Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

21. roèník „Ceny Jindøicha Chalupeckého“ v centru DOX


V prostorách Centra souèasného umìní DOX v pra¾ských Holešovicích se od letošního listopadu a¾ do ledna pøíštího roku mohou návštìvníci seznámit se tøemi expozicemi vìnovanými Cenì Jindøicha Chalupeckého.


Výstavu finalistù Ceny Jindøicha Chalupeckého za rok 2010 bude mo¾né spatøit od 4. listopadu 2010 do 17. ledna 2011. Do soutì¾e bylo v letošním roce nominováno èi pøihlášeno 80 výtvarníkù a skupin. Letošního laureáta vybere odborná mezinárodní porota z tìchto kandidátù: Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, David Böhm a Jiøí Franta, Václav Magid, Jakub Matuška, Alice Nikitinová.


Ve stejném termínu se bude konat také výstava všech dosavadních laureátù Ceny Jindøicha Chalupeckého – Laureáti 20 let, na které budou pøedstaveny práce dvaceti dosavadních nositelù ceny. Tøetí výroèní výstava s názvem Archiv Chalupecký pøipomene osobnost tohoto èeského teoretika a výtvarného kritika. Jindøich Chalupecký by se v letošním roce do¾il 100 let, od jeho smrti uplynulo v èervnu 20 let.


Letošní laureát bude vybrán v prùbìhu výstavy a slavnostní ceremoniál spojený s pøedáním ceny se v centru DOX uskuteèní 23. listopadu 2010. Dramaturgem veèera se stejnì jako v minulém roce stal umìlec Michal Pìchouèek, laureát Ceny Jindøicha Chalupeckého za rok 2003.
Laureát získá šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a sto tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu bìhem roku 2011.
Cena Jindøicha Chalupeckého byla zalo¾ena v kvìtnu 1990 z podnìtu dramatika a spisovatele Václava Havla, malíøe Theodora Pištìka a básníka a výtvarného umìlce Jiøího Koláøe, se zámìrem ocenit nejtalentovanìjší èeské umìlce do 35 let. Pøedsedkyní Spoleènosti Jindøicha Chalupeckého je v souèasné dobì Charlotta Kotíková, místopøedsedou Tomáš Pospiszyl a výkonnou øeditelkou Lenka Lindaurová.


Finálová pìtice
Vasil Artamonov (*1980) a Alexey Klyuykov (*1983)
byli vybráni pro konsistentní kvalitu jejich díla, které zahrnuje širokou škálu médií od performancí, instalací, malíøství, sochaøství a¾ k sociálním projektùm. Tito umìlci demonstrují hlubokou znalost historie umìní a reagují na impulsy z minulosti, hlavnì futurismu a suprematismu. Historii umìní pou¾ívají jako rámec svého prùzkumu a svou prací reagují na politické otázky související s vývojem demokratických systémù a kapitalistických ekonomií v bývalém sovìtském bloku.


Dvojice David Böhm (*1978) a Jiøí Franta (*1982) je mezi finalisty ji¾ podruhé. Jejich spoleèná práce opìt zaujala porotu díky svému dokonalému formálnímu zpracování i pro zaujetí autorù pro sociální a kulturní otázky. Spoleèné projekty jsou inspirovány streetartem a graffiti, reagují na institucionální kontext umìní. Komise pøihlédla k jejich loòské „neviditelné“ prezentaci, kde bylo mo¾né vidìt dílo pouze za úèasti diváka. Umìlci pou¾ívají kresbu a instalaci k akcentaci jevù, které zùstávají skryté našemu vnímání.


V pøípadì Václava Magida (*1979) porota ocenila konceptuální kvality jeho práce, schopnost propojování souvislostí a referencí na vysoké intelektuální úrovni, kde s jemnou ironií podrobuje skuteènost racionální analýze a jeho soustøedìný zájem o vybrané situace má i sociální pøesahy. Porota také ocenila i jeho kurátorskou a teoretickou práci, která je - a» u¾ v kontextu jeho vlastní tvorby, nebo i pro formování místní umìlecké scény klíèová.


Jakub Matuška (*1981) uplatòuje ve své práci streetartový pøístup v rámci monumentálního malíøství. Jeho zajímavá estetika a malíøské schopnosti jsou patrné v klasických obrazech na plátnì, které pøesnì kompoziènì i formálnì buduje. Dosahuje jasného, silného a bohatého výrazu s popovì surrealistickým vyznìním. Porotu jeho dílo zaujalo a pøesvìdèilo svou malíøskou kvalitou a osobitou poetikou.


