Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Klimkovické vzduchobraní


Zatímco Ostravsko a Karvinsko trápily v sobotu 9. øíjna 2010 zvýšené koncetrace prachu, v nedalekých Klimkovicích v okrese Ostrava na vyvýšeninì v èásti Hýlov byly všechny limity pro znešis»ující látky vèetnì prachového aerosolu výraznì pod limitními hodnotami.
“Je to situace, kerá zcela odpovídá dosavadním výsledkùm našich mìøení,” øekl k tomu Jiøí Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava, který zveøejnil první výsledky dlouhodobého mìøení na sobotní akci Klimkovické vzduchobraní. Spolu s Sanatorii Klimkovice a mìstem Klimkovice akci poøádalo obèanské sdru¾ení Èisté Klimkovice.


Podle Bílka za více ne¾ tøi mìsíce dosavadních mìøení mobilní mìøící stanice témìø nikde nezaznamenaly pøekroèení limitu prachu v ovzduší, který je 50 mikrogramù na metr ètvereèní, ovšem a¾ do pátku a soboty 8. øíjna a 9. øíjna, kdy Èeský hydrometeorologický ústav opìt vyhlásil mo¾nost smogové situace na Ostravsku. Dosavadní výsledky mìøení jsou signálem, ¾e nìkterá opatøení z poslední doby byla pøece jen úèinná, proto¾e zhruba pøed pìti lety se tyto ukazatele i v letním období pohybovaly okolo 60 mikrogramù na metr krychlový. “Nemù¾eme øíci, zda je to výsledkem poklesu prùmyslové výroby v dobì krize, nebo vlivem pøíznivého poèasí, to u¾ jsou otázky pro jiný výzkum,” øekl Bílek. Podle nìj je nejhorší situace pøi bezvìtøí, kdy se zneèiš»ující látky usadí v Ostravské kotlinì a dr¾í se tam. “V dobì, kdy fouká vítr ve smìru od severní Moravy na Polsko bývá situace dobrá, výraznì se horší, pokud se vítr obrátí,” uvedl Bílek s tím, ¾e za tuto informaci ho polští kolegové nepochválí. Všechna dosavadní mìøení také ukázala, ¾e nejèistší vzduch na Ostravsku je právì na vyvýšinìni za Klimkovicemi v èásti Hýlov, kde stojí Sanatoria Klimkovice. “Proto jsem se také rozhodli vyhlásit první výsledky mìøení právì tady,” uvedl Bílek. Podle nìj ale budou nejdùle¾itìšjší výsledky z nadcházejícího zimního období, kdy se koncentrace prachu výraznì zvyšují pøi inverzních situacích.


“Kdy¾ se v osmdesátých letech láznì projektovaly, architekti hledali nìjakou lokalitu, kde by nebyl zneèištìný vzduch. To je také dùvod, proè se rozhodli táhnout potrubí s jodobromovou vodou, kterou pou¾ívají také Láznì Darkov, celých 15 kilometrù a¾ z Polanky,” vzpomnìl starosta Klimkovic Pavel Malík.


Èísla mìøení ale také prokázala, ¾e v centru Klimkovic pod kopcem se okam¾itì zvedly koncetrace prachu, jakmile klesly teploty a lidé zaèali topit. “Aè je skoro celé mìsto plynofikované, lidé èaso pou¾ívají k vytápìní svých domù i jiná paliva. Sna¾íme se na nì pùsobit, ale zatím nejvìtší úèinek mìlo, kdy¾ jsme zaèali zveøejòovat snímky komínù, z nich¾ se valily dýmy rùzných podezøelých zbarvení. Ovšem tohle opatøení funguje jen pøes den,” øekl Jakub Unucka z obèanského sdru¾ení Èisté Klimkovice.


“Bývají dny, kdy máme tady na kopci krásné poèasí a nad Ostravou vidíme jen temný smogový mrak,” popsala situaci provozní øeditelka lázní Jana Šusteková. Podle ní chtìjí sanatoria poøídit web kameru, která bude snímat a pøenášet aktuální situaci na vršku nad Klimkovicemi i pøes internet. Láznì poèítají s jejím zavedením zaèátkem pøíštího roku.
Èistý vzduch a krásná pøíroda, bohatá sí» cyklostezek i turistických tras by mìla být lákadlem pro obyvatele Ostravska, kteøí se mohou v Klimkovicích rekreovat. Sanatoria Klimkovice chtìjí výletníkùm zajistit co nejlepší servis. “Láznì mají bohu¾el povìst uzavøeného zaøízení, ale neoprávnìnì. Výletníci tu mají k dipozici restuaraci i cukrárnu, rùzné atrakce jako tøeba minigolf, témìø ka¾dý víkend poøádáme akce pro rodiny s dìtmi, zájemci si tu mohou pùjèit bicykly,” øekl prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejèík.


První Klimkovické vzduchobraní, ktreré se v sanatoriích uskuteènilo v sobotu 9. øíjna, patøí k sérii akcí, jimi¾ se láznì chtìjí více otevøít veøejnosti. Zúèastnilo se ho na 1200 lidí. Souèástí programu byl také pokus o rekord v poètu najednou roztoèených vìtrníkù. Vìtríkù se mezi lidi vydala zhruba tisícovka. “Spoèítali jsme, ¾e se najednou na klimkovickém vršku toèilo 509 vìtrníkù,” oznámil výsledný rekord Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.
“Roztoèenými vìtrníky jsme poslali kousek èistého vzduchu i do zamoøené Ostravy,” dodala Šusteková.


Mgr. Kristýna Cnotová



Komentáøe
Poslední komentáø: 11.10.2010  13:30
 Datum
Jméno
Téma
 11.10.  13:30 Kopøiva.