Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Sklenìné artefakty


Naprosto unikátní kousky z dílny svìtoznámého architekta, designéra a výtvarníka
Boøka Šípka budou v nabídce aukce, která je souèástí výstavy v Sanatoriích Klimkovice dnes - v úterý 22. bøezna.


„Rozhodl jsem se dát do aukce deset kouskù, z nich¾ nìkteré jsou skuteènì naprosto ojedinìlé,“ øekl Šípek.


Neuvìøitelnou vyvolávací cenu 30 tisíc korun nasadil výtvarník na jediný existující prototyp sklenìné vázy, kterou vìnoval zpìvákovi Bobu Dylanovi na jeho pra¾ském koncertì. Podle odborníkù se souèasná cena prototypu pohybuje minimálnì kolem 80 tisíc korun. Šípek vnímá sklenìný artefakt jako svou interpretaci Dylanova hlasu.


Pomìrnì vìtší je prototyp mísy, kterou dostal od Šípka pøi své pra¾ské návštìvì další muzikant, Elton John, který se pochlubil, ¾e je sbìratelem Šípkova díla. Vyvolávací cena bude v tomto pøípad 40 tisíc korun. Unikátem je také dva metry vysoká váza, kterou Šípek tvoøil pro návrháøe znaèky Chanel Karla Lagerfelda. Ve stejném designu existuje sedmnáct kusù, jeden z nich se bude dra¾it také na klimkovické kolonádì za vyvolávací cenu 40 tisíc korun.


„Svého èasu jsem vytvoøil kolekci dvanácti ¾idlí, kterou jsem nazval Facelift. Sbíral jsem staré ¾idle a dodával jim zcela nový design. Ka¾dá má jméno po nìkteré z celebrit, které také podstoupily úpravu vlastního designu v podobì faceliftu. Zbyly poslední tøi ¾idle, jednu z nich bych chtìl nabídnout i v Klimkovicích s vyvolávací cenou 70 tisíc korun,“ prozradil Šípek.

 


Severomoravští milovníci umìní tak budou mají jedineènou mo¾nost poøídit originální Šípkovy kousky za neobvykle nízké ceny.


„Budu rád, kdy¾ lidé do Sanatorií Klimkovice pøijdou. Jsou to jediné èeské láznì, které léèí pohybovì tì¾ce posti¾ené dìti velmi úèinnou jodobromovou solankou a v nich¾ se podaøilo dìtskou léèebnu pohybových potí¾í zachovat, pøesto¾e mnohé další se zavírají kvùli tomu, ¾e jejich provoz je ekonomicky nevýhodný. Myslím, ¾e si proto láznì zaslou¾í naši pozornost. Pokud k ní pøispìju svou tvorbou, budu mít, pocit, ¾e je u¾iteèná nejen svou estetièností èi umìleckou hodnotou,“ komentoval svou neobvyklou nabídku Šípek.


V aukci bude zhruba deset Šípkových objektù v cenách od pár tisíc korun a¾ po ty finanènì nákladnìjší. Na výstavì umìlec dále pøedvede na tøicet vesmìs sklenìných objektù. Jeliko¾ se na severu Moravy v podstatì neprezentuje a vystavoval pouze jedinkrát pøed pìti lety chce tentokrát pøedstavit prùøez celou svou starší tvorbou, ale pøedvede také èást kolekce roku 2010 i jednotlivá díla z kolekce chystané pro letošní rok. Tu bude poté prezentovat v Milánì. K vidìní by mìly být i nìkteré prototypy navr¾ené pro svìtové designové firmy jako Driade, Skitsch, Swarovski èi Sevres. Výstavu doplní nejen pøípravné Šípkovy skicy, ale také cyklus velkoformátových reportá¾ních fotografií pana Jana Williama Drnka, které poøídil v loòském roce ve sklárnì pøi výrobì sklenìných didgeridoo pro výstavu v New Yorku. Zájem sbìratelù budí také mo¾nost koupit nìkteré z cenìných Šípkových grafik.


Šípkova výstava na kolonádì klimkovických lázní zaène v úterý v 18 hodin. Zájemci o nákup dìl v aukci si díla mohou v klidu prohlédnout v úterý u¾ v dobì od 15.30 do 17 hodin. Samotná aukce se bude konat od 19 hodin. Výstavu zahájí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas a uvede ji ostravský kunsthistorik Petr Beránek.

 

Miriam Pešková


Boøek Šípek

Jednašedesátiletý, vysokoškolský pedagog, který pùsobil na umìleckých školách v Praze i ve Vídni, má v souèasné dobì hlavní sídlo v èeské metropoli, ovšem stále jezdí po celém svìtì. Kosmopolitní umìlec po své emigraci v roce 1968 pùsobil v Nìmecku, kde vystudoval architekturu a filozofii, pozdìji pøesídlil do Nizozemska.

 

Jeho díla jsou souèástí stálých sbírek v galeriích v Paøí¾i, Londýnì, Amsterdamu, New Yorku, Soulu, Tokiu a dalších mìstech. Jeho jméno je spojeno s podobou paøí¾ského Lagerfeldova butiku. Je jediným výtvarníkem, který po Josipu Plecnikovi mohl zasáhnout do architektonické a výtvarné podoby interiéru Pra¾ského hradu, kde zastával èestnou funkci hlavního architekta. Je dr¾itelem nìkolika presti¾ních ocenìní; napøíklad v roce 1983 získal nìmeckou Cenu za architekturu, v roce 1991 titul Rytíø umìní a literatury Francouzské republiky a v roce 1993 Cenu za u¾ité umìní a architekturu prince Bernharda.


 

Šípek je naprosto ojedinìlým zjevem souèasné èeské kulturní scény. Umìlec, jemu¾ dávají volnou ruku pro designérskou tvorbu renomované svìtové firmy nejznámìjších znaèek jako Leitner Interier Designer, Vitra, Editions Steltman nebo Franz Wittmann Möbelwerkstätten, navazuje na silnou èeskou skláøskou tradici se smìsicí pokory a sebevìdomí. Fascinovaný tradièními èeskými skláøskými technikami vnáší do èeského skla svìtovost, která je pochopitelným dùsledkem jeho nomádského ¾ivota. Nadšení pro èeské baroko se promítá v jeho oblibì nabubøených tvarù, které ovšem ponìkud neobvykle støídá s pøísnì geometrickými liniemi doplnìnými jakoby bezmyšlenkovitými barevnými detaily. Vedle volné tvorby se hodnì vìnuje, na rozdíl od mnoha dalších èeských skláøských výtvarníkù, designování funkèních pøedmìtù, ale podle jeho vlastních slov je funkènost jen východiskem, nikoliv cílem tvorby.

 

„Boøek Šípek je nezvyklý typ a velmi modernì uva¾ující, charismatický èlovìk. Sklo, které dìlá, je pøesnì takové. Má pøíbìh, je magické,” øíká o nìm historièka designu Milena Lamarová.



Komentáøe
Poslední komentáø: 23.03.2011  17:12
 Datum
Jméno
Téma
 23.03.  17:12 ferbl