Alice Nikitinová (*1979) transformuje ve svých obrazech, objektech a instalacích ka¾dodenní zkušenosti. Vstup do jedné z jejích instalací pùsobí jako bychom se dívali pøes zvìtšovací sklo. Vytváøí abstraktní svìt, který je redukovaný a¾ k základùm existence. Humorným zpùsobem a s pou¾itím piktogramù jej vytváøí jako protiklad záplavy pohyblivých obrazù a nepotøebných impulsù. Její pøístup k malbì zaujal komisi díky soustøedìnému pøístupu a eliminaci nepotøebných prvkù. V mnohých ohledech odkazuje na dílo Kazimira Malevièe a tím ke svému zázemí.

 

Instalace finalistky Alice Nikitinové

 

Laureát David ÈERNÝ

 

 

Laureát Michal GABRIEL 3

 

Slo¾ení odborné poroty pro rok 2010:
Susanne Altmann, nezávislá kurátorka, Nìmecko
Elizabeth M. Grady, nezávislá kurátorka, USA
Joanna Mytkowska, øeditelka Muzea moderního umìní ve Varšavì, Polsko
Mira Keratová, nezávislá kurátorka, Slovensko
Pavel Liška, rektor VŠUP, Èeská republika
Martin Mainer, umìlec, Èeská republika
Ondøej Chrobák, kurátor Galerie støedoèeského kraje, Èeská republika


Expozice Laureáti 20 let
Výstava dvaceti laureátù CJCH pøedstaví práce všech vítìzù od roku 1990 do roku 2009. Na jejich dílech je patrné, jak se èeská umìlecká scéna vyvíjí a promìòuje. Katalog výstavy zase dokumentuje názory jednotlivých ocenìných autorù na odkaz Chalupeckého, význam ceny i jejich vzájemné vztahy. Konfrontaèní ráz odpovìdí je zajímavý právì v kontextu støetu jejich prací v prostoru hlavní výstavní haly centra DOX.


Vystavující umìlci:
Vladimír Kokolia (1990), František Skála (1991), Michal Nesázal (1992), Martin Mainer (1993), Michal Gabriel (1994), Petr Nikl (1995), Kateøina Vincourová (1996), Jiøí Pøíhoda (1997), Jiøí Èernický (1998), Lukáš Rittstein (1999), David Èerný (2000), Tomáš Vanìk (2001), Markéta Othová (2002), Michal Pìchouèek (2003), Ján Manèuška (2004), Kateøina Šedá (2005), Barbora Klímová (2006), Eva Ko»átková (2007), Radim Labuda (2008), Jiøí Skála (2009).
Kurátorka výstavy: Lenka Lindaurová


Expozice Archiv Chalupecký
Co zbude po kritikovi umìní? Knihy, katalogy, èlánky, korespondence, fotografie, slovníková hesla, bibliografický soupis i vzpomínky souèasníkù. Jak dát podobným materiálùm smysl? Jak s jejich pomocí pøiblí¾it komplikovanou osobnost a její význam? Výstava v prostorách Archivu výtvarného umìní DOX pøedstaví chronologicky seøazenou, avšak jinak neuspoøádanou kolá¾ fotografií a textù, je¾ pøiblí¾í ¾ivot a dílo Jindøicha Chalupeckého. Souèástí výstavy bude i aktualizované heslo Chalupecký v informaèním systému abART.
Autoøi výstavy: Tomáš Pospiszyl a Petr Babák


Spolupoøadatelé: Spoleènost Jindøicha Chalupeckého a Centrum souèasného umìní DOX, Trust for Mutual Understanding, The Foundation For a Civil Society
Partneøi výstavy: Ministerstvo kultury ÈR, Hlavní mìsto Praha, Mìstská èást Praha 1, FDbus spol. s r.o., Benzina, s.r.o., Jinova, s.r.o., FERONA THYSSEN PLASTICS, s.r.o.
Mediální partneøi výstavy: E 15, Respekt, Art & Antiques, Èeský rozhlas 3 Vltava,
Art Map
Partneøi centra DOX: Zdenìk Bakala, Hlavní mìsto Praha, TECHO, a.s., Poster Infinity s.r.o., Premiant City Tour s.r.o., PRAGUE EVENTS CALENDAR

Program centra DOX se uskuteèòuje za finanèní podpory Ministerstva kultury ÈR.


Terezie Kaslová



Komentáøe
Poslední komentáø: 12.11.2010  15:30
 Datum
Jméno
Téma
 12.11.  15:30 Kopøiva
 12.11.  12:15 Klára
 12.11.  09:45 Jaroslav