Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Med¾ugorie


byla malá vesnièka v západní Hercegovinì, asi tak 30 kilometrù od Mostaru. Dlouho se zde pìstoval tabák, hroznové víno, ovoce a dìlalo se zde víno. Samotné jméno znamená místo mezi dvìma kopci.


Vesnièka Med¾ugorie byla zalo¾ena nìkdy v 16. století, první záznam je z roku 1599. Farnost byla zalo¾ena v roce 1892 a kostel je zasvìcen svatému apoštolu Jakobovi, patronu poutníkù. Jsou zde øeholníci - františkáni. A proè píši bylo? Tak si pøeètìte sami....


24. èervna v roce 1981 se zde prvnì zjevila Panna Marie šesti dìtem. Byli to Ivanka Ivankoviè, Mirjana Dragièeviè, Vicka Ivankoviè, Ivan Dragièeviè, Ivan Ivankoviè a Milka Pavloviè. Bylo to na místì, které se jmenuje Podbrdo - místo zjevení. Mìli zde vidìt mladou ¾enu s dítìtem v náruèí, která jim rukou ukazovala, aby se k ní pøiblí¾ili a nebáli se jí. A oni se, pøes strach, který pocítili, ani nepøiblí¾ili, ale domysleli si, ¾e se jedná o Pannu Marii. Druhý den se dìti domluvily a a šly opìt k tomu místu, kde vèera vidìly zjevení. A opravdu, zablesko svìtlo a Panna Marie se jim zjevila. Podle nich byla moc krásná, ¾e se to ani popsat nedalo a usmìvavá. Znovu jim dávala znamení, aby se pøiblí¾ily. Dìti se odvá¾ily a kdy¾ pøišly blí¾, klekly si a zaèaly se modlit a Panna Marie se modlila s nimi. Po modlitbách prý s nimi zaèala mluvit. Tøetí den se dìti vypravily na kopec znovu a Panna Marie se jim zjevila opìt. Jenom trochu výš, ne¾ dny pøedtím. Prý, na radu starých ¾en si vzaly sebou svìcenou vodu, kterou zjevení pokropily. Prý jim na jejich dotaz øekla, ¾e je Blahoslavená Panna Marie. Kdy¾ u¾ se dìti vracely, zjevila se znovu, ale jenom Mirjanì a øekla "Mír, mír, mír" pak udìlala køí¾ a znovu s pláèem dvakrát opakovala "Mír musí zavládnout mezi èlovìkem a Bohem, i mezi lidmi".


Kdy¾ dìti o tom vyprávìly, mnoho lidí to bralo jako dìtské výmysly, mìli je za lháøe, dokonce je nìkteøí podezøívali, ¾e berou drogy a tato zjevení jsou následky drogy. Ètvrtý den se Panna Marie dìtem zjevila hned tøikrát, dìti se jí ptaly na rùzné vìci a ona prý jim odpovídala. Znovu vzkazovala, ¾e knì¾í musí chránit víru a pevnì vìøit. Slíbila jim, ¾e pøijde opìt a rozlouèila se s nimi, nazvala je svými andìly. Pátý den se v Med¾ugoriji sešlo na 15 000 lidí, ji¾ od rána se sem scházeli. O zjevení se rozšíøila zpráva po okolí hroznì rychle. Faráø Jozo Zovko se dìtí peèlivì vyptával, jak zjevení vypadá, co øíká a chtìl vìdìt vše, co se minulé dny odehrálo. Nevìøil jim také. Panna Marie se zjevila dìtem v obvyklý èas a odpovídala na jejich otázky. Nìkolikrát odešla, ale znovu se vrátila. Mimo dìtí ji ale nikdo nevidìl. A kdy¾ dìti poprosily, zde by se nemohla zjevit lidem v kostele, tak odpovìdìla: "Blaze tìm, kteøí nevidí a vìøí." Šestého dne, 29. èervna, byly dìti pøevezeny do Mostaru na lékaøskou prohlídku, ale pøi ní bylo zjištìno, ¾e dìti jsou naprosto zdravé a ¾e jim nic nechybí. Lékaøka, která vyšetøování vedla prý tehdy prohlásila, ¾e dìti blázni nejsou, ¾e blázen je ten, kdo je tam pøivezl. Tato lékaøka s nimi potom dojela do Med¾ugorije a pozorovala dìti pøi objevení zjevení. Kdy¾ jí dìti popisovaly, co vidí, projevila pøání se Panny Marie dotknout, ona sama ji nevidìla. Dìti ji pøivedly a¾ ke zjevení a ona prý se dotkla ramene zjevení. Cítila prý jako kdyby jejím tìlem procházelo brnìní a sama uznala, ¾e je tady nìco podivného, lékaøka sama byla nevìøící. V tento den také Panna Marie zázraènì uzdravila malého chlapce, Danijela Šetku. Jeho rodièe ho na kopec pøinesli a prosili o uzdravení. Panna Marie jim vyhovìla pod podmínkou, ¾e se budou modlit, postit a pevnì vìøit. Pak prý se malý chlapec uzdravil. Sedmý den dvì mladé ¾eny nabídly dìtem, ¾e je vezmou na výlet autem, chtìly dìti odvézt daleko od místa, kde se jim zjevovala Panna Marie a tam je zdr¾et a¾ do veèera. Ale dìti, i kdy¾ byly daleko od místa, kde se jim Panna Marie v tu dobu zjevovala, najednou poprosily, jestli by nemohly zastavit a ony mohly vystoupit. Vystoupily z auta a pomodlily se a Panna Marie k nim pøišla z kopce, kde se jim pravidelnì zjevovala, i kdy¾ to bylo místo nìkolik kilometrù vzdálené.


Nyní se to tohoto všeho zapojily i úøady. Oblast byla komunistická a tak se úøadùm toto vùbec nelíbilo. Zaèaly jak dìtem, tak i ostatním lidem, zabraòovat v pøístupu na kopec. ale Panna Marie se prý zjevovala na jiných místech, v jejich domech a i jinde v pøírodì. Dìti se u¾ odvá¾ily více, rozmlouvaly s ní a poslouchaly její rady, napomenutí a vzkazy. Místní faráø, který tomu všemu nevìøil, zaèal zvát poutníky do kostela k modlitbám rù¾ence. Sem chodili i vizionáøi, tìm prý se Panna Marie nìkolikrát zjevila také.


A jednou ji uvidìl i sám faráø Jozo Zavko. Jednou prý pøi modlitbì rù¾ence zvedl oèi a uvidìl Pannu Marii. Pøerušil modlení rù¾ence a pokraèoval písní "Krásná jsi, krásná, Panno Marie". Vìøící v kostele si toho všimli a domysleli si, ¾e se muselo nìco stát. Pozdìji to faráø sám potvrdil. Od té doby u¾ o zjevení nepochyboval. Do té doby aktivnì vystupoval proti šíøení zpráv o zjevení a najednou se z nìj stal obránce a nakonec to pozdìji dosvìdèil i svým uvìznìním. Byl potom zatèen a mìsíc vyslýchán a nakonec odsouzen na tøi a pùl roku vìzení.


Ale nejenom faráø byl vyslýchán, ale i jiní lidé. Tohle vše trvalo a¾ do 15. ledna 1982. Od této doby dìti vídaly zjevení v jedné postranní místnosti farního kostela. To jim umo¾nil místní faráø, proto¾e vládní úøady nedovolovaly navštìvovat místo, kde se dìtem Panna Marie zjevovala a ostøe zakroèovaly proti ka¾dému, kdo tvrdil, ¾e ji vidìl tøeba nìkde jinde. Panna Marie prý 1. bøezna 1984 øekla, ¾e si tuto farnost zvláštním zpùsobem vybrala a chce ji vést.


V dubnu 1985 dìti pøestaly docházet do této postranní místnosti kostela a zaèaly se scházet v jedné místnosti na faøe, na pøání diecézního biskupa. Do roku 1990 prý vizionáøi Pannu Marii nevidìli pouze pìt dnù, jinak ji vidìli ka¾dý den. Také zjevování nebylo pravidelné, nìkdy se objevila Panna Marie jenom na krátkou dobu, jindy se zjevila v jinou dobu, ne¾ obvykle, nìkdy ji vidìli jenom nìkteøí a nikdy neslíbila, ¾e pøijde v urèitou dobu. Tak nikdo nemohl vìdìt dopøedu, kdy se zjeví.


Dnes na místo zjevování vede strmý chodník, v roce 1989 zde byly postaveny bronzové reliéfy z výjevy modlitby rù¾ence a tam, kde se zjevovala Panna Marie, dnes stojí socha Panny Marie. Je podobné té, která se nachází pøed kostelem svatého apoštola Jakuba. Dnešní kostel byl vysvìcen v roce 1969. Okolí kostela se neustále upravuje, proto¾e se sem sjí¾dí více a více poutníkù. V Med¾ugorii je postaveno 25 zpovìdnic, byl vystaven vnìjší oltáø za kostelem s 5000 místy k sezení pro poutníky.


V Med¾ugorii se slaví 25. èerven jako den výroèí zjevení. A poselství je mír, víra, obrácení, modlitba a pùst. 5. srpna 1993 uznala komise Med¾uroriji za poutní místo. V souèasné dobì se Panna Marie zjevuje šesti lidem, ti ji mohou vidìt a mluvit s ní bìhem pravidelných zjevení.


Olga Kotaèka

Další èlánky autorky:
Sbìratelská náru¾ivost
Sleèna Sylva
Kup chleba a pøikládej!
Anne Christina
Svìt podle Wyetha
Døevìný talíø
Václav Jansa
Bílá paní
Bøetislav Bartoš
Ukrytý hrad
Energie pyramid
Døevìné mìsteèko
Hanácké Athény
Radegast
Blatná
Jantar a jantarová stezka
Jo¾a Úprka
Adolf Kašpar
Jaroslav Seifert
Poslední carská rodina
Poèátky ly¾ování v Èechách
Ostrov nad Ohøí
Moje mìsto Darmstadt
Zámek Lysice
Hans Christian Andersen
Procházka Prahou
Karlùv most - 1
Karlùv most - 2
Povìst o Bruncvíkovi
U Zlaté studny
Jindøišská vì¾
Zámek v Buèovicích
Bøevnovský klášter
Èeské korunovaèní klenoty
Pra¾ský hrad
Slavín
Vyšehrad
Loreta
Procházka Prahou - Josefov
Jan Karafiát 
Univerzita Karlova
Svátek zamilovaných
Karolinum



Komentáøe
Poslední komentáø: 26.06.2009  16:32
 Datum
Jméno
Téma
 26.06.  16:32 wiki
 25.06.  17:48 Gabi-florka