Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 

 

 

Václav  ¾il v malé obci v horách  jako správce podnikové chaty. Ona chataøina, pøi které jde jen o sezónní zále¾itost, pana Václava zaèas znaènì demoralizovala.

Hosté pøijí¾dìli toti¾ jen o letních, vánoèních a zimních prázdninách, jinak zùstávala chata témìø prázdná. Dal se pak z nudy, bezradnosti a snad i z psychické slabosti na pití, tak¾e ho man¾elka po mnoha bouølivých scénách opustila i s dítìtem, co¾ ho ov¹em pøimklo k alkoholu je¹tì pevnìji. 8. dubna 1963 èasnì ráno nalezli Václava  v bezvìdomí poblí¾ døevníku. Mysleli, ¾e je jako v¾dy opilý, jen¾e on se z opilosti neprobral ani za nìkolik hodin. Dùkladné vy¹etøení  tìlesné schránky prokázalo akutní zápal plic, navíc tì¾kou a neoperovatelnou srdeèní vadu spoèívající v nedomykavosti srdeèních chlopní. Posléze v¹ak byla objevena i výdu» aorty a její malá prùchodnost. Nemoc na tehdej¹í mo¾nosti medicíny záva¾ná, neoperovatelná a vlastnì smrtelná. Kdy¾ byl  doslova na umøení, pøi¹la ho do nemocnice nav¹tívit bývalá man¾elka s dítìtem. Rodinná náv¹tìva Václava nesmírnì dojala, tak¾e se v duchu zapøisáhl, ¾e s pitím jednou prov¾dy skonèí a uzdraví se. A proto¾e v nemocnici u¾ po celé tøi týdny nepil, tak¾e pøekonal nejhor¹í abstinenèní potí¾e, zeptal se man¾elky, zda by se k ní smìl vrátit, kdyby pøestal pít. Pøisvìdèila. Doktor ale øekl Václavovi, ¾e medicína je na jeho srdeèní nemoc krátká. Poradil mu, aby nav¹tívil profesora Filozofické fakulty v Praze, který byl pøi svém tøicetiletém pobytu v Èínì svìdkem nìkterých terapeutických zázrakù, které se týkaly právì záhadných pøípadù vyléèení srdce. Máte silnou vùli, obrovský motiv a také odhodlání bojovat, napsal profesor v jednom z dopisù adresovaných Václavovi. Pøeètìte si mùj pøeklad èásti publikace o èakrách - mo¾ná ¾e právì zde naleznete inspiraci pro svùj autoléèebný postup...

O èakrách

Slova èakra pochází ze sanskrtu a znamená kruh nebo kolo. Václav se rychle ponoøil do studia zaslané odborné literatury, kde se psalo o èakrách a o nemocech v dùsledku neprùchodnosti tìchto energetických center. Dozvìdìl se, ¾e hinduistická jóga rozeznává ¹est èaker, tedy význaèných energetických center lidského tìla. Tibetská hinduistická jóga rozli¹ovala rovnì¾ nìkolik èaker, taoistická jóga pak sedm hlavních energetických center. Èakry vskutku existují, co¾ se dá v dne¹ní dobì snadno prokázat pomocí citlivých elektronických pøístrojù. Senzibilové èakry rovnì¾ spolehlivì vidí, i kdy¾ je tøeba lokalizují do rùzných míst a definují jejich funkce z èásti rozdílnì.

 
   
   
   
   
 

První èakra, koøenová (základní), je umístìna v dolní èásti páteøe, reprezentuje na¹i du¹evní stabilitu a vitalitu, ukotvuje nás ve svìtì materiálním, ale i v duchovním.

 
 

Druhá èakra, sakrální, je umístìna pøímo pod pupíkem a navozuje na¹i schopnost vnímat sebe sama, ale pøedstavuje i zpùsob realizace na¹í sexuální energie. Toto energetické centrum reguluje rovnì¾ ná¹ vztah k alkoholu, drogám a meditacím.

 
 

Tøetí èakra, solárního plexu, pøedstavuje pøedev¹ím centrum na¹eho ega, reguluje na¹e základní motivy ve smyslu útok - útìk. Materialisticky se vztahuje zejména k trávicí soustavì.

 
 

Ètvrtá èakra je srdeèní. Ovlivòuje v¹e, co souvisí s emocemi a s objektivním vztahem ke svìtu. Po fyzické stránce se pak vztahuje k srdci a plícím a k dýchání.

 
 

Pátá èakra je krèní a pøedstavuje zejména víru v sebe, komunikaci a schopnost sebeprojevení, ve fyzické oblasti se vá¾e zejména ke ¹títné ¾láze.

 
 

©está èakra je oznaèována jako èakra tøetího oka a pøedstavuje centrum vùle, inteligence a sebekontroly. Ve fyzické oblasti se pak vá¾e k mozku, oèím a u¹ím.

 
 

Sedmá, tzv. korunní èakra je centrem intuice a víry ve smysl v¹eho. Vztahuje se k nejvýznaènìj¹ím funkcím mozku, tak¾e pak zabezpeèuje rovnì¾ logické i analytické my¹lení.

 
 

Propojení energií

 
 

Václav  se dozvìdìl, ¾e zdraví èlovìka zabezpeèuje prùchodnost v¹ech èaker a rovnì¾ jejich vzájemný soulad ve smyslu hermetického zákona jak nahoøe, tak dole. Uvedení èaker do souladu v¹ak neznamená jen zprovoznìní a propojení celkové energie v tìle, ale pøedev¹ím pøedchozí uvìdomìní si vlastních psychických nedostatkù, napøíklad hluboce zakoøenìných komplexù, my¹lenkových stereotypù, chybných ¾ivotních postojù, pocitù viny a ¹kodlivých fixací, podle nich¾ musí být svìt taxován jen podle omezujících informací ka¾dého èlovìka. Odstranìní tìchto hluboce zakoøenìných nedostatkù ve vìdomí èlovìka spoèívá tedy pøedev¹ím ve skuteènosti, ¾e si nemocný tyto nedostatky uvìdomí a posléze se je sna¾í odstranit èi vykoøenit ze svého nitra. Jedinì tímto zpùsobem pak dosáhne úplného energetického otevøení a propojení energie v¹ech èaker a tím pota¾mo fyzického i du¹evního zdraví. Václav  si uvìdomil, co se s ním dìlo v okam¾iku, kdy se dozvìdìl o své nemoci a o smrti, které se ocitl zcela nepøipraven nablízku. Zprvu byl jen ¹okován, ale poté se na pøicházející smrt podíval objektivnìji a pøekvapivì i bez pøíli¹ných emocí. V¹e okolo i uvnitø sebe rázem posuzoval skrze fakt nastupujícího konce. Podivuhodnì se pak zklidnil. Pozoroval vnímavì ka¾dé své psychické pohnutí. Rozva¾oval zcela novì a objektivnìji o svém pøedchozím ¾ivotì, o svých ka¾dodenních vinách, o záva¾ných provinìních, jich¾ se dopustil na svých blízkých. Poci»oval opravdu onu vnitøní pokoru. Posléze si u¾ nic nezastíral s vìdomím, ¾e v¹e v jeho ¾ivotì bylo pøedem øízeno osudovou pøíèinou a osudovým následkem, ¾e tedy v¹e, co dobrého zpùsobil svými my¹lenkami a èiny, se obrátilo v jeho prospìch, zatímco zlo a nepøátelství, jeho¾ byl iniciátorem, se stalo po jistém èase prostøedkem jeho mravní i fyzické zkázy. Dal¹í fáze uzdravování Václava byla nejen díky jeho introspekce, ale i pomocí dechových cvièení, jimi¾ uvolòoval energeticky zablokovanou srdeèní èakru.

 
 

Blanka Malá

 
 

 


Komentáøe
Poslední komentáø: 17.01.2005  19:56
 Datum
Jméno
Téma
 17.01.  19:56 Ludmila masá¾
 15.01.  05:26 Ludmilo omluva
 13.01.  18:55 Rozárka pomoc
 13.01.  17:05 Boøivoj Sysifos opìt pláèe?
 13.01.  13:57 Ludmila Znáte?
 13.01.  13:47 Eva Uzdravující tibetskák medicína