Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 
 

uchaøské umìní daleké staré Èíny není pro nás dnes ji¾  ¾ádným tajemstvím. Ve staré literatuøe nacházíme èetné zmínky o jídle. Tak napøíklad ji¾ v druhé polovinì prvního tisíciletí pø. n. l. platila pravidla pro kombinaci potravin v jedné básni z 3. století pø. n. l. se uvádí dokonce celé menu, nad ním¾ by se olízla nejedna mlsná pusa. Hlavní potravinou byly od pradávna obiloviny. V ji¾ní a støední Èínì rý¾e, na severu proso a p¹enice, rý¾e se tu roz¹íøila a¾ za dynastie Tchang (618-906).

 
 

Pøedev¹ím zelenina

 
 

Su¹ení rý¾eNejchud¹í ¾ili z ovsa, jeèmene a pohanky. Dùle¾itou slo¾kou potravy byly v¾dy lu¹tìniny. Boby nebo hrách se pøidávaly do rý¾e nebo do prosné ka¹e. Jedly se také saláty z øepy, kapusty, okurek, lociky, øedkvièek a do soli nalo¾ená zelenina z øepy, cibule a kapusty. Oblíbenou pøílohou také byla vaøená dýnì. Jako koøení se kromì soli a pepøe pou¾íval èesnek, cibule, zázvor, kardamom, anýz a èernobýl. Spotøebovávalo se také velké mno¾ství octa na nudlová jídla. Nudle se zhotovovaly z p¹enièné mouky, do ní¾ se nìkdy pøidávala mouka rý¾ová nebo kukuøièná. Tady vyvstává otázka: Znali Evropané tìstoviny od Etruskù a jen na nì pozapomnìli, nebo je poznali a¾ tehdy, kdy¾ je z Èíny pøivezl Marco Polo? A» je to tak nebo tak, ji¾ od starovìku jsou souèástí èínského jídelníèku. Nudlové tìsto se èasto plnilo také sekaným masem nebo zeleninou a dusilo se. Pekly se placky a malé, marmeládou plnìné koláèky. Staøí Èíòané znali bezpoèet druhù sladkého peèiva a dal¹ích sladkostí, hlavnì kandované ovoce. Broskve, meruòky, zázvor, bambusové výhonky, lotosová semena, olivy a ¹vestky se nakládaly do medu, sirupu nebo cukru. Cukr poznali Èíòané pomìrnì pozdì. Za dynastie Chan (206 pø. n. l.- 220 n. l.) se do Èíny poprvé dostal jako tribut tøtinový cukr. Pøedtím se k slazení pou¾íval med nebo maltóza (sladový cukr). A¾ v 6. stol. n. l. nacházíme v literatuøe zmínku o dová¾eném bílém prá¹ku, tzv. kamenném medu, a v 7. století na císaøùv pøíkaz studovali èín¹tí úøedníci v Indii výrobu cukru.

 
 

Pøedepsané jídelní pøedpisy 

 
 

A¾ do poèátku na¹eho letopoètu platily v Èínì pøedepsané jídelní pøedpisy. Vládnoucí vrstvì pøíslu¹ela masitá jídla, pøíslu¹níkùm ni¾¹í ¹lechtyZelenina ryby, prostý lid se musel spokojit s polními plodinami. V¹eobecnì tedy maso hrálo v èínské kuchyni podøadnou úlohu. Zatímco ve starovìku se jedlo hlavnì hovìzí a skopové maso, pozdìji, s úpadkem chovu dobytka, to bylo maso èínského vepøe. Na stùl pøicházela také zvìøina, èastìji v¹ak drùbe¾.  Av¹ak velmi ¾ádanou potravinou byly ryby, jak èerstvé, tak solené. Rybí jídla v¾dy patøila a dodnes patøí k vynikajícím výtvorùm èínské kuchynì. Z dal¹ích moøských ¾ivoèichù slou¾ily k obohacení tabule i sépie, ¾raloèí ploutve, ústøice, mu¹le, krabi, krevety, nebo je¾ovky. Dal¹í ¾ivoèi¹né produkty, jako mléko, sýr, tvaroh nebo máslo, na rozdíl od zemí Blízkého východu nena¹ly v èínské kuchyni uplatnìní. Jídla se sice pøipravovala také na sádle, nejèastìji v¹ak na rostlinném oleji.

 
 

Vejce jako lahùdka

 
 

Vejce sice patøí k ¾ivoèi¹ným produktùm, ale vzhledem ke speciální úpravì se o nich zmíníme jako o specialitì. Vejce se jedla syrová, vaøená nebo peèená i jako pøísada do polévek. Nejoblíbenìj¹í ov¹em byla a dodnes jsou konzervovaná. V evropské literatuøe jsou nesprávnì oznaèována za »shnilá«, a kdo je neochutnal, ohrnuje nad nimi nos. Zcela zbyteènì. Do vápna nalo¾ená vejce se zahrabávají do hlíny tak, aby k nim nepronikl vzduch. Bìhem nìkolika týdnù se ¾loutek zbarví do tmavì zelena. Ov¹em za nejvìt¹í pochoutku byla v¾dy pova¾ována vejce s témìø èerným ¾loutkem (proto nìkdy i oznaèení »èerná vejce«), která byla v zemi po celé mìsíce. Tato konzervace nebyla dána jen èistì kulináøsky, ale hlavnì hygienicky. Podobnì jako v jihovýchodní Asii se toti¾ pou¾ívala hlavnì kachní vejce, která v syrovém stavu obsahují zdraví ¹kodlivé cizorodé látky. Nutno se zmínit je¹tì o jedné pochoutce, která mo¾ná mnohým lidem vrtá hlavou. Jsou to takzvaná vla¹tovèí hnízda. Nejde o nic jiného ne¾ o sliny zvlá¹tního druhu moøských vla¹tovek, roz¹íøených v celé jihovýchodní Asii. Slou¾í jako spojovací materiál pro stavbu hnízda. A tato hnízda se rozpou¹tìla na polévku. Na otázku, co Èíòané pijí, urèitì ka¾dý bez váhání odpoví - èaj. Ano, dnes je to národní nápoj, ale do Èíny se dostal teprve s pøíchodem buddhismu na poèátku na¹eho letopoètu. V nejstar¹ích dobách byla hlavním nápojem teplá voda, kterou pozdìji pili chudí lidé místo èaje. Zato alkoholu znali Èíòané mnoho druhù. Ve staré literatuøe jsou o nìm èasté zmínky a ji¾ v dobì Èou (asi 1025-771 pø. n. l.) se jeho výrobou zabývali dvor¹tí úøedníci. Krátce pøed poèátkem na¹eho letopoètu se objevilo také hroznové víno, z jeho¾ ¹»ávy se pøipravoval alkoholický nápoj. Pøíprava jídel patøila v Èínì k úkolùm ¾eny, ale èasto vaøili i mu¾i. Kuchaøské umìní se v Èínì tì¹ilo vysokému uznání a schopní kuchaøi to mohli dotáhnout hodnì vysoko, jako napøíklad kuchaø prvního panovníka dynastie ©ang (asi 16.-11. stol. pø. n. l.), který se stal ministrem. Recepty èínské kuchynì se poèítají na statisíce a od nejstar¹ích dob je zaznamenává gastronomická literatura.

 
 

KonecPøesto se ani samotným Èíòanùm nepodaøilo popsat ve¹keré taje vlastní kuchynì, nebo» receptury se pøevá¾nì dìdí z generace na generaci výhradnì v rodinném kruhu.

 Marie Kalinová

 
   
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma