Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Bolesti hlavy ve vy¹¹ím vìku

 
 

 
 

Ka¾dý z nás se ve svém ¾ivotì ji¾ setkal s bolestí hlavy. Bolest hlavy se vyskytuje v ka¾dém vìku, projevuje se v rùzné intenzitì a má rùznou dobu trvání. Nìkdy má bolest hlavy pouze pøechodný charakter, nìkdy naopak trvalej¹í. V nìkterých pøípadech znamenají bolesti hlavy pouze nevýznamnou zále¾itost, jindy v¹ak mohou pøedstavovat první projev záva¾nìj¹ího onemocnìní. Velmi èasto se stává, ¾e pacient pøijde k lékaøi a stì¾uje si na bolesti hlavy. Lékaø se ho zeptá, jestli ho trápí je¹tì nìco jiného, zeptá se na jeho pøedchozí onemocnìní. Sna¾í se zjistit, zda by nemohly mít bolesti hlavy souvislost s rodinnou zdravotní historií, nìjakými rodinnými problémy, pøípadnì s pracovním vytí¾ením.

Otázky spojené s bolestí hlavy

·

Jak dlouho trvají bolesti hlavy?

· 

O jaký druh bolesti jde? Kde hlava bolí? Bolí celá hlava nebo jen její polovina? Bolí hlava neustále nebo jen obèas? Jak vypadal zaèátek bolesti hlavy? Byl náhlý nebo pozvolný? Mù¾e být bolest nìèím vyvolána, napø. nevyspáním, teplotou, alkoholem?

· 

Projevují se v souvislosti s bolestí hlavy i nìkteré dal¹í pøíznaky? Je bolest hlavy provázena napø. pocitem závrati, zvracením, èi nucením na zvracení? Vyskytují se souèasnì nìjaké poruchy hybnosti? Nevyskytly se tøeba køeèe konèetin? Je nìjakým zpùsobem posti¾ena pamì»? Pozoruje pacient sám nìjaké celkové pøíznaky, napø. zvý¹enou únavnost, poruchy spánku, úbytek na váze, nechutenství apod.?

· 

Byla u¾ nìkdy døíve provedena nìjaká léèba èi vy¹etøování pro bolesti hlavy?

· 

V pøípadì, ¾e pacient je¹tì pracuje, tak jak je to s prací, s pracovním prostøedím? Jsou zde nìjaké problémy?

·  

Nevyskytly se v poslední dobì nìjaké problémy v soukromém ¾ivotì?

 
   
   
 

Pøíèiny bolestí hlavy

 
 

Pøíèin bolestí hlavy je celá øada. Dokonce existuje i Mezinárodní spoleènost pro bolesti hlavy, která v roce 1988 vytvoøila tzv. klasifikaci bolestí hlavy. Tato klasifikace vydá na nìkolikastránková bro¾uru.

Bolesti hlavy se dìlí do dvou základních skupin, a to na primární a sekundární. U primárních bolestí neznáme pøíèinu. Tyto bolesti pacienta obtì¾ují, ale na druhou stranu ho neohro¾ují. Sekundární bolesti hlavy jsou bolesti druhotné. Jsou projevem onemocnìní buï centrálního nervového systému, nebo jiných orgánù èi systémù. Tyto bolesti jsou mnohem záva¾nìj¹í a jejich výskyt se zvy¹ujícím se vìkem narùstá.

 
   
 

Primární bolesti hlavy

 
 

Migréna

 
 

Pravá migréna postihuje spí¹e mlad¹í lidi, èasto zaèíná u¾ v dìtském vìku. Migrénou bývají posti¾eny èastìji ¾eny. Mezi úvodní pøíznaky migrény patøí èasto rùzné zrakové poruchy, dále bolest hlavy tepavého charakteru (vìt¹inou jde o polovinu hlavy). Souèasnì se u tìchto pacientù vyskytne pøecitlivìlost na svìtlo a zvuky, následuje zvracení. Záchvat bolesti hlavy mù¾e trvat nìkolik hodin, ale i nìkolik dní. V dne¹ní dobì jsou ji¾ k dispozici úèinné léky, které léèí specificky pouze migrénu. 

 
 

Tenzní bolesti hlavy

 
 

Tenze znamená napìtí. Jde o bolesti, které vznikají pøi zvý¹eném psychickém napìtí, kdy dojde reflexnì ke sta¾ení ¹íjových svalù a následuje bolest, která se ¹íøí z týla dopøedu do hlavy. Nemocný má pocit, jako kdyby mu hlavu svírala pøíli¹ tìsná èelenka. Tento typ bolestí se vyskytuje v jakémkoliv vìku, èasto se projevuje v kombinaci s jinými bolestmi, napø. s tìmi, které vycházejí z krèní páteøe.

 
 

Dal¹í primární bolesti hlavy

 
 

Mezi dal¹í primární bolesti hlavy patøí napø. chladová nemoc (ice-cream headache), èili bolest hlavy zpùsobená napøíklad pojídáním zmrzliny.

 
 

Sekundární bolesti hlavy

 
 

Bolest hlavy spojená s úrazem

 
 

V tomto pøípadì mù¾e bolest hlavy vzniknout ihned po úraze. Nìkdy se mù¾e jednat pouze o nepatrná poranìní, jindy v¹ak mù¾e jít o poranìní záva¾nìj¹í. V prvním pøípadì je bolest projevem nìjakého povrchního zranìní kù¾e a podko¾í. V druhém pøípadì mù¾e být bolest spojená s nìjakým vá¾nìj¹ím onemocnìním, napø. s otøesem mozku. Bolest hlavy v¹ak mù¾e být i projev je¹tì záva¾nìj¹ího onemocnìní, napø. zhmo¾dìní mozku nebo úrazové krvácení do mozku. Bolest hlavy mù¾e vzniknout i del¹í dobu po úrazu, nìkdy si pacient vùbec nevzpomene, ¾e nìjaký úraz prodìlal.

 
 

Bolest hlavy spojená s cévními onemocnìními

 
 

Bolest hlavy, která se projevuje dlouhodobì, prakticky trvale, vìt¹inou ne moc intenzivnì, mù¾e být prvním projevem sklerózy (kornatìní) mozkových tepen. Èastìji se vyskytuje u lidí, kteøí souèasnì trpí i vysokým krevním tlakem.

 
 

Bolest hlavy také provází vìt¹inu cévních mozkových pøíhod, kdy je pøíèinou buï krvácení z prasklé tepénky nebo nedokrvení urèité èásti mozku. V tìchto vá¾nìj¹ích pøípadech v¹ak bolest hlavy není jediným pøíznakem. V popøedí stojí porucha hybnosti, závratì, zvracení, poruchy rovnováhy, dvojité vidìní, ochrnutí poloviny tìla a dal¹í pøíznaky, které vypovídají o poru¹e nervového systému.

 
 

Bolest hlavy spojená s jinými nitrolebními poruchami

 
 

V tomto pøípadì mù¾e mít bolest hlavy spojitost s mozkovými nádory. Jejich výskyt stoupá ve vy¹¹ím vìku. Nádory mohou vycházet pøímo z mozkové tkánì, v tomto pøípadì mluvíme o nádorech primárních. Dále existují nádory sekundární, nebo-li druhotné, které vycházejí z nìjakého jinde ulo¾eného nádoru, který mù¾e být známý, ale nìkdy také ne. Týká se to pøedev¹ím nádorù plic, kù¾e, ledvin, u mu¾ù prostaty a u ¾en prsu.

 
 

Dále mù¾e mít bolest hlavy souvislost s mozkovou infekcí, nebo-li se zánìty mozkových plen èi mozkové tkánì. V nìkterých pøípadech mù¾e takové bolesti pøedcházet napø. nezáva¾né virové onemocnìní, jindy se mù¾e objevit vysoká teplota, blouznìní, kruté bolesti hlavy, ztuhlost ¹íje a zad.

 
 

Bolest hlavy pøi infekcích mimo hlavu

 
 

Rùzná infekèní onemocnìní mohou zpùsobit bolesti hlavy. Za tìmito infekèními nemocemi mù¾e stát banální rýma nebo dal¹í, mnohem záva¾nìj¹í onemocnìní, napø. zápal plic.

 
 

Bolest hlavy pøi metabolických poruchách

 
 

Do této skupiny patøí takové bolesti hlavy, které mohou provázet rùzná interní onemocnìní, napø. cukrovku, choroby dýchacího ústrojí, onemocnìní ledvin. Pøi cukrovce se bolest hlavy objeví zejména pøi poklesu hladiny cukru. Po vyléèení tohoto základního onemocnìní v¹ak bolest hlavy nemusí zcela skonèit. Je potøeba svìdomitì dodr¾ovat pitný re¾im.

 
 

Bolest hlavy nebo oblièeje

 
 

Bolest hlavy se také mù¾e projevit v souvislosti s bolestmi dal¹ích èástí oblièeje, napø. v pøípadì bolestí ¹íje, oèí, u¹í, nosu a vedlej¹í dutiny nosní, zubù a èelisti.

 
 

Neuralgie

 
 

Neuralgie tvoøí zvlá¹tní skupinu bolestí hlavy. Vìt¹inou se jedná o bolesti trojklanného nervu, kdy bolest postihuje polovinu oblièeje, pøíp. èást oblièeje. Bolest bývá velmi èasto projevem zánìtu zubù, èi zánìtù vedlej¹ích dutin nosních. V nìkterých pøípadech se v¹ak pøíèina neproká¾e a bolest tak pacienta trápí velmi dlouho a nìkdy mù¾e vést i k operaènímu øe¹ení.

 
 

Léèba bolestí hlavy

 
 

Léèba mù¾e být v nìkterých pøípadech velmi jednoduchá, nìkdy v¹ak slo¾itá, nebo dokonce nemo¾ná. Zále¾í na pøíèinì tìchto bolestí. V praxi se v¹ak vyskytují pøevá¾nì ménì záva¾né pøíèiny bolestí hlavy.

 
 

Alena Jasníková

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma