Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

O lékaøském  øe¹ení chrápání a spánkového apnoického syndromu

 

FRÝDEK-MÍSTEK "Ráno jsem se budil utahaný i po osmi hodinách spánku. V krku jsem mìl úplnì sucho, byl to nepøíjemný a¾ bolestivý pocit, který mì kolikrát probudil u¾ kolem ètvrté ráno. Man¾elka øíkala, ¾e silnì chrápu a  nìkdy ve spánku dokonce pøestávám dýchat. V noci se stìhovala do obýváku," líèí své trampoty Petr Boleslavský z Hrabynì u Opavy. Jako kluk nechrápal. Po vojnì trochu zaèal a kdy¾ pøekroèil tøicítku, nebylo u¾ jeho chrápání k vydr¾ení. Loni se doslechl, ¾e by mu lékaøi ORL oddìlení Nemocnice ve Frýdku-Místku mohli pomoci. Na podzim vyhledal jejich péèi.

"Chrápání není jen spoleèenský problém, který lidem ztì¾uje ¾ivot, ale mnohdy také záva¾ný problém zdravotní," popisuje MUDr. Petr Matou¹ek z frýdecko-místeckého ORL oddìlení. Chrápání je toti¾ èasto spojeno s tzv. syndromem spánkové apnoe. Jde o chvíli bezde¹í, která  trvá déle ne¾ 10 sekund a záva¾ná je, pokud je èastìji ne¾ desetkrát za hodinu. Chrápající se pøi ní budí, ani¾ si to uvìdomuje. Apnoe je nejèastìji zpùsobena ochabnutím mìkkých tkání v horních cestách dýchacích pøi hlubokém spánku. Pøi probuzení se svaly hltanu opìt napnou a  èlovìk se nadechne,  pøièem¾ vesmìs poøádnì zachrápe, a opìt upadá do spánku, a celý cyklus se opakuje.  "Èastìji trpí apnoemi lidé s nadváhou, mu¾i a kuøáci. Bì¾né pochrupování nebo i chrápání, pøi nìm¾ nedochází ke krátkodobým zástavám dechu, není tak záva¾ným zdravotním problémem, i kdy¾ tito lidé èastìji trpí na vysoký krevní tlak. Prosté chrápání bez apnoí jsou schopna efektivnì  øe¹it rùzná laserová centra. Kdo ov¹em ve spánku prodìlává pravidelnì øadu apnoí, zadìlává si na tì¾¹í zdravotní problémy, z nich¾ stálý spánkový deficit a chronická únava patøí k tìm úplnì prvotním. Je tøeba si uvìdomit, ¾e stokrát i tisíckrát za noc jsou u nìkterých chrápajících lidí krátkodobì opakovanì nedostateènì okyslièené nìkteré tìlesné orgány vèetnì mozku.

"Problém lidí, kteøí trpí apnoemi, doká¾eme u nás v nemocnici pomìrnì dobøe øe¹it," tvrdí Matou¹ek. U pacientù je tøeba nejprve stanovit pøíèinu vedoucí ke chrápání a apnoím. Nìkdy to mù¾e být jen chronická rýma nebo ¹patné postavení nosní pøepá¾ky. Jejich odstranìní je pomìrnì jednoduchou zále¾itostí. Teprve, kdy¾ takový zákrok nepomù¾e, pøistoupí lékaøi k operativnímu øe¹ení v oblasti mìkkého patra, èípku patrového a patrových mandlí. U èásti pacientù je pøed operací nutné vy¹etøení ve spánkové laboratoøi v Brnì nebo v Olomouci,  kde odborníci sledují jejich spánek, mnohdy ale staèí i svìdectví blízkého èlovìka èi nahrávka spánku na magnetofonový pásek, který odborník posoudí.

Nejvýznamnìj¹ím faktorem pøi vzniku chrápání a apnoí je nadváha. U obézních jsou prostory v horních cestách dýchacích u¾¹í, tkánì snadnìji kolabují, prvním krokem nutným k odstranìní chrápání u tìchto pacientù je redukce váhy. 

"Zhruba u ètyø procent lidí jsme potí¾e s chrápáním provázeným apnoemi schopni øe¹it konzervativnì, tedy nìjakým nosním sprejem nebo léky. U vìt¹iny pacientù je pak indikován operaèní zákrok v oblasti nosu èi hltanu. Ka¾dému operaènímu zákroku by mìla pøedcházet re¾imová opatøení, nepít alkohol ani nápoje obsahující kofein pøed spánkem, nekouøit," popisuje Matou¹ek. Pacientùm se záva¾ným apnoickým syndromem  mù¾e pomoci speciální pøístroj zvaný CPAP, vlastnì jakási dýchací maska pou¾ívaná bìhem spánku., která u nich odstraní apnoe a  tì¾cí apnoici si nemohou spaní s ní vynachválit, proto¾e se koneènì budí odpoèatí.

ORL oddìlení nemocnice ve Frýdku-Místku se vìnuje problematice chrápajících pacientù od roku 2002. U¾ v osmdesáti pøípadech lékaøi pøistoupili k operaci mìkkého patra - zákroku zvanému uvulopalatofaryngoplastika. Po zákroku pøestalo chrápat úplnì 64 procent pacientù, u 80 procent se intenzita chrápání výraznì sní¾ila a u vìt¹iny pacientù do¹lo k vymizení apnoí. Zákrok v listopadu loòského roku podstoupil i Petr Boleslavský. "Pøestal jsem úplnì chrápat, vymizely pauzy pøi dýchání a man¾elka mù¾e v klidu spát se mnou v lo¾nici. A hlavnì jsem ráno fit. Sice to po operaci trochu bolelo, ale tì¾ká angína je hor¹í. Pár dnù jsem musel jíst jen tekutou stravu, tak¾e jsem zhubnul osm kilo, co¾ mi taky prospìlo. Nìjaké tøi kilogramy jsem nabral zpátky, ale jinak se sna¾ím ni¾¹í váhu udr¾et. Operace byla ¹»astný ¾ivotní krok," tvrdí Boleslavský.

 

Blanka Malá


 



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma