Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Lékárnièky pro Afriku


500 a¾ 600 kusù starých autolékárnièek se v Bohumínì sešlo v rámci sbírky „Autolékárnièky pro Afriku“. Obèanské sdru¾ení Maryška se pøidalo k nápadu Marie Horké z Lipníku nad Beèvou a zaèalo vloni v øíjnu sbírat autolékárnièky, které od ledna 2011 neodpovídají platným pøedpisùm. Na výzvu reagovali øidièi, firmy a instituce z celé Èeské republiky. Materiál poputuje prostøednictvím humanitární organizace Adra do Afriky, kde je zejména po obvazovém materiálu velká poptávka.


Sbìr starých autolékárnièek nebo èástí jejich obsahu v Bohumínì skonèil v poslední den roku 2010. Lidé autolékárnièky pøinášeli do Maryšky osobnì a velké mno¾ství jich dorazilo poštou. „V Bohumínì sbírku vydatnì podpoøily místní firmy a instituce, stejnì jako jednotlivci, kteøí nám lékárnièku nechali napøíklad u dveøí Salonu,“ øíká pøedsedkynì obèanského sdru¾ení Maryška Kamila Smigová a dodává: „Všem, kteøí s lékarnièkami pøišli nebo obìtovali poštovné a zaslali je, patøí naše velké podìkování. Tìší mì, ¾e lidé nemyslí jen na sebe, ale i na druhé, kteøí ¾ijí v chudých afrických zemích.“


V Bohumínì nebyl od vyhlášení výzvy den, kdy by pošta nepøivezla balík s lékárnièkami. „Tak trochu zavaleni jsme hlavnì starými autolékárnièkami, které pøišly poštou. Dorazily napøíklad z Prahy, Karlových Varù, Brna, Olomouce a dalších mìst. Zaregistrovali jsme i velkou zásilku s dvìma tisíci kusy, kterou jsme rovnou pøesmìrovali do centra sbírky v Lipníku nad Beèvou,“ popisuje Smigová.


V Salonu Maryška jsou stovky krabic s obvazy, nù¾kami, rouškami a dalším vybavením pro poskytnutí první pøedlékaøské pomoci. Dobrovolníci teï materiál tøídí. Zvláš» jsou pøipraveny pro transport obvazy, škrtidla, trojcípé šátky, rukavice a sterilní roušky. „Asi nejkurióznìjší je lékárnièka vyrobená v roce 1967. Tato zaslou¾ila „seniorka“ je mezi sesbíraným materiálem nejstarší. Proto¾e její expiraèní doba dávno vypršela a jde spíše o raritu, pøedali jsme ji našim sbìratelùm starých dobových vìcí,“ uvedla Anna Balcárková ze sdru¾ení Maryška.

 


V Bohumínì se ke sbírce pøipojilo také obèanské sdru¾ení Pøátel bohumínské historie. Ve svém sídle na námìstí Svobody sesbírali asi 100 kusù starých autolékárnièek. Spoleènì s materiálem z Maryšky v polovinì ledna poputují do Lipníku nad Beèvou. Odtud je pak nákladní auta pøevezou do Prahy, kde se jich ujme humanitární organizace Adra.


Humanitární sbírku „Autolékárnièky pro Afriku“ vymyslela Marie Horká, vychovatelka z Lipníku nad Beèvou. V Lipníku je centrála sbírky a lékárnièky tam pøijímají do 31. ledna. Lidé je mohou zaslat také poštou.


Lucie Balcarová

Foto: Mezi starými autolékárnièkami byla i jedna z roku 1967. Autorem snímku je Jan Fedorowicz.

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 10.01.2011  14:51
 Datum
Jméno
Téma
 10.01.  14:51 EvaP
 10.01.  11:05 Pavla