

 
 

Otázka:  Jak se stravujete?

 
 

Nejsem vegetarián. Ale èím jsem star¹í, tím mám men¹í chu» na èervené maso. Vajíèka sním tak jedno dvì týdnì. Tuky pou¾íváme rostlinné.

 
 

Otázka:  Pùsobíte dojmem velmi psychicky svì¾ího èlovìka. Trénujete svùj mozek zámìrnì?

 
 

Mùj ¾ivotní styl je vìdomì nadepsán aktivita, aktivita, aktivita. Ètu, pí¹u, pøedná¹ím, do loòského roku jsem pøedná¹el na lékaøské fakultì, a to i zahranièním studentùm v angliètinì. Pøedná¹ím také na univerzitì tøetího vìku. Ano, trénuji mozkové závity zcela zámìrnì.

 
 

Otázka: Odkdy vlastnì zaèíná stáøí?

 
 

S trochou nadsázky by se dalo øíci, ¾e od chvíle, kdy vám lidé zaènou øíkat: "Vy ale vypadáte dobøe!" Nástup stáøí je velmi povlovný a individuální. Jsou lidé, kteøí jsou "staøí" ve tøiceti, a jsou lidé vylo¾enì "mladí" v sedmdesáti. Obecnì se dá øíci, ¾e od ¹edesátky nahoru jde o stárnutí, od osmdesátky o stáøí a od devadesátky pak o dlouhovìkost. První známky stárnutí se objevují u¾ po padesátce. Je to normální, ale nepøipraveného a neinformovaného èlovìka to mù¾e vydìsit.

 
 

Otázka:  Jste stále èinný jako lékaø?

 
 

Pùvodnì jsem internista, mám tedy dvì atestace z interny. Nyní ordinuji jednou týdnì v psychosomatické poradnì. Pøed tøemi roky jsem dìlal dal¹í atestaci z psychoterapie.

 
 

Otázka: Tak¾e nejste líný se uèit?

 
 

Líný nejsem, ale nìkdy pohodlný. Pokud ¾ijete aktivnì, tak také potøebuje odpoèinek. Poznat tu hranici, kdy je¹tì odpoèíváte a kdy u¾ leno¹íte, není úplnì snadné.

 
 

 
 

Blanka Malá

 
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma