Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Helena,
zítra Ludvík.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

NEOBYÈEJNÁ GALERIE
 
 Vraceli jsme se z dovolené z mìsta Moree stát NSW (Austrálie), kam jezdíme za léèivými prameny pøes jedineèné, vnitrozemské opálové mìsto Lightning Ridge. Byli jsme tam v minulosti ji¾ nìkolikrát. ®ijí tam zajímaví lidé, výstøední a zvláštní osobnosti. Tentokrát jsme se jeli podívat do sochaøské galerie, pod názvem “Chambers of the black hand”. Samouk Ron Canlin vytvoøil pod zemí po opálovém dolu neuvìøitelnou sochaøskou podívanou pro širší veøejnost. 
 
V Moree, v termálních bazénech se èlovìk od cestujících dozví mnoho vìcí. Náš australský kamarád tomu øíká “pool university”. V jednom z bazénù jsme dostali typ na galerii a tím pádem znovu navštívit Lightning Ridge. Místo je známé dolováním vzácného èerného opálu.
 
Ron byl zamìstnán u královské námoøní pìchoty. O¾enil se, má jednu dceru a tøi vnuèky. Do Austrálie pøišel se ¾enou roku 1980 z Anglie. Usadili se v Southport ve státì Queensland. V krátké dobì Ron navštívil Lightning Ridge a byl tamním ¾ivotem unešený. Jeho pøání rychle zbohatnout ho do mìsta opálù s rodinou dovedlo roku 1982. Koupil tam pozemek (claim) 50×50 m. s dùvìrou brzkého úspìchu. Bohu¾el, jeho dùl pod zemí neposkytl mnoho nálezù. Vydìlával v té dobì pouze $1000 roènì, co¾ mu nekrylo ani bì¾né výdaje. On se však nevzdal a otoèil situaci pozitivnì. Nejprve ruènì vykopal schody do hloubky 18 metrù pod zemí.
 

 
 

Kdy¾ zjistil, jak je pískovec mìkký, napadlo ho, ¾e by mohl do stìn nìco vydlabat. Zaèal tvoøit ú¾asné sochy. Obdivuhodné na tom je, ¾e svá díla tvoøil obyèejným no¾em na máslo a vidlièkou. Nyní je pod zemí 900 kreativních soch a výsledek je uchvacující. Není divu, kdy¾ Ron u¾ tvoøí od roku 1993 a jeho galerie je stále v progresu.
 
 
 
Z Moree do Lightning Ridge je 263 km skoro tøi hodiny jízdy. Hledali jsme ubytovaní a byli jsme v šoku, kdy¾ se nám nepodaøilo najít pobyt pouze na jednu noc. Po namáhavém pátrání jsem si vzpomnìla na “Lorne Station” 3 km od Lightning Ridge.  Pøed 14 lety jsme se tam ubytovali s pøáteli a mìli neuvìøitelné zá¾itky. Opìt jsme jásali radostí, ¾e budeme mít støechu nad hlavou. Pøed 14 lety nás ubytování rozesmálo. Tentokrát jsme vìdìli o co pùjde. Pokoje jsou pøedìlané z chlévù, kde se døíve støíhaly ovce. Koupelny jsou komunální pro ¾eny a mu¾e zvláš», spoleèná kuchyò. To však nebylo podstatné. Je to tam prostì australský outback se vším všudy i s neobyèejnými lidmi a situacemi. Pøed 14 lety nám pokoje pøipravovala opilá uklízeèka a kdy¾ kamarádka vidìla to dílo, chtìla jet domù, ¾e tam ani minutu déle nezùstane. Otevøela jsem šampus nabídla jí sklenièku s tím, ¾e pár sklenièek to spraví a bude se jí líbit. Mìla jsem pravdu, líbilo, nebo» kde jinde se mù¾e èlovìk s tímto setkat? Na luxusní hotely se zapomene rychle, jsou na jedno brdo, avšak na toto ubytování a pøítomnost dotyèné, kamarádka bude dlouho vzpomínat. Nic z toho, co jsme za¾ili v minulosti se neopakovalo.

 
 
 
Pokoje po ovcích byly èisté, pøipravené, a navíc se majitelka rozzáøila, kdy¾ nás spatøila. Vzpomnìla si, ¾e u¾ jsme tam u nich na farmì døíve byli. Pøátelsky nás objala a vedla s klíèi k pokojùm. Mohli jsme si vybrat pokoj podle libosti. Pejsek, který z kraje vyvádìl a sna¾il se nahánìt hrùzu se po kamarádském pøijetí panièky zaèal lísat, projevil dùvìru, a to byla záruka, ¾e se nám opìt bude daøit.

 
 
 
Odhodili jsme vìci z auta do pokoje a jeli do sochaøské galerie. Nìco tak ú¾asného jsme døíve neza¾ili. Tolik podívané a pod povrchem zemì. Byl to zá¾itek a obdiv k èlovìku, který pøipravil takovou nádheru pro potìšení druhých. Odcházeli jsme plni dojmù. Místo doporuèujeme ka¾dému, kdo do Lightning  Ridge zavítá. Nebude litovat, a navíc za¾ije to správné dobrodru¾ství.
 
Jana Gottwaldová
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky
 
 

Komentáøe
Poslední komentáø: 18.08.2024  10:28
 Datum
Jméno
Téma
 18.08.  10:28 KarlaA