Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Úspìšný sloní porod


Vèera v èasných ranních hodinách probìhla v ostravské zoologické zahradì mimoøádná událost - porod jedné z bøezích slonic, ètrnáctileté samice Vishesh. Porodní stahy zaèaly ji¾ pøed pùlnocí, plodová voda odešla v 3:13, samotný porod pak probìhl velmi rychle a bez komplikací v 3:18 hod. Mládì je samec a vá¾í 78 kg.


Matka, jak jsme pøedpokládali, zaèala na mládì lehce útoèit, co¾ je jev pomìrnì bì¾ný i v pøírodì. Mládì bylo proto pomocí speciálního kovového hrabla odta¾eno za bariéru. Tato operace se podaøila jen díky velmi obìtavému a profesionálnímu pøístupu ošetøovatelù. Nutno zdùraznit, ¾e slon je velmi nebezpeèné zvíøe a Vishesh není chována jako kontaktní slon! Samici bylo nutné podat utišující prostøedek a mládì s ní pøes bariéru postupnì seznamovat. Po zhruba hodinì po oddìlení bylo mládì k samici opìt vráceno, proto¾e ji¾ nejevila známky agresivity. Je to postup osvìdèený z jiných zoologických zahrad. Byly rovnì¾ provádìny pokusy s pøilo¾ením mládìte k vemínku, co¾ je však pomìrnì nebezpeèná operace a dala se provádìt pouze po krátkou dobu, kdy byla slonice ochotna na chvíli pokleknout. Mládì tedy zatím nepilo a pokusy budou opìt opakovány v prùbìhu dne, pokud mládì samo nenajde vemínko. Bude-li to nutné, bude pøistoupeno i k podání náhra¾ky. Jedná se však pouze o krajní variantu, nebo» náhra¾ka má jinou chu» ne¾ sloní mléko a mohla by zkomplikovat pozdìjší navykání na mateøské mléko.


S matkou Vishesh byla bìhem porodu ve výbìhu také další samice, padesátiletá Suseela. Tato samice mìla pøi porodu „asistovat“ a pøípadnì chránit mládì pøed vlastní matkou. Tento „tetièkovsko ochranáøský“ postup je opìt osvìdèený a v pøírodì bì¾ný. Bohu¾el se však i Suseela zaèala k mládìti chovat agresivnì a musela být proto oddìlena.


V tuto chvíli je pavilon pro návštìvníky uzavøen a tento stav potrvá minimálnì po dobu nìkolika dní v závislosti na vývoji situace. Zdùrazòujeme, ¾e se jedná o prvorodièku, tedy matku, která nemá s výchovou mláïat jakékoliv zkušenosti. Je proto nutné zabránit jakémukoliv rušení!


První dny po porodu jsou v¾dy velmi riskantní a v Èeské republice se jedná o vùbec první úspìšný sloní porod v historii všech zoo. Pøístup do pavilonu mají v tuto chvíli pouze ošetøovatelé slonù, veterináø a zoologové. Vìøíme, ¾e naše rozhodnutí návštìvníci pøijmou s pochopením, nebo» nechceme nic riskovat.


Stanislav Derlich
Zoologická zahrada Ostrava, p.o.
Foto:Pavel Vlèek



Komentáøe
Poslední komentáø: 13.03.2011  06:57
 Datum
Jméno
Téma
 13.03.  06:57 Bobo :-)))
 12.03.  17:50 Ludmila
 12.03.  14:22 Jaroslav
 12.03.  14:00 petr
 12.03.  10:04 KarlaI